В Харманли бъркат Градската градина със Сентръл Парк

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 25, 2015 16:51

В Харманли бъркат Градската градина със Сентръл Парк

Акценти

 • Според специалисти предложените условия се неизпълними, а в проекто-договора има много уловки
 • В публичното пространство вече има спекулации, че сделката, която общината се готви да извърши ще облагодетелства близко до нея хора

Свързани публикации

Община Харманли вече е решила да започне процедура за отдаване на концесия на Градската градина, става ясно от докладна, която утре ще бъде внесена за разглеждане на сесия на ОбС.

В материалите, които са приложени за разглеждане, има проекто-договор и обосновка, изготвена от “БТР Марица Изток” – ЕООД.

От материалите, внесени от кмета Михаил Лисков, става ясно, че срокът на концесията е за 15 години, а инвестициите, които той иска там да бъдат направени, са над 300 000 лева за срок от пет години.

Според фирматаконсултант очакваните годишни приходи на концесионера ще са 299 800 лв., а разходите 282 800 лв. Разликата между двете суми е печалба. В документа се обяснява от къде ще дойдат приходите. Те са от летния ресторант, от плувния комплекс и летния бар към него, от кафе сладкарницата и двата павилиона на входа на градината.

Концесионната вноска на месец няма да по-малка от 400 лева. Общината иска и концесионерът безплатно да отделя до 20 часа на месец в плувния комплекс за нейни нужди.

Освен тона концесионерът се задължава да осигури охрана, гарантираща обществения ред на територията на комплекса.

От общината искат и депозит за участие в конкурса 30 000 лв.

Специалисти коментират, че условията, които предлага общината, се неизпълними, защото инвестиции от 60 000 лева годишно, плюс издържането на персонал и охрана са непосилни за този обект. Те са убедени, че само със разрешените дейности от концесионера такива пари от там не могат да се изкарат.  Според тях има три варианта:

Първият е – концесионерът да обещава всичко само и само да вземе обекта, а после общината ще си затваря очите.

Вторият е – общината да прави инвестициите чрез европейски проекти, а те по някакъв начин да се пишат на концесионера.

Третият вариант е – нарочно да се поставят такива тежки условия, за да може да няма кандидати за Градската градина. Това ще развърже ръцете на кмета да даде търговските обекти на близки до него фирма, а общината да се грижи за Градската градина.

В града се коментират имена, на които общината им е правила доста услуги, като е купувала от тях техника втора употреба.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 25, 2015 16:51
Напиши коментар

7 Коментара

 1. хилари март 25, 20:51

  Лисков будалка целия град … Прибира си парите от големите обекти с Минка и лъжат бабичките да гласуват за тях. – Докато младите не се усетят че могат да променят нещо в града ще вървим надолу …. той ще си прибира паричките а за младите единственото удоволствие ще е да отидат в бара и да се напият

  Отговори на този коментар
 2. ..... март 25, 20:34

  точно той ще е

  Отговори на този коментар
 3. Toneva март 25, 17:31

  Няма случайни неща.

  Отговори на този коментар
 4. Vanko март 25, 17:02

  4ovekyt koito spomenavate slu4aino da ne bi da e Delcho Bonev

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама