Учителка се превърна в жертва на медийна сензация

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 9, 2018 06:17

Учителка се превърна в жертва на медийна сензация

Учителка от Симеоновград се превърна в жертва на медийна сензация заради клип, в който тя танцува неприлично. Той е заснет в ресторант „Приказките“ рано сутринта на 25 май, в края на абитуриентски бал. На него се вижда как жена на зряла възраст танцува с пълничък мъж.
Клипът е публикуван на профила на клиент на ресторанта и само за ден бе споделен стотици и прегледан хиляди пъти. Малко по-късно вечерта бе изтрит от там, но през това време той е копиран от други и продължи да се разпространява в различни сайтове.
Д.Д., на 58-години, работеща в СУ „Св. Климент Охридски” – Симеоновград, е звездата на дансинга на вечерта. От видеото се вижда как тя сваля ризата на младеж, разкопчава му панталона, който той след това сваля.
Възмущението в социалната мрежа от видяното бе голямо, а реакцията от няколко институции не закъсня. Повечето коментари бяха свързани с това, че поведението й е несъвместимо с професията – учител. Други бяха иронични, трети саркастични. Имаше и такива, които я защитаваха, като изтъкваха доводи, че това си е личен живот.
В понеделник Теодоринка Иванова – директорът на училището, в което учител на група на целодневна организация в начален етап, пред камерата на Нова ТВ заяви, че учителката не е била поканена от празнуващите абитуриенти на бала. В ресторанта е била по собствено желание. Младежът от клипа също не е техен съученик, а клиент.
Пред бТВ учителят Емил Джасим коментира, че кадрите от видеото не биха били притеснителни, ако не бяха пред абитуриенти. Той напомни, че има естествени задължения, които вървят с професията.
Управителят на ресторант „Приказките“ Владислав Стефанов заяви, че това е ресторант за забавления, а не класна стая и не може да казва на клиентите си как да се държат.
Родител от Симеоновград се изказа пред бТВ, че тази случка е извън работното време на учителката и ги засяга.
Д.Д. е започнала работа в СУ „Св. Климент Охридски” в началото учебната година и до момента не е имала проблеми с колеги и ученици. Преди това е била в чужбина.
За хората, избрали учителската професия обаче, има много законови и подзаконови документи, които регламентират поведението им не само в училище, но и извън него. Всяко училище си има правилник, където е записано, че учителят няма право да се пуши, да употребява алкохол и наркотични средства пред ученици на организирани от училището мероприятия. Той се приема в началото на всяка учебна година.
Освен това, всяка образователна институция има Етичен кодекс, в който ясно са разписани правилата за поведение на учителя, както и отношенията му с учениците и техните родители. Права и задължения на учителя са определени и в Закона за образованието, длъжностната характеристика и трудовия договор.
От това може да се направи заключение, че учителката е направила най-малко три нарушения и при всички положения нейното поведение е неприемливо.
За това тя си плати – напусна системата на образованието.
С това обаче случаят за медиите не приключи. Сеирът продължава…
Вече няколко дни общественото мнение се занимава с поведението на една жена, което повечето хора определят като изолиран случай. Централни и всякакви медии с охота тиражират клипа без да се съобразяват, че това е противозаконно, че грубо нарушава човешките права. Освен това, нито една от тях не бе дала възможност на обвинената в какви ли не прегрешения жена да каже своята гледна точка, което според журналистическата етика също е недопустимо. Единствено „Сакарнюз“ се свърза с жената, за да чуе нейната гледна точка. Тя каза: „Благодаря на всички, които ме подкрепиха в социалните мрежи, на моите колеги, приятели и роднини. Падналият човек лесно може да бъде стъпкан, но важното е да му се подаде ръка“.
Не на това мнение са повечето медии, за които търсенето на сензация на всяка цена е цел номер едно.
Ето защо нашата страна вече падна на 111 място в Индекса за медийна свобода.

„Сакарнюз“ разполагаше със заснетия запис, но не го публикува поради две причини. Едната – че това е част от личния живот на тази жена. Втората, че само заради сензацията не искаме да пускаме кадри, които унижават и оскърбяват личността на човек.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 9, 2018 06:17
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Жанета Дилкова юни 9, 11:15

    Много достойна позиция на „Сакарнюз“.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.