В Свиленград откриха библиотека със спектакъл на световноизвестен артист

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 6, 2018 13:32

В Свиленград откриха библиотека със спектакъл на световноизвестен артист

Акценти

  • Събитието е част от културните тържества, свързани с отбелязването Празника на Свиленград – 5 октомври.

Свързани публикации

Със спектакъл под режисурата на световно известния артист Герасим Дишлиев бе открита реконструираната сграда на библиотеката в Свеланград. Той бе кулминацията за Празника на Свиленград – 5 октомври. На него присъстваха хиляди свиленградчани, гости на града, официални личности.
Спектакълът започна с факелно шествие на ученици, изпълнения на Мажоретния състав и духов оркестър „Костадин Манов”. Той пресъздаде действителна история от миналото на Свиленград от 1913 г., а сценарият е на Цветана Костова В постановката участваха деца и ученици, самодейци, театрали, хористи, танцьори.
Кметът на общината инж. Георги Манолов при откриването си каза: „Историята ни е завещала малко от построеното някога на това място. Нашата задача бе да съхраним останалото и да го надградим с духовност, за да може историческият център на Свиленград да стане и духовен”.
Областният управител на Хасково Станислав Дечев отбеляза, че „това е единствената нова библиотека, която се открива в Южна България за последните години. Свиленград построи още един мост, но не от камък, а от знание – мост на духовността”, каза още в поздравлението си той.
На финала тържествено бяха запалени светлините на новата библиотека, а фойерверки, изстелвани от Стария мост, озариха небето над Свиленград. След това гостите разгледаха новия дом на общинската библиотека, която притежава десетки хиляди томове литература.
Гости на събитието бяха народните представители д-р Георги Станков, инж. Никола Динков, секретарят на българското консулство в Одрин Радослава Кафеджийска, общински съветници, представители на фондация „Въздигане”, на политически партии, кметове на съседни градове.

Сградата на новото културно средище е изцяло санирана по проект на общината на стойност 570 хиляди лева. Помещенията са ремонтирани със 150 500 лева, осигурени от общината. Модерното оборудване и обзавеждането са на стойност 108 хиляди лева. Осигурен е достъп за хора с увреждания с инсталиране на рампа и асансьор.
Още културни придобивки:
През 2012 година старата турска баня бе превърната в Арт галерия;
Старият мост на р. Марица бе реконструиран и модернизиран;
С помощта на фондация „Въздигане“ и средства от дарения бе вдигнат единственият в страната паметник на ген. Никола Иванов.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 6, 2018 13:32
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама