В село Свирково празнуват Стара Богородица

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 28, 2007 02:01

В село Свирково празнуват Стара Богородица

Акценти

  • Хората, живеещи в този регион, на днешния ден отбелязват този празник като чисто битов празник, без религиозни формалности.

Свързани публикации

Курбан за Богородица правиха в много села в региона. На днешния ден, 28 август по стар стил е християнският празник ,,Успение Богородично”. В село Свирково бабите вече втора година си купуват овца. Приготвя я майсторката Господина Делева. След това се събират в една зала в читалището на раздумка, хапват дроб сърма, пълнят на всеки канче от курбана и си тръгват.
В село Калугерово бяха си направили курбан по махалите. Купуват няколко овце, сваряват ги, а после се събират на импровизирани трапези на улиците. Носят си за пийване ракия, вино, мезета.
Тази вечер в бистро ,,Марица” в Симеоновград курбан за приятелите ще даде и 82-годишният бай Сидер Господинов. Той е поканил около 60 човека.
Гощавка с агне правиха и в село Дрипчево. При тях традицията е от 2001 година, когато голям пожар бе заобиколил селото. Тогава им се размина и не влезе в селото за разлика от други сакарски села – Присадец и Филипово, където изгоряха много къщи, само преди няколко дни.
Хората, живеещи в този регион, на днешния ден отбелязват този празник като чисто битов празник, без религиозни формалности.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 28, 2007 02:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама