Туристите от „Вишеград“ отбелязаха 10-годишнина

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 18, 2018 06:22

Туристите от „Вишеград“ отбелязаха 10-годишнина

Членовете на туристическо дружество „Вишеград“ отпразнуваха 10-годишен юбилей от възстановяването му. Те отбелязаха това в първия ден на декември в двора на старата горска хижа. Дружеството бе възстановено от 10 ветерана на 30 ноември 2008 г., а сега в него членуват десетки туристи.
Изпълнителният секретар Атанас Атанасов припомни дейностите, с които то е участвало в проявите от националния и собствения си календар. Взели са участие в национален преглед на туристическите сръчности, проведен край язовир „Копринка“, имали са масово изкачване на Черни връх във връзка с отбелязването на 120 години на организираното туристическо движение. Присъствали са на многодневните прояви, в национални събори на Петрова нива в Странджа, на Илиева нива, на „Угар мистичен и древен“ в Източни Родопи. Били са на събора край манастира „Света Троица“.
Туристите си припомниха екскурзиите, при които са разгледали забележителностите Глухите камъни, Перперикон, светилището край Татул, вила „Армира“, долмените край Крумовград, крепостите край Мезек и Маточина, надгробната могилата до Кераново, гробниците край Казанлък и Александрово.
Господин Атанасов отчете, че през годините основната им работа е била с начинаещите туристи за усвояване на туристически умения и навици и екологично образование. Летните „Горски лагери“ са станали традиция, а Сакар планина – познато и любимо място за преходи не само на ученици и младежи от общината, но и на гостуващите през летните и зимни месеци деца.
Наред с това от дружеството са провеждала основна за туристите дейност – маркиране на туристически пътеки и маршрути.
Тъй като Сакар и Странджа във всяко туристическо съзнание са едно цяло, затова опознавайки едната планина, идва и желанието за опознаване и на другата. През последните 3-4 години са организирали преходи в Турция, тъй като 2/3 от Странджа е в тази страна. Посетили са маршрути от Ениада на Черно море до най-високия връх Махиада.
Проявите в южната ни съседка са станали възможни благодарение на реализираните проекти по ТГС България-Турция, програма ИПА.
Дружеството е реализирало и два проекта към МРРБ.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 18, 2018 06:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама