Японец усъвършенства харманлийци в японското бойно изкуство кендо

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 21, 2007 04:25

Японец усъвършенства харманлийци в японското бойно изкуство кендо

Акценти

  • Вестник "Харманлийски НОВИНИ", бр. 28 (231), година V, 20-26 юли 2007г

Свързани публикации

Два дни японец обучава и усъвършенства харманлийски спортисти в традиционното източно изкуство кендо. Юхи Наказава е в града ни, за да тренира начинаещи и напреднали в кендото.
През времето, през което той бе в града ни, успя да направи пет тренировки. В събота работи по 3 форми (упражнения) с Неделин Господинов, който през миналата година представи страната ни в Япония, а предния ден имаше тренировката със спортисти, които тепърва навлизат в кендото.
Юхи Наказава е от град Сайтама, близо до Токио. Завършил университет със специалност японско бойно изкуство – кендо. На 23 години е, а тренира от 5-годишен. Има степен IV дан, което се смята за много добър успех на тази възраст.
В България Наказава е от април 2007 г. Идва тук като доброволец по молба на Българската федерация по кендо. Изпратен е от японската организация ,,Джайка“, която осигурява доброволци из целия свят за по две години. С идването си в българия японецът първо е изкарал едномесечен курс по езика в София, като преди това е изучавал българския и в Япония. В България всяка седмица ходи в различни градове, където има клубове и прави посещенията си по програма. След като се запознае с нивото на подготвеност, започва да работи индивидуално с всеки състезател.
Кендо е наследствено самурайско изкуство. При практикуването му се изпозват правила, запезени от ХVI век. Всяка тренировка започва и завършва с ритуала „рей“. Преди началото специалната екипировка се подрежда по строго определен ред. Ритуалът е много важен и японците държат да се изпълнява точно.
Първо се подрежда екипировката на най-старшия в йерархията. Тя се състои от специално облекло, сабя или меч, както някои наричат оръжието. След това по протежение се подреждат и екипите на останалите бойци. При провеждане на тренировката старшият боец и останалите са обърнати един към друг. Всяко занимание започва с поздрав-обръщение към сенсея (учителя) под командата на старшия ученик. После учителят поздравява всички останали и се покланя.
Учебните мечове, с които тренират, са от бамбук, има и такива от карбон. Преди години са се използвали истински, които са много остри. Създавали са много опастност, имало е смъртни случаи, което е наложило замяната им с учебни. На тренировки се играе по двойки и се използват няколко вида учебни оръжия. Най-безобидна е сабята от бамбукови парчета, кожа и корда, която е много лека – около 400 грама, наречена шинайе. Има подобни и от карбон. Другото плътно оръжие се нарича букен. Той се използва само във форми. Прилага се и малка, по-къса сабя ,,кудачи“, а истинската се казва “катана”.
При кендото има 10 форми на обучение. Три от тях са с къс меч, а другите – с дълъг. При тях се атакува главата, ръцете, корема и гърлото. Изпълнението на всички форми се следва от поклон на уважение към лицето, с което се играе.
Начинаещият тренира около 1 година. След това се провежда изпит, за да се провери до каква степен е овладял бойното изкуство и едва тогава получава специалната екипировка, която символизира някогашното облекло на самурая.
Екипите са индивидуални. Състоят се от „мин“ – шлем, който се поставя на главата, „куте“ – предпазители за ръцете, изработени от еленова кожа, „до“ – елемент от облеклото, предназначен за долната част на кръста и „тари“ – слага се на пояса. Екипировката се раздава безплатно на трениращите от Федерацията по кендо, един вид под наем. Иначе цената й е около 1 000 лв.
В Харманли има 20 човека, трениращи това бойно изкуство. Преди три години, когато бе поставено началото, тук идваше специално инструктор от София, за да може начинаещите да навлезнат по-дълбоко в обучението. След една година се проведоха проверовачни изпити и от японската федерация раздадоха на преминалите първия етап специалните облекла за този спорт. От харманлийския клуб вече има 4 човека с екипировка. Те се състезават в държавните шампионати в страната ни, а също така и на международни първенства.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 21, 2007 04:25
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.