Диляна Комитова: „Гарсониерите са хит на пазара за имоти в Харманли това лято“

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 27, 2016 08:33

Диляна Комитова: „Гарсониерите са хит  на пазара за имоти в Харманли това лято“

В предишно интервю с мен в този вестник споделих за това как демократичните промени ме свариха на работа в оранжерията на Харманли, където прилагах наученото от аграрния университет в Пловдив. Последва закриване на оранжерията и ми се наложи да използвам втората си специалност – педагогическата. Станах учителка по селата, но започнах да си мисля за частен бизнес. Днес – 22 години след първата ми сделка – мога да твърдя, че бизнесът с недвижими имоти няма тайни от мен.

Доминиращите сделки днес

Конюнктурата на пазара с недвижими имоти е променлива и изключително се повлиява от икономическата ситуация в страната. През годините е имало моменти, когато са се търсели предимно двустайни панелни жилища. Друг път е преобладавало търсенето на тристайни апартаменти или къщи. Впрочем, гарсониерите са най-малко срещаните на нашия пазар. Строителството е било такова, че те не са били залагани в архитектурните планове на жилищните блокове. Днес работещите хора предпочитат да живеят в апартаменти, но напоследък все повече се налага тенденция за закупуване на къща с двор. Народопсихологията си казва своето – българинът иска да има дворче, да има цветя и зеленчуци, да вечеря под асмата през лятото… Съжалявам, че не съм снимала някои къщи преди и след продажбата. Има имоти, които са неузнаваеми, но това е видимо и, сигурна съм, харманлийци са го отчели. Днес да станеш собственик на къща в предпочитана зона на града си е чиста проба късмет! Цените варират от 28 000 до 100 000 лв.

Характеристика на продавача и купувача

Купувачът в Харманли разчита на собствени спестявания, но все повече са тези, които ползват ипотечни кредити. Голяма част от купувачите инвестират спестяванията си в имот за деца и внуци. Напоследък продавачи стават именно хора, закупили жилища за наследниците им, които обаче са се установили в голям град. Получава се верижна реакция – сделката тук подпомага сделката в друг град. Това не е загуба за Харманли, защото в нашия град също има приток на хора от по-малки населени места. През последните месеци наблюдавам тенденция, жители на град Гълъбово да закупуват жилища в Харманли и това не са един или два изолирани случая. Друга характеристика за купувача на пенсионна възраст е смяната на къща с гарсониера.
Бизнесът с недвижими имоти в малкия град

Това, което аз правя, го правят и колегите, от който и да е град в България. Ние помагаме едната страна да продаде, а другата да купи при взаимноизгодни условия жилищен имот. Ние, брокерите на недвижими имоти, сме длъжни да защитаваме интересите и на двете страни. Един път ако се провалиш, особено в малкия град, клиентите ще го разберат. При моя 22-годишен опит съм разбрала, че коректността е най-важна за оцеляването. През всичките тези години не съм си позволила да променя условията, при които работя и не съм си позволила да заблуждавам клиентите, че не печеля от тях, а само от другата страна. Точно по тази причина имам клиенти, които ме търсят по два, три и четири пъти, а много други ме препоръчват на близки и познати. Всеки един имот, продаден с посредническата услуга на „ДИКОМ1“ ЕООД, е с изчистени задължения към ВиК и ЕВН, с подготвена декларация за предеклариране в Местни данъци и такси. Клиентите на агенцията са на ясно, че е в техен интерес да спазват правилата за работа, ако искат да има добър краен резултат, без значение дали са продавачи, или купувачи.

Тенденции на пазара с недвижими имоти

На кратко – ръст на цените няма, задържат се на нивата от преди една година, но това не е за първи път. Покупателната способност на купувачите в града ни са до определени нива. Хората с по-големи покупателни възможности купуват в по-големи градове. Продавачи на наследствени имоти в Харманли, идващи от София или от други по-големи от Харманли населени места, идват с нагласа да продадат имота си на цена доста по-висока от реалната за тук. Някои от тях държат на висока цена, след време я коригират.
Продаването на един имот се определя от много неща. Тук, при нас, е важно къде се намира имотът, колко далече е от центъра, какво строителство е и дори кои са съседите. Харманлиецът все още е настроен около него да живеят децата му, за да има кой да го гледа на старини. Може би това е и причината през последните месеци масово да се купуват гарсониери от по-възрастни хора.
За земеделските имоти и вилната зона

Не се занимавам нито с едните, нито с другите. Не се специализирах в този вид имоти. Не се поддадох и на вълната „англичани в България”, защото знаех, че това е временно явление и бе приоритет на софийски фирми. Продажбата на земеделски земи също не ме изкуши, макар че съм агроном.

VIP имоти в Харманли

И в Харманли има имоти, които впечатляват със своята архитектура и вкус и показват, че са правени с много пари. Има жилища, които аз съм продала, променени до неузнаваемост и спокойно могат да се наредят в категорията VIP. Това е хубаво. Ако можеше всички къщи и кооперации да са добре измазани и поддържани… За съжаление националната програма за енергийна ефективност не предвижда това, макар че жилищните блокове се правят и с пари на данъкопладците, които живеят в къщи и кооперации.

Забавната страна на сделките

Имам сделки, които са съпроводени от забавни случки, но не всичко е за разказване. Имах и забавна случка с българския консул в Мексико. На нашенец, живеещ в Мексико сити, му се наложи да си вземе два дни отпуск, за да се обяснява с консула относно една сделка с имот в Харманли. Накрая се намеси адвокат, която изясни на дипломата промените в закона и в крайна сметка изповяда сделката. По същото време харманлийски нотариус разясняваше на наш дипломат в Лисабон промените в закона.
В заключение: От камбанарията на 22-годишната си дейност като брокер, мога да кажа, че харманлиецът не е изневерил на народопсихологията българска. И още нещо: за сдобиването на собствено жилище няма възраст. Рекордът държи купувач, който е роден през 1934 г. и се сдоби със собствено жилище преди два месеца.
Важно е да преследваме мечтите си и да ги осъществяваме!

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 27, 2016 08:33
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама