Д-р Мария Георгиева: „Затлъстяването в предпубертетна възраст се е утроило“

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 14, 2020 08:24

Д-р Мария Георгиева: „Затлъстяването в предпубертетна възраст се е утроило“

Акценти

  • Регионален вестник, # 27/911 година XVII, 10 - 16 юли 2020 г. излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Какви здравословни проблеми констатирате при децата в практиката си?
Това са наднорменото тегло и затлъстяване.
На второ място бих поставила диабетът в детска възраст, който също търпи подмладяване. Вече има и бебета със захарен диабет.
На трето място са заболявания на щитовидната жлеза.
При малкото деца, които съм прегледала заради усложнената обстановка, ми прави впечатление, че има една може би по-честа заболеваемост на щитовидната жлеза с автоимунен тириодит.
При детското затлъстяване за съжаление през предходните 20 години честотата в предпубертетна възраст се е утроила. Има нарастване на броя на децата в предучилищна възраст с наднормено тегло и около 6% на затлъстелите. За съжаление болестите се подмладяват.
Другата рискова група е в пубертетна възраст, защото се наместват половите хормони и се създава резистентност към инсулина, което кара тийнейджърите да пълнеят и този процес е по-застъпен при момичетата.

Каква е разликата между наднормено тегло и затлъстяване?
Хората много често не разграничават двете неща. Наднорменото тегло това е категорията на прехода между нормално тегло и затлъстяване. При него наред с познатите ни фактори – неправилно хранене и недостатъчна физическа активност, в последните години се отдава и немалко значение на това, че децата са облъчени с всякакъв вид реклама и клипчета на всички неща в лъскава опаковка.
Маркетинговите стратегии провокират децата. На всеки час по телевизията се дават средно по три реклами на такива продукти. Гратис опаковките също са стимул за игри. Стремеж към бърза печалба с нискокачествени суровини и висока конкурентна среда ражда всичко това, за което си плащаме със здраве.
Храненето в училището не бих го нарекла здравословно. Когато децата идват при мен и ми казват какво им се дава, аз по никакъв начин не бих го определила за полезно. Това основно са тестени продукти, сандвичи с маргарин и колбаси със съмнително качество.
По отношението на затлъстяването все по-малки деца са с доста висок индекс на телесна маса (теглото спрямо ръста на даден човек).
От една страна при затлъстелите деца това е генетичното предразположение, защото децата копират семейния модел, който е създаден. Ако родителите са пълни, то детето не може да е различно от тях.

Детско затлъстяване не е еквивалентно на затлъстяване при възрастните. При децата се получава за сметка на броя на мастните клетки и те остават с повишен брой. При възрастните се увеличава техният обем. И вече веднъж създадени те няма къде да отидат.

Как реагират семействата и децата, когато трябва да започнете лечение?
Много често, когато започнем стратегия на хранителен режим със семейства, децата им, когато отидат при бабите, те я развалят, защото винаги ще им дадат някое лакомство, да не му стане нещо. А това е процес, в който трябва да участва цялото семейство. Максимата, която бабите казват, дебело дете – здраво дете съвсем не е правилна.
Много от родителите споделят, че децата им хапват по малко сладко по всяко време на деня. Те не смятат това за храна, а всъщност това им набавя калориите за целия ден.

Защо се случва така, че когато пациенти дойдат при Вас е късно?
Като пропуск в системата е пренасочването от личните лекари към такъв тип специалисти.
При диабета също има закъснели диагнози. Инсулинозависимият захарен диабет тип I все по-често е при деца под 5 г. Последното ми най-малко дете, което е диагностицирано, е на 11 месеца.

Какъв съвет ще дадете на хората, за да бъде избягвано късното установяване на здравословните проблеми?
Много често родителите са притеснени, че децата им са болни. След това става ясно, че се хранят неправилно. Затова трябва да се обръща внимание на характерните симптоми: често пиене на вода и уриниране, среднощно уриниране, среднощно напикаване, лесна уморяемост от висока глюкоза, замъглено зрение.
Когато децата започнат и непрекъснато да пият много вода и започне често уриниране, майките започват да търсят решение на проблема в сайта BG-Mama, а не се допитват до специалист. Затова често се достига до диабетна кетоацедоза (едно от най-опасните остри усложнения на захарния диабет).

От какво зависи типът на лечение на Вашите пациенти?
Всяко лечение трябва да започне според изследванията. При някои се прилага режим на храна и двигателна активност. При други се взимат и лекарства.
Проблемът с детското затлъстяване е голям, ако се допусне още в кърмаческа или ранна детска възраст и се стигне до повишения брой на мастни клетки.
Стратегията винаги е здравословният начин на хранене. Трябва да има хранително разнообразие, но не от неща в лъскави опаковки, за да се запуши устата на детето. Необходимо е да се набляга на плодовете и зеленчуците.
За съжаление националните стратегии в това отношение са само на теория.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 14, 2020 08:24
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама