Японец усъвършенства харманлийци в японското бойно изкуство кендо

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 21, 2007 04:25

Японец усъвършенства харманлийци в японското бойно изкуство кендо

Два дни японец обучава и усъвършенства харманлийски спортисти в традиционното източно изкуство кендо. Юхи Наказава е в града ни, за да тренира начинаещи и напреднали в кендото.
През времето, през което той бе в града ни, успя да направи пет тренировки. В събота работи по 3 форми (упражнения) с Неделин Господинов, който през миналата година представи страната ни в Япония, а предния ден имаше тренировката със спортисти, които тепърва навлизат в кендото.
Юхи Наказава е от град Сайтама, близо до Токио. Завършил университет със специалност японско бойно изкуство – кендо. На 23 години е, а тренира от 5-годишен. Има степен IV дан, което се смята за много добър успех на тази възраст.
В България Наказава е от април 2007 г. Идва тук като доброволец по молба на Българската федерация по кендо. Изпратен е от японската организация ,,Джайка“, която осигурява доброволци из целия свят за по две години. С идването си в българия японецът първо е изкарал едномесечен курс по езика в София, като преди това е изучавал българския и в Япония. В България всяка седмица ходи в различни градове, където има клубове и прави посещенията си по програма. След като се запознае с нивото на подготвеност, започва да работи индивидуално с всеки състезател.
Кендо е наследствено самурайско изкуство. При практикуването му се изпозват правила, запезени от ХVI век. Всяка тренировка започва и завършва с ритуала „рей“. Преди началото специалната екипировка се подрежда по строго определен ред. Ритуалът е много важен и японците държат да се изпълнява точно.
Първо се подрежда екипировката на най-старшия в йерархията. Тя се състои от специално облекло, сабя или меч, както някои наричат оръжието. След това по протежение се подреждат и екипите на останалите бойци. При провеждане на тренировката старшият боец и останалите са обърнати един към друг. Всяко занимание започва с поздрав-обръщение към сенсея (учителя) под командата на старшия ученик. После учителят поздравява всички останали и се покланя.
Учебните мечове, с които тренират, са от бамбук, има и такива от карбон. Преди години са се използвали истински, които са много остри. Създавали са много опастност, имало е смъртни случаи, което е наложило замяната им с учебни. На тренировки се играе по двойки и се използват няколко вида учебни оръжия. Най-безобидна е сабята от бамбукови парчета, кожа и корда, която е много лека – около 400 грама, наречена шинайе. Има подобни и от карбон. Другото плътно оръжие се нарича букен. Той се използва само във форми. Прилага се и малка, по-къса сабя ,,кудачи“, а истинската се казва “катана”.
При кендото има 10 форми на обучение. Три от тях са с къс меч, а другите – с дълъг. При тях се атакува главата, ръцете, корема и гърлото. Изпълнението на всички форми се следва от поклон на уважение към лицето, с което се играе.
Начинаещият тренира около 1 година. След това се провежда изпит, за да се провери до каква степен е овладял бойното изкуство и едва тогава получава специалната екипировка, която символизира някогашното облекло на самурая.
Екипите са индивидуални. Състоят се от „мин“ – шлем, който се поставя на главата, „куте“ – предпазители за ръцете, изработени от еленова кожа, „до“ – елемент от облеклото, предназначен за долната част на кръста и „тари“ – слага се на пояса. Екипировката се раздава безплатно на трениращите от Федерацията по кендо, един вид под наем. Иначе цената й е около 1 000 лв.
В Харманли има 20 човека, трениращи това бойно изкуство. Преди три години, когато бе поставено началото, тук идваше специално инструктор от София, за да може начинаещите да навлезнат по-дълбоко в обучението. След една година се проведоха проверовачни изпити и от японската федерация раздадоха на преминалите първия етап специалните облекла за този спорт. От харманлийския клуб вече има 4 човека с екипировка. Те се състезават в държавните шампионати в страната ни, а също така и на международни първенства.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 21, 2007 04:25
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама