Учителската стачка вече започна

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 22, 2007 03:34

Учителската стачка вече започна

Учителската стачка започна с автопоход. 44 автомобила с учители от всички харманлийски училища, с включени клаксони и светлини преминаха през града в сряда в рамките на протестния автопоход. Той се оказа най-големият от зараждането на демокрацията преди 17 години. Протестиращите преминаха по улица ,,Алеко Константинов“, отидоха до училище ,,Иван Вазов“, а от там се отправиха към центъра на града, минаха край общината, от където никой не им обърна внимание, и спряха до училище ,,Отец Паисий”. Там синдикалните лидери прочетоха декларацията с исканията.

По време на похода преподавателите развяваха знамена – българското, на европейския съюз и на двата синдиката – СБУ към КНСБ и Синдикат “Образование” към КТ ,,Подкрепа“. Навсякъде, от където мина автоколоната, хората поздравяваха стачкуващите учители.

Протестният поход бе предвождан от пилотна полицейска кола и друга в края на колоната. „Родители и учители – обединени в общата грижа за децата!“ ; „Образованието не е в парите, но не е и в тяхното отсъствие!“ ; „И ние сме родители!“ и др.

Организаторите благодарят на общинска полиция и на РПУ Харманли за съдействието за добрата организация.

В сряда те проведоха ,,Ден на мълчанието в класната стая“. През целя учебен ден учителите пишеха на дъските, без да разговарят с децата, като това не стана за сметка на учебния материал. Този начин на обучение на учениците се стори твърде непонятен и те споделиха, че така времето минава много бавно.

Във вторник двамата синдикални лидери Р. Христозова и К. Димова връчиха уведомленията за стачка на директорите на училищата. По процедура в Харманли тя трябва да се състои на 25 септември – вторник. Тогава от 7.30 до 15.30 часа учителите ще стачкуват ефективно. Няма да се провеждат занятия и учениците ще бъдат връщани по домовете си.

Апел за подкрепа

Ние, културни дейци от Харманли и свързани с него, заявяваме подкрепата си за кандидатурата на г-н Михаил Лисков за втори кметски мандат.

Смятаме, че през досегашното си управление той направи не малко в областта на културата и заедно с екипа си създаде предпоставки за развитието й на основата на богатите духовни традиции на града.

Именно през неговия мандат бяха укрепени културните институции на града. Окончателно бе завършена музейната експозиция. Бе ремонтирано НЧ „Дружба“ и активизирана дейността на самодейните му колективи. От общината бяха подпомогнати много изяви, сред които и първият международен хоров фестивал „Хармония“.

Като кмет г-н Лисков съумя да стимулира разширяването на културните хоризонти на Харманли чрез спечелените от общината два проекта за трансгранично културно сътрудничество с Тригоно, Гърция и Бабаески, Турция.

С негова настоятелна препоръка бяха спонсорирани и няколко значими творчески проекти като постановката на театър „Перпетуум мобиле“ по класическата пиеса на Йовков „Боряна“ и първия сингъл на Валя от „Star Akademy“.

Не без разбирането и помощта на кмета бяха проведени редица значими културни изяви в рамките на Деня на Харманли 2 май и Националните културни празници „Изворът на Белоногата“, както и по повод на чествания, годишнини и други тържества.

Старт през мандата бе даден и на развитието на културния туризъм в общината най-вече със спечелването и работата по проекта “ Виа Диагоналис и българския Стоунхендж“. Благодарение на този проект се очаква с. Изворово да се превърне в значим и печеливш туристически обект.

Като съзнаваме, че културните процеси намират внимание и разбиране от страна на общината и лично на г-н Лисков и бидейки запознати с неговите идеи за развитието на културата в Харманли занапред, твърдо го подкрепяме за втория му мандат като кмет на общината и призоваваме да го подкрепят и всички останали дейци на културния фронт, както, разбира се, и гражданите, за обогатяването на чийто културен живот работи и ще продължи да работи г-н Михаил Лисков.

От: Атанас Николов – хореограф, заслужил деятел на културата, Нешка Робева – хореограф, Веселин Гарванов – диригент, Александра Сърчаджиева – актриса, Жанет Миовска – актриса, Михаил Тошев – театрал, Иван Налбантов – актьор, Дорина Инджова – хореограф, Райна Спасова – театрал, Михай Мандаджиев – скулптор, Иван Каратонев – художник, Георги Николов – поет, Георги Янев – художник, Кирил Воденичаров – продуцент, Александър Александровов – актьор, Веселин Ранков – актьор, Антон Тонев – Тони – актьор.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 22, 2007 03:34
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама