Уволнението на Добрин Парнаров стигна до Парламента

От юли 14, 2020 07:55

Уволнението на Добрин Парнаров стигна до  Парламента

Акценти

  • Регионален вестник, # 27/911 година XVII, 10 - 16 юли 2020 г. излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Уволнението на Добрин Парнаров – ст. учител в тополовградското училище „Св. Св. Кирил и Методий“, стигна до Парламента.
Народният представител Ирена Анастасова в деня за парламентарен контрол на 3 юли зададе въпрос към образователния министър Красимир Вълчев. Тя направи кратко изложение, в което цитира, че на 17 юни 2020 г. Добрин Парнаров е уволнен на основание на чл. 328, ал. 1, т. 2 /съкращаване на щата/ и чл. 190, ал. 1, т. 3 /системни нарушения/ от Кодекса на труда. Предвид факта, че господин Парнаров е председател на Общинския координационен съвет на Независимия учителски синдикат в Тополовград и има решение на ТЕЛК, и отчитайки цитираното в заповедта, според нея несъвместимо съжителство на тези два члена, по които е уволнен, Анастасова счита, че уволнението е тенденциозно и има политически мотиви.
Въпросът й към образователния министър бе какво е становището му по цитирания случай.
Министър Вълчев отговори, че е разпоредена проверка, която е извършена от Регионалното управление на образованието – Хасково. При нея е констатирано, че от страна на директора на училището има нарушения, свързани с процедурата по прекратяване на трудовите правоотношения.
Другите констатации от проверката са, че не е ползвано уместно правно основание, не е извършен подбор, който трябва да се направи при съкращаване на щата, и няма становище от Инспекцията по труда, макар че Парнаров има телково решение.
Извършената проверка на РУО – Хасково, не е установила тенденциозно или политически мотивирано отношение към старши учителя Парнаров.
Припомняме, че той бе уволнен на 17 юни.

От юли 14, 2020 07:55
Напиши коментар

1 Коментар

  1. учител юли 17, 11:28

    Той е върнат на работа е заповедта на директорката е отменена

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама