Как бе отбелязан 2 юни в региона (обзор)

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 9, 2018 10:00

Как бе отбелязан 2 юни в региона (обзор)

Панихида за загиналите имаше в Харманли на 2 юни

С панихида и заупокойна молитва в памет на загиналите за българската свобода в Харманли отбелязаха 2 юни.
На този ден местното общество отдаде почит на големия поет-революционер Христо Ботев и всички герои, дали живота си за свободата на България.
Програмата започна в 11:00 ч. пред паметника на Христо Ботев на площад „Възраждане“. Кметът на общината Мария Киркова произнесе слово, състоя се и рецитал на стихове от ученици от СУ „Неофит Рилски”.
По традиция пред бюст-паметника на поета – революционер Христо Ботев беше изпълнен ритуал по поднасяне на венци и цветя от признателни граждани, държавни и общински институции, училища и детски градини, партийни и обществени организации.

В Ивайловград наградиха учители

С поднасяне на венци и цветя пред бюст-паметника на революционера в двора на училище СУ „Христо Ботев” ивайловградчани отбелязаха 142 години от трагичната му гибел. С минута мълчание те отдадоха почит към загиналите за свободата на България герои.
Тържеството се състоя в двора средното училище, където се чества и патронният му празник. Възпитаници на гимназията отдадоха своята почит с рецитал. Директорът Александра Хорозова и кметът на община Ивайловград Диана Овчарова връчиха награди на всички ученици, постигнали успехи на конкурси и състезания през изминалата година. Наградени бяха и учителите за техния неуморен труд и всеотдайност към учениците.

За презентацията е нужен JavaScript.

В Свиленград рецитираха Ботеви стихове

Стихове, написани от революционера – поет рецитира ученикът Радослав Христов на тържествена церемония за Деня на Ботев на загиналите за свободата и независимостта на България. Тя се проведе на площад „5 октомври”, пред паметника на загиналите във войните герои. В 12,00 часа традиционните за 2 юни сирени призоваха към едноминутно мълчание в памет на героите, отдали живота си за свободата и независимостта на отечеството.
Слово за героичната съдба на великия български поет и революционер, изнесе уредникът от Исторически музей – Свиленград, д-р Стефан Димитров.
Цветя и венци бяха поднесени от името на народния представител Георги Станков, от народния представител Никола Динков, ОбС, ОбА, обществени институции и граждани.
От 1901 година 2 юни официално се чества като Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България, а от 1948 г. на този ден, точно в 12,00 часа в цялата страна сирени приканват да склоним глава с признателност към подвига на героите.

За презентацията е нужен JavaScript.

В Радовец – Денят на Ботев и съборът на селото в едно

РАДОВЕЦ | Стоян Тонев | s_tonev@abv.bg

Традиционният събор в тополовградското село Радовец тази година се случи на 2 юни, Деня на Ботев и падналите за свободата на България. На този ден тук дойдоха много гости, а според местни хора, населението в празничния ден се е увеличило поне трикратно. Те, заедно с домакините, изпълниха двора на училището, за да почетат героите и отбележат местния празник. По къщите имащи много гости, а в центъра бяха разположени сергии, атракции и други забавления за малки и големи.
С поздравление към събралото се множество се обърна кмета на селото Христина Маврева, която, след като припомни за Ботев, неговата героична саможертва и за всички, дали живота си за България, пожела на празникът да продължава много години с надеждата, че този край ще се възроди и отново ще се изпълни с хора и живот. Приветствие за празника радовчани и гости получиха и от кмета на общината Божин Божинов, което бе прочетено от старши експерта от отдел ХСД в Общината Атанаска Михалева.
След това за домакини и гости бе изнесена кратка програма от самодейни състави при местното читалище „Васил Левски”. Преди това децата от местната градина показаха какво са научили през годината, което предизвика много емоции и настроение сред присъстващите на празника.
След децата пяха дамите от ДВГ „Надежда”, женската фолклорна група и квартет „Радовец”, чиито изпълнения бяха посрещани с много аплодисменти от хората, събрали се в двора на училището.
Накрая, когато засвири оркестър „Мечта” от Хасково, много от присъстващите се хванаха и завиха три ката хоро, което продължи до късно вечерта, а небето над селото бе озарено от илюминации и светлинни ефекти.

На 2 юни в Тополовград се проведе тържествена церемония. В памет на героите, дали живота си за свободата на отечеството, с едноминутно мълчание, сведоха глави най-родолюбивите тополовградчани, дошли на церемонията на площад “Освобождение”.
За саможертвата на героите със слово и с изпълнението на поемата “Хаджи Димитър” на Христо Ботев припомни Райна Зотова, секретар на читалище “Св. Св. Кирил и Методий – 1894”. Пред паметника на загиналите венци и цветя поднесоха от ОбА, ОбС, РУ “Полиция”, политически партии, учебни заведения.
Точно в 12.00 часа прозвучаха сирените.

За презентацията е нужен JavaScript.

Зам.-кметът на Любимец уважи празника в Хасково

В навечерието на 2 юни и във връзка с отбелязването на Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, зам.-кметът на община Любимец Илия Илиев засвидетелства уважение и присъства на тържествена заря-проверка в Хасково.
Събитието бе организирано от областния управител Станислав Дечев на 1 юни, а в него участваха депутати от Хасковски избирателен район. В честването се включиха кметове от останалите общини от областта, общински съветници, граждани и гости.
Преди канонадата от картечни изстрели и фойерверки, които поставиха финала на тържествената заря-проверка в памет на най-свидните синове на България, гостите станаха свидетели на приемането на строя от военни блокове от формирование 52 740, ЕГ ”Проф. д-р Асен Златаров” и ПМГ “Акад. Боян Петканчин”. След това поднесоха венци и цветя в знак на признателност и преклонение пред паметника на Христо Ботев в областния град.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 9, 2018 10:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.