В Елхово изкараха опозицията с полиция от залата на ОбС

Руска Георгиева
От Руска Георгиева юни 6, 2016 09:50

В Елхово изкараха  опозицията с полиция  от залата на ОбС

Разместване на масите в залата на ОбС предизвика конфликт между управляващи и опозиция и той бе решен като някои съветници бяха изведени с полиция от там. На сесията на 26 май в Елхово седем местни парламентаристи от „БСП и левицата” бяха принудително отстранени. За случилото се те веднага информираха Корнелия Нинова и ямболските си депутати, отправиха писмо и до Бойко Борисов за неправомерните, според тях, действия на местния парламент, с председател Николай Тончев, информира за „Сакарнюз” общинският съветник Стоян Овчаров.
Ден преди сесията той, който е бивш председател на Общинския съвет и многомандатен общински съветник, отивайки на комисия в общината, забелязал, че заседателната зала е подредена като ”класна стая”, според него. Веднага се обърнал към сегашния председател и в разговор му е споменал, че, за да го направи трябва да се гласува на сесия. В случая липсвало решение за промяна. Няма решение и на консултативния съвет.
На следващия ден, влизайки в залата на сесията, общинските съветници от БСП и левицата се опитали да подредят по стария начин масите и столовете. Не се разбират обаче. Последва сдърпване между кмета Петър Киров и Димитър Загоров. Веднага след това е дадена 10 минутна почивка и е издадена заповед на председателя на Общинския съвет за привеждане на залата в ред. Според тази заповед трябва да се използва и полицейска намеса, ако се наложи. От опозицията искат скица за новото подреждане, но такава няма. След дългата десетминутна почивка, отново следва несъгласие и опит на служители на ТСУ да изведат седемте общински съветници. Тъй като отново не се стига до съгласие, се използва намесата на полиция. Съветниците Дюлгерова, Маджарова, Овчаров, Загоров, Стоянов, Парушев и Димитров напуснаха принудително сесията.
Според Стоян Овчаров разместването противоречи на закона. Не е изтекъл 3- дневен срок от издаването на заповедта. Твърди, че кметът е изпълнителна власт и няма право да взема решения, които касаят Общинския съвет. Освен това в залата на ОбС незаконно е внесено и оръжие. Според господин Овчаров е имало и заплахи за 72-часово задържане от страна на Николай Тончев, отправени към общинските съветници.
От цялата тази глупава, според тях, ситуация те се чувстват унизени, но най вече дамите. Още повече, че ставало въпрос за хора не само от партията на БСП, но и на коалиционните и партньори от левицата.
Обидените съветници настояват за извънредна сесия на която да поискат оставката на Николай Тончев.

Руска Георгиева
От Руска Георгиева юни 6, 2016 09:50
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама