Все повече семейства искат да са приемни

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 27, 2016 10:05 Updated

Все повече семейства искат да са приемни

Броят на семейства, които стават професионални приемни семейства, нараства. Допреди две години такива имаше в няколко общини в областта, а сега – във всички. Приемно семейство може да са двама съпрузи или отделно лице, при което се настанява дете за отглеждане в семейна среда. За това държавата плаща, върви и грудовият стаж. Месечните средства, които се отпускат, са диференцирани съобразно възрастта на детето. До 7 години са 195 лв. на месец. За дете от 7 до 14 години – 227.50 лв, а от 14 до завършване на пълнолетие, а ако учи и до края на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст, се дават 250 лева.
При инцидентно възникнала нужда може да им се отпусне помощ от общо 325 лева, до 4 пъти в годината.
На територията на община Харманли има утвърдени 5 професионални приемни семейства, в които има настанени деца. Освен в града, те са и по селата. Едната приемна майка полага грижи вече за трето дете, като първите две са успешно реинтегрирани в семейството на биологичната им майка. Има още 2 семейства, на които предстои да бъдат одобрени на заседание на Комисията по приемна грижа в Хасково.
Децата, за които се полагат грижи в новия дом, са изведени от семейната среда, която е неподходяща за тяхното развитие. Служители от отдел “Закрила на детето” към Дирекция „Социално подпомагане“ (ДСП) всеки месец извършват проверка и наблюдение за развитието на децата и правилното разходване на средствата, отпуснати за тях.
За община Тополовград в момента има едно семейство, което очаква одобрение от комисия. Свиленград също има няколко приемни семейства.
Документите за кандидатстване се приемат в ДСП а проучването и обучението на кандидатите се извършва от социален работник. Проучването трае до 4 месеца. Може да кандидатства всяко семейство, което се чувства способно да полага грижи за дете и отговаря на определени условия. То може да отглежда по няколко деца едновременно. Изискванията са за достатъчно пространство в дома, да проявява разбиране към нуждите на настаненото дете, да не са осъждани, да не са в лошо здравословно състояние или да имат проблеми с алкохол и наркотици.
В Областта най-много приемни семейства има в Димитровград. При тях социалната услуга е към Общината и се реализира по спечелен проект.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 27, 2016 10:05 Updated
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.