Тунджа всеки момент може да залее биологична ферма

Руска Георгиева
От Руска Георгиева януари 20, 2016 16:05 Updated

Тунджа всеки момент може да залее биологична  ферма

Акценти

  • Там има колекция от над 30 вида билки, които същевременно са и цветя и подправки
  • Засадени са над 20 вида рози , а сред билките са най популярните в България, лайка, мента, маточина, мащерка, невен, ехинацея, салвия.

Свързани публикации

Съществува голяма опасност биологичната ферма за билки и подправки ,,Острова” край Елхово да бъде залята от прилива на река Тунджа. Опасност съществува и за намиращите се край реката къщи и общинския пазар.

От снощи до днес на обед, нивото на реката се е вдигнало с около 10-15 см.

Екологичната ферма е разположена в местноста ,,Острова”, непосредствено до река Тунджа. Тя заема около 160 дка, от които 100 са засети с билки. Намира се между старото и новото корито на река Тунджа и е в непосредствена близост до резервата „Долна Топчия” и парка на Елхово. Създадена е от Сдружение „Бизнес център-Елхово” с подкрепата на Проект „ JOBS” и Кралство Норвегия. От дълги години нейн управител е Иван Стоянов, чиято майка е от тополовградското село Хлябово. Цялото ръководство според наши лични източници е сериозно разтревожено от евентуалните щети,които придошлите води биха могли да нанесат .

Земята на еко фермата и насажденията са сертифицирани от Института по пазарна екология ”ИМО” в Швейцария като биологични.

Насажденията в нея се отглеждат без абсолютно никакви химикали и се използват изцяло във фармацевтичната промишленост и хомеопатичната медицина на много страни от Европа. Уникално за фермата е нейната сертификация, като поле за адаптация на растения от световните растителни култури в България.

Освен насаждения, тук има и мини ферма за калифорнийски червей и пчелин. От билките и се произвеждат марковите чайове, носещи името ,,Тронка”.

Там има колекция от над 30 вида билки, които същевременно са и цветя и подправки. Засадени са над 20 вида рози , а сред билките са най популяните в България, лайка, мента, маточина, мащерка, невен, ехинацея, салвия .и тн.н.

Екологична ферма „Острова“ е включена в туристическия пакет на град Елхово и е част от съкровищата на Тунджанската долина между Странджа и Сакар. Съвсем разбираемо е, че при евентуалните щети ще пострада не само местния Бизнес център, но и бизнеса в града като цяло.

Ще припомним и,че миналата година придошлите води на Тунджа създадоха бедствено положение за обитателите на къщите около реката и пазара. В момента положението е приблизително такова и се очаква подобен изход, но се мълчи по въпроса.

tundja-3

Тунджа всеки момент може да залее биологична ферма

Тунджа всеки момент може да залее биологична ферма

Руска Георгиева
От Руска Георгиева януари 20, 2016 16:05 Updated
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама