В Свиленград откриха библиотека със спектакъл на световноизвестен артист

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 6, 2018 13:32

В Свиленград откриха библиотека със спектакъл на световноизвестен артист

Акценти

  • Събитието е част от културните тържества, свързани с отбелязването Празника на Свиленград – 5 октомври.

Свързани публикации

Със спектакъл под режисурата на световно известния артист Герасим Дишлиев бе открита реконструираната сграда на библиотеката в Свеланград. Той бе кулминацията за Празника на Свиленград – 5 октомври. На него присъстваха хиляди свиленградчани, гости на града, официални личности.
Спектакълът започна с факелно шествие на ученици, изпълнения на Мажоретния състав и духов оркестър „Костадин Манов”. Той пресъздаде действителна история от миналото на Свиленград от 1913 г., а сценарият е на Цветана Костова В постановката участваха деца и ученици, самодейци, театрали, хористи, танцьори.
Кметът на общината инж. Георги Манолов при откриването си каза: „Историята ни е завещала малко от построеното някога на това място. Нашата задача бе да съхраним останалото и да го надградим с духовност, за да може историческият център на Свиленград да стане и духовен”.
Областният управител на Хасково Станислав Дечев отбеляза, че „това е единствената нова библиотека, която се открива в Южна България за последните години. Свиленград построи още един мост, но не от камък, а от знание – мост на духовността”, каза още в поздравлението си той.
На финала тържествено бяха запалени светлините на новата библиотека, а фойерверки, изстелвани от Стария мост, озариха небето над Свиленград. След това гостите разгледаха новия дом на общинската библиотека, която притежава десетки хиляди томове литература.
Гости на събитието бяха народните представители д-р Георги Станков, инж. Никола Динков, секретарят на българското консулство в Одрин Радослава Кафеджийска, общински съветници, представители на фондация „Въздигане”, на политически партии, кметове на съседни градове.

Сградата на новото културно средище е изцяло санирана по проект на общината на стойност 570 хиляди лева. Помещенията са ремонтирани със 150 500 лева, осигурени от общината. Модерното оборудване и обзавеждането са на стойност 108 хиляди лева. Осигурен е достъп за хора с увреждания с инсталиране на рампа и асансьор.
Още културни придобивки:
През 2012 година старата турска баня бе превърната в Арт галерия;
Старият мост на р. Марица бе реконструиран и модернизиран;
С помощта на фондация „Въздигане“ и средства от дарения бе вдигнат единственият в страната паметник на ген. Никола Иванов.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 6, 2018 13:32
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.