„Убиецът на самолетоносачи“, който се разпада на пустия плаж

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 17, 2020 07:52

„Убиецът на самолетоносачи“, който се разпада на пустия плаж

Акценти

  • Витали Раскалов, който направи повечето от снимките за тази история, добави: “Наистина се надявам, че екранопланът “Лун”, който е единствен по рода си, ще оцелее и няма да бъде нарязан на части от грабители”.

Свързани публикации

Той беше военна легенда, стана атракция, а сега е изоставен на порива на вълните. Преди два месеца съветският екраноплан „Лун“ беше изтеглен до отдалечен плаж в Дагестан, за да се превърне в звездна атракция на патриотичен парк с военна тематика. Днес машината е изоставена в морето. В резултат по кораба вече могат да бъдат забелязани значителни щети.

Екранопланът от клас “Лун” по международните класификации се определя като морски кораб. Той е уникална машина, построена по време на Студената война, която се плъзга над вълните с реактивна скорост, скривайки се от радарите и избягвайки морските мини, което пък дава възможност незабелязано да изстрелва балистични ракети. Слабостите му са свързани с това, че може да пострада от ята птици, както и с опасно големия радиус при завиване.

След разпадането на СССР корабът прекарва няколко десетилетия на строго охраняван док край столицата на Дагестан Махачкала. По-късно той беше извлечен до настоящата си локация – пуста брегова линия 110 км. на юг.

На 28 септември Егор Беркут отиде на място, за да види легендарния екраноплан с мисълта, че в момента той е преустройван, за да се превърне в музеен експонат на брега край град Дербент. Това, което вижда, го шокира. Професионалният илюстратор каза пред Свободна Европа, че на кораба, заливан от вълните на Каспийско море, вече ясно се виждат щети.

“Това е много тъжна картина… В корпуса има дупка. Отвътре постоянно работят помпи, с които водата се излива навън”, каза той.

Други посетители на мястото, което бързо се превърна в популярна туристическа дестинация, също изразяват яда си, а много от тях вярват, че това е временен гаф.

Известният фотограф и авантюрист Виталий Раскалов написа в своя публикация в Инстаграм, че пристигането на екраноплана е било “шумно оповестено от местните медии”. От тогава досега “се оказва, че не се строи никакъв Патриотичен парк, а екранопланът лежи на пясъка върху пуст плаж, докато се пълни с вода, тъй като е получил щети по време на транспортирането му. Абсурдността на ситуацията се допълва и от факта, че работниците се опитват да извлекат 250-тонната машина от морето, използвайки крик и булдозери”.

Въпреки това говорителка на градската управа в Дербент заяви, че операцията по преместването и възстановяването на екраноплана върви по план. Камила Гамзатова от градската пресслужба каза пред Свободна Европа, че мястото, на което корабът ще остане за постоянно, е платформа, която се намира на 100 метра навътре от брега. По нейни думи машината “вече е на територията на Патриотичния парк”, въпреки че той все още не съществува.

По думите на Гамзатова паркът, в който ще бъдат изложени хеликоптери и други бронирани машини, няма да отвори врати до 2021 г.

Тя заяви, че от компанията, наета, за да издърпа екраноплана, са били забавени заради “клатенето от вълните”, което е направило необичайната задача по-трудна от очакваното. По нейните думи корабът “е издърпван към брега може би с 10-20 см. всеки ден, а работата нито за миг не е била прекъсвана”.

Снимка, направена на 28 септември, действително показва, че корабът е издърпан с няколко метра на брега, но по-голямата част от корпуса му остава във водата. Гамазатова обеща, че повреденият екраноплан ще бъде поправен и пребоядисан, както и че “ще изглежда много красиво”, когато достигне мястото си във военния парк.

Докато много хора се съмняват на официалните изявления от управата на Дербент, благодарение на множество постове на руски звезди в Инстаграм, които популяризираха историята на екраноплана, каквото и да се случи в далечния Дагестан, то ще бъде видимо за целия свят.

Витали Раскалов, който направи повечето от снимките за тази история, добави: “Наистина се надявам, че екранопланът “Лун”, който е единствен по рода си, ще оцелее и няма да бъде нарязан на части от грабители”.

Източник: Дневник

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 17, 2020 07:52
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама