В Сива река започнаха жътвата с празник

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 22, 2019 13:41

В Сива река започнаха жътвата с празник

Как е започвала жътвата преди години, пресъздадоха жители на село Сива река, Свиленградско, В събота, 16 юни, жени, мъже и деца, облечени в народни носии, с каруци поеха към житна нива, в края на селото. Там жените запяха жетварски песни, хванаха сърповете и паламарките и започнаха да жънат, а „стопанинът“ на нивата връзваше сноповете.
След това се завърнаха в селото, където на площада пред кметството бяха направили харман.
За това как се е правило преди да навлезнат машините, разказва Кера Стефанова, един от пазителите на традицията. Като малка тя е участвала активно в прибирането на зърнената реколта.
„След като ожънем, надвечер се прибираме, защото в къщи има животни, които трябва да се посрещнат. След това се насада хармана, приготвя се житото да се вършее. Впрягат два вола и цял ден обикалят хармана.
Когато сме ожънали житото и е овършано, събира се на един куп и се прекарва през веялката, която отделя зърното от сламата.
Това всичко се прави от мъжете, а децата се качваме отгоре и подскачаме да се смачка сламата. Вечерта уморени всички лягаме. Тогава нямаше бани да се изкъпем, интересно защо нищо не ни сърбеше”, разказа тя.
Събитието „Празник на жътвата и кулинарията“ продължи пред читалището. Там те бяха поздравени от кмета Лозко Димов и народния представител инж. Никола Динков.
На празника бяха изложени местни ястия, а самодейци пяха народни песни.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 22, 2019 13:41
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама