Ястия, готвени от векове до днес показаха на фестивал в Ивайловград

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 3, 2018 13:19

Ястия, готвени от векове до днес показаха на фестивал в Ивайловград

Уникални ястия, приготвяни векове наред в най-южната част на българските земи, бяха представени в Ивайловград. Те бяха оценени от шеф Андре Токев, който оглави журито на международния фестивал „Кулинарното наследство на Тракия“. Тази година той се състоя за седми път.
Фестивалът се проведе на 2 септември и бе посетен от хиляди гости от цяла България и съседна Гърция.
Участниците в него показаха ястия, занаяти и обичаи, характерни за района между градовете Ивайловград, Киприно и Кешан. Сега тези земи са в три различни държави, но населението там е запазило своите кулинарни особености, а фестивалът е доказателство, че общите им черти надделяват.
Кешкек, вита баница – смок, бобота, възкрушки и други екзотични имена носиха представените ястия. На щандовете можеха да се видят локумена баклава, оришанска халва, сок от бъз, от дренки, ошав, смокинова ракия и домашно вино, шафран, билки, подправки, мед, сусамени изделия и всичко онова, което е вплетено в ежедневието на хората живеещи по тракийските земи.
По време на изложението от различни места можеха да се чуят изпълнения на самодейци, а на някои щандове показваха възстановка на обичаи, спазвани от години.
И тази година представители на френския град Лонго, с който Ивайловград е побратимен, представиха „Пиле по фламандски с бирен сос“. А кулинари от Гърция привлякоха вниманието със своята средиземноморска кухня.
Фестивалът „Кулинарното наследство на Тракия“ има за цел да покаже онова, което е познато, специфично и характерно за региона. Организаторите са си поставили за цел съхранението и опазването на наследството като дълг, а като кауза да научат децата си да познават тези вкусове и традиции. Така те подпомагат усилията на общината тя да се утвърди като туристическа дестинация.
Инициативата стартира през 2011 г. като малък проект по програма за подкрепа на читалищата, съвместно финансирана от Национален фонд „Култура“ и Швейцарската агенция за регионално развитие. С отпуснатите от тях средства ивайловградското народно читалище „Пробуда 1914“ организира първото издание на фестивала.

Повече в печатното издание в петък.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 3, 2018 13:19
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама