Учителка се превърна в жертва на медийна сензация

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 9, 2018 06:17

Учителка се превърна в жертва на медийна сензация

Учителка от Симеоновград се превърна в жертва на медийна сензация заради клип, в който тя танцува неприлично. Той е заснет в ресторант „Приказките“ рано сутринта на 25 май, в края на абитуриентски бал. На него се вижда как жена на зряла възраст танцува с пълничък мъж.
Клипът е публикуван на профила на клиент на ресторанта и само за ден бе споделен стотици и прегледан хиляди пъти. Малко по-късно вечерта бе изтрит от там, но през това време той е копиран от други и продължи да се разпространява в различни сайтове.
Д.Д., на 58-години, работеща в СУ „Св. Климент Охридски” – Симеоновград, е звездата на дансинга на вечерта. От видеото се вижда как тя сваля ризата на младеж, разкопчава му панталона, който той след това сваля.
Възмущението в социалната мрежа от видяното бе голямо, а реакцията от няколко институции не закъсня. Повечето коментари бяха свързани с това, че поведението й е несъвместимо с професията – учител. Други бяха иронични, трети саркастични. Имаше и такива, които я защитаваха, като изтъкваха доводи, че това си е личен живот.
В понеделник Теодоринка Иванова – директорът на училището, в което учител на група на целодневна организация в начален етап, пред камерата на Нова ТВ заяви, че учителката не е била поканена от празнуващите абитуриенти на бала. В ресторанта е била по собствено желание. Младежът от клипа също не е техен съученик, а клиент.
Пред бТВ учителят Емил Джасим коментира, че кадрите от видеото не биха били притеснителни, ако не бяха пред абитуриенти. Той напомни, че има естествени задължения, които вървят с професията.
Управителят на ресторант „Приказките“ Владислав Стефанов заяви, че това е ресторант за забавления, а не класна стая и не може да казва на клиентите си как да се държат.
Родител от Симеоновград се изказа пред бТВ, че тази случка е извън работното време на учителката и ги засяга.
Д.Д. е започнала работа в СУ „Св. Климент Охридски” в началото учебната година и до момента не е имала проблеми с колеги и ученици. Преди това е била в чужбина.
За хората, избрали учителската професия обаче, има много законови и подзаконови документи, които регламентират поведението им не само в училище, но и извън него. Всяко училище си има правилник, където е записано, че учителят няма право да се пуши, да употребява алкохол и наркотични средства пред ученици на организирани от училището мероприятия. Той се приема в началото на всяка учебна година.
Освен това, всяка образователна институция има Етичен кодекс, в който ясно са разписани правилата за поведение на учителя, както и отношенията му с учениците и техните родители. Права и задължения на учителя са определени и в Закона за образованието, длъжностната характеристика и трудовия договор.
От това може да се направи заключение, че учителката е направила най-малко три нарушения и при всички положения нейното поведение е неприемливо.
За това тя си плати – напусна системата на образованието.
С това обаче случаят за медиите не приключи. Сеирът продължава…
Вече няколко дни общественото мнение се занимава с поведението на една жена, което повечето хора определят като изолиран случай. Централни и всякакви медии с охота тиражират клипа без да се съобразяват, че това е противозаконно, че грубо нарушава човешките права. Освен това, нито една от тях не бе дала възможност на обвинената в какви ли не прегрешения жена да каже своята гледна точка, което според журналистическата етика също е недопустимо. Единствено „Сакарнюз“ се свърза с жената, за да чуе нейната гледна точка. Тя каза: „Благодаря на всички, които ме подкрепиха в социалните мрежи, на моите колеги, приятели и роднини. Падналият човек лесно може да бъде стъпкан, но важното е да му се подаде ръка“.
Не на това мнение са повечето медии, за които търсенето на сензация на всяка цена е цел номер едно.
Ето защо нашата страна вече падна на 111 място в Индекса за медийна свобода.

„Сакарнюз“ разполагаше със заснетия запис, но не го публикува поради две причини. Едната – че това е част от личния живот на тази жена. Втората, че само заради сензацията не искаме да пускаме кадри, които унижават и оскърбяват личността на човек.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 9, 2018 06:17
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Жанета Дилкова юни 9, 11:15

    Много достойна позиция на „Сакарнюз“.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама