Учителската стачка вече започна

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 22, 2007 03:34

Учителската стачка вече започна

Акценти

  • Интеренет издание бр. 37(240), година V, 21 - 27 септ. 2007г

Свързани публикации

Учителската стачка започна с автопоход. 44 автомобила с учители от всички харманлийски училища, с включени клаксони и светлини преминаха през града в сряда в рамките на протестния автопоход. Той се оказа най-големият от зараждането на демокрацията преди 17 години. Протестиращите преминаха по улица ,,Алеко Константинов“, отидоха до училище ,,Иван Вазов“, а от там се отправиха към центъра на града, минаха край общината, от където никой не им обърна внимание, и спряха до училище ,,Отец Паисий”. Там синдикалните лидери прочетоха декларацията с исканията.

По време на похода преподавателите развяваха знамена – българското, на европейския съюз и на двата синдиката – СБУ към КНСБ и Синдикат “Образование” към КТ ,,Подкрепа“. Навсякъде, от където мина автоколоната, хората поздравяваха стачкуващите учители.

Протестният поход бе предвождан от пилотна полицейска кола и друга в края на колоната. „Родители и учители – обединени в общата грижа за децата!“ ; „Образованието не е в парите, но не е и в тяхното отсъствие!“ ; „И ние сме родители!“ и др.

Организаторите благодарят на общинска полиция и на РПУ Харманли за съдействието за добрата организация.

В сряда те проведоха ,,Ден на мълчанието в класната стая“. През целя учебен ден учителите пишеха на дъските, без да разговарят с децата, като това не стана за сметка на учебния материал. Този начин на обучение на учениците се стори твърде непонятен и те споделиха, че така времето минава много бавно.

Във вторник двамата синдикални лидери Р. Христозова и К. Димова връчиха уведомленията за стачка на директорите на училищата. По процедура в Харманли тя трябва да се състои на 25 септември – вторник. Тогава от 7.30 до 15.30 часа учителите ще стачкуват ефективно. Няма да се провеждат занятия и учениците ще бъдат връщани по домовете си.

Апел за подкрепа

Ние, културни дейци от Харманли и свързани с него, заявяваме подкрепата си за кандидатурата на г-н Михаил Лисков за втори кметски мандат.

Смятаме, че през досегашното си управление той направи не малко в областта на културата и заедно с екипа си създаде предпоставки за развитието й на основата на богатите духовни традиции на града.

Именно през неговия мандат бяха укрепени културните институции на града. Окончателно бе завършена музейната експозиция. Бе ремонтирано НЧ „Дружба“ и активизирана дейността на самодейните му колективи. От общината бяха подпомогнати много изяви, сред които и първият международен хоров фестивал „Хармония“.

Като кмет г-н Лисков съумя да стимулира разширяването на културните хоризонти на Харманли чрез спечелените от общината два проекта за трансгранично културно сътрудничество с Тригоно, Гърция и Бабаески, Турция.

С негова настоятелна препоръка бяха спонсорирани и няколко значими творчески проекти като постановката на театър „Перпетуум мобиле“ по класическата пиеса на Йовков „Боряна“ и първия сингъл на Валя от „Star Akademy“.

Не без разбирането и помощта на кмета бяха проведени редица значими културни изяви в рамките на Деня на Харманли 2 май и Националните културни празници „Изворът на Белоногата“, както и по повод на чествания, годишнини и други тържества.

Старт през мандата бе даден и на развитието на културния туризъм в общината най-вече със спечелването и работата по проекта “ Виа Диагоналис и българския Стоунхендж“. Благодарение на този проект се очаква с. Изворово да се превърне в значим и печеливш туристически обект.

Като съзнаваме, че културните процеси намират внимание и разбиране от страна на общината и лично на г-н Лисков и бидейки запознати с неговите идеи за развитието на културата в Харманли занапред, твърдо го подкрепяме за втория му мандат като кмет на общината и призоваваме да го подкрепят и всички останали дейци на културния фронт, както, разбира се, и гражданите, за обогатяването на чийто културен живот работи и ще продължи да работи г-н Михаил Лисков.

От: Атанас Николов – хореограф, заслужил деятел на културата, Нешка Робева – хореограф, Веселин Гарванов – диригент, Александра Сърчаджиева – актриса, Жанет Миовска – актриса, Михаил Тошев – театрал, Иван Налбантов – актьор, Дорина Инджова – хореограф, Райна Спасова – театрал, Михай Мандаджиев – скулптор, Иван Каратонев – художник, Георги Николов – поет, Георги Янев – художник, Кирил Воденичаров – продуцент, Александър Александровов – актьор, Веселин Ранков – актьор, Антон Тонев – Тони – актьор.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 22, 2007 03:34
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.