За един ден почистихме каквото можахме

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 25, 2017 09:09

За един ден  почистихме каквото  можахме

На 16 септември съвестни граждани на България излязоха да чистят. Те са част най-мащабната доброволческа инициатива на бТВ „Да изчистим България заедно“.
Всички общини се ангажираха с мероприятието и определиха маршрути, по които това трябва да стане. Осигуриха съдове, чували, ръкавици, техника, телефони за връзка.
За първи път тази година се чисти през есента, след края на летния туристически сезон и преди да е паднал снегът и да е покрил боклуците, са мотивите на организаторите, които провеждаха инициативата през пролетта.
През предишните години се почистваше до около обяд, като от Фейсбук можеше да се разбере кой къде чисти. За много от участниците това е интересно преживяване, за други пиар акция, но резултатът от инициативата е преместването на хиляди тонове боклук от природата и населените места на сметищата.
В подобни инициативи обикновено се включват хора, които милеят за природата и не я замърсяват. На подобни събития обаче не могат да се видят участници от малцинствата, които най-активно издевателстват над околната среда.
След 16 септември кампанията ще продължи с амбициозната цел да се постигне трайно решение на проблема със замърсяването, обещават от организаторите.
От Харманли съобщават, че над 500 човека от общината са се включили тази година в кампанията. Доброволчески групи, представители на общинска администрация и структурите на общината, учители, ученици и жители на населените места взеха участие в инициативата. Почистени са маршрути около местността „Трифона“, пътя за Маджарово, дворовете и прилежащите пространства на училища и детски градини, междублокови пространства. Премахнати са и няколко нерегламентирани сметища. Мобилизирана беше специализираната общинска техника за събиране и извозване на събраните отпадъци. Жителите по селата от общината също отчетоха много добри резултати.
Общо 65 тона смет е откарана в Депото за твърди битови отпадъци.
В Тополовград, в доброволческа инициатива ”Да изчистим България заедно”  се включиха 193–ма доброволци от общинския център и 12 села. Почистени са нерегламентирани замърсявания извън  населените  места, центрове  за отдих в Сакар  планина,  улици и зелени площи на територията на общината. Прогнозното количество  събрани отпадъци е около 8 тона. Боклукът е извозен до Регионалното депо за битови отпадъци в Харманли.
Приблизително 100 доброволци от града и селата на община Любимец се включиха в зелената доброволческа инициатива, а резултатът от проведената кампания е приблизително 28 тона събрани отпадъци.
През целия съботен ден служители на администрацията и доброволци успяха да обходят и почистят предварително определените терени. Някои от жителите на многофамилни жилищни сгради също се организираха и почистиха междублоковите си пространства, а други инициативни граждани почистиха района около домовете си.
Извън пределите на града бяха почистени местностите Глухите камъни и Сокол чешма, където винаги се генерират различни отпадъци – опаковки от храни и напитки, празни бутилки и хартия.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 25, 2017 09:09
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама