Как бе отбелязан 2 юни в региона (обзор)

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 9, 2018 10:00

Как бе отбелязан 2 юни в региона (обзор)

Панихида за загиналите имаше в Харманли на 2 юни

С панихида и заупокойна молитва в памет на загиналите за българската свобода в Харманли отбелязаха 2 юни.
На този ден местното общество отдаде почит на големия поет-революционер Христо Ботев и всички герои, дали живота си за свободата на България.
Програмата започна в 11:00 ч. пред паметника на Христо Ботев на площад „Възраждане“. Кметът на общината Мария Киркова произнесе слово, състоя се и рецитал на стихове от ученици от СУ „Неофит Рилски”.
По традиция пред бюст-паметника на поета – революционер Христо Ботев беше изпълнен ритуал по поднасяне на венци и цветя от признателни граждани, държавни и общински институции, училища и детски градини, партийни и обществени организации.

В Ивайловград наградиха учители

С поднасяне на венци и цветя пред бюст-паметника на революционера в двора на училище СУ „Христо Ботев” ивайловградчани отбелязаха 142 години от трагичната му гибел. С минута мълчание те отдадоха почит към загиналите за свободата на България герои.
Тържеството се състоя в двора средното училище, където се чества и патронният му празник. Възпитаници на гимназията отдадоха своята почит с рецитал. Директорът Александра Хорозова и кметът на община Ивайловград Диана Овчарова връчиха награди на всички ученици, постигнали успехи на конкурси и състезания през изминалата година. Наградени бяха и учителите за техния неуморен труд и всеотдайност към учениците.

This slideshow requires JavaScript.

В Свиленград рецитираха Ботеви стихове

Стихове, написани от революционера – поет рецитира ученикът Радослав Христов на тържествена церемония за Деня на Ботев на загиналите за свободата и независимостта на България. Тя се проведе на площад „5 октомври”, пред паметника на загиналите във войните герои. В 12,00 часа традиционните за 2 юни сирени призоваха към едноминутно мълчание в памет на героите, отдали живота си за свободата и независимостта на отечеството.
Слово за героичната съдба на великия български поет и революционер, изнесе уредникът от Исторически музей – Свиленград, д-р Стефан Димитров.
Цветя и венци бяха поднесени от името на народния представител Георги Станков, от народния представител Никола Динков, ОбС, ОбА, обществени институции и граждани.
От 1901 година 2 юни официално се чества като Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България, а от 1948 г. на този ден, точно в 12,00 часа в цялата страна сирени приканват да склоним глава с признателност към подвига на героите.

This slideshow requires JavaScript.

В Радовец – Денят на Ботев и съборът на селото в едно

РАДОВЕЦ | Стоян Тонев | [email protected]

Традиционният събор в тополовградското село Радовец тази година се случи на 2 юни, Деня на Ботев и падналите за свободата на България. На този ден тук дойдоха много гости, а според местни хора, населението в празничния ден се е увеличило поне трикратно. Те, заедно с домакините, изпълниха двора на училището, за да почетат героите и отбележат местния празник. По къщите имащи много гости, а в центъра бяха разположени сергии, атракции и други забавления за малки и големи.
С поздравление към събралото се множество се обърна кмета на селото Христина Маврева, която, след като припомни за Ботев, неговата героична саможертва и за всички, дали живота си за България, пожела на празникът да продължава много години с надеждата, че този край ще се възроди и отново ще се изпълни с хора и живот. Приветствие за празника радовчани и гости получиха и от кмета на общината Божин Божинов, което бе прочетено от старши експерта от отдел ХСД в Общината Атанаска Михалева.
След това за домакини и гости бе изнесена кратка програма от самодейни състави при местното читалище „Васил Левски”. Преди това децата от местната градина показаха какво са научили през годината, което предизвика много емоции и настроение сред присъстващите на празника.
След децата пяха дамите от ДВГ „Надежда”, женската фолклорна група и квартет „Радовец”, чиито изпълнения бяха посрещани с много аплодисменти от хората, събрали се в двора на училището.
Накрая, когато засвири оркестър „Мечта” от Хасково, много от присъстващите се хванаха и завиха три ката хоро, което продължи до късно вечерта, а небето над селото бе озарено от илюминации и светлинни ефекти.

На 2 юни в Тополовград се проведе тържествена церемония. В памет на героите, дали живота си за свободата на отечеството, с едноминутно мълчание, сведоха глави най-родолюбивите тополовградчани, дошли на церемонията на площад “Освобождение”.
За саможертвата на героите със слово и с изпълнението на поемата “Хаджи Димитър” на Христо Ботев припомни Райна Зотова, секретар на читалище “Св. Св. Кирил и Методий – 1894”. Пред паметника на загиналите венци и цветя поднесоха от ОбА, ОбС, РУ “Полиция”, политически партии, учебни заведения.
Точно в 12.00 часа прозвучаха сирените.

This slideshow requires JavaScript.

Зам.-кметът на Любимец уважи празника в Хасково

В навечерието на 2 юни и във връзка с отбелязването на Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, зам.-кметът на община Любимец Илия Илиев засвидетелства уважение и присъства на тържествена заря-проверка в Хасково.
Събитието бе организирано от областния управител Станислав Дечев на 1 юни, а в него участваха депутати от Хасковски избирателен район. В честването се включиха кметове от останалите общини от областта, общински съветници, граждани и гости.
Преди канонадата от картечни изстрели и фойерверки, които поставиха финала на тържествената заря-проверка в памет на най-свидните синове на България, гостите станаха свидетели на приемането на строя от военни блокове от формирование 52 740, ЕГ ”Проф. д-р Асен Златаров” и ПМГ “Акад. Боян Петканчин”. След това поднесоха венци и цветя в знак на признателност и преклонение пред паметника на Христо Ботев в областния град.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 9, 2018 10:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 905 459 преглеждания