Ученик бе най-бърз сред 12 спасители на кръста в Харманли

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 7, 2007 13:17

Ученик бе най-бърз сред 12 спасители на кръста в Харманли

Акценти

  • Димитър с баща си, който също се бореше за кръста

 

Ученик на 18 години извади кръста от водите на реката край Харманли. Димитър Павлов бе най-бърз измежду другите 11 предварително записалите се кандидати. С това той прекъсна дългогодишната традиция при която кръста се вадеше от два харманлийски клана от малцинствата.

Над 1 000 граждани, дошли да наблюдават ритуала искрено аплодираха Митко. След излизането от водата ученика в ПМГ – Хасково  получи благословията на отец Атанасий и парична награда от кмета на града.

Богоявленския ритуал в Харманли се извърши на левия бряг на река Олу дере при слънчево време. Програмата за отпразнуването му започна още в 8 часа с тържествени литургии в двете харманлийски църкви ,,Св. Иван Рилски” и „Св. Атанасий“, а от 10.30 . с Велик Богоявленски водосвет. По късно от двата храма тръгнаха литийни шествия, които се срещнаха пред сградата на ОбА- Харманли. Там към тях се присъедини кмета на града и общинския духов оркестър. Цялото шествие тръгна към моста на река Олу дере. Около него няколко полицейски коли бяха отцепили движението и се грижеха за безопасността на гражданите.

Една седмица преди това от архиерейското наместничество обявиха регламента по който ще се извърши ритуала по хвърлянето на кръста. Причината за това, че предишни години самозванци обикаляха града, представяйки се за извадили кръста и събираха пари от гражданите.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 7, 2007 13:17
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама