Тунджа всеки момент може да залее биологична ферма

Руска Георгиева
От Руска Георгиева януари 20, 2016 16:05 Updated

Тунджа всеки момент може да залее биологична  ферма

Акценти

  • Там има колекция от над 30 вида билки, които същевременно са и цветя и подправки
  • Засадени са над 20 вида рози , а сред билките са най популярните в България, лайка, мента, маточина, мащерка, невен, ехинацея, салвия.

Свързани публикации

Съществува голяма опасност биологичната ферма за билки и подправки ,,Острова” край Елхово да бъде залята от прилива на река Тунджа. Опасност съществува и за намиращите се край реката къщи и общинския пазар.

От снощи до днес на обед, нивото на реката се е вдигнало с около 10-15 см.

Екологичната ферма е разположена в местноста ,,Острова”, непосредствено до река Тунджа. Тя заема около 160 дка, от които 100 са засети с билки. Намира се между старото и новото корито на река Тунджа и е в непосредствена близост до резервата „Долна Топчия” и парка на Елхово. Създадена е от Сдружение „Бизнес център-Елхово” с подкрепата на Проект „ JOBS” и Кралство Норвегия. От дълги години нейн управител е Иван Стоянов, чиято майка е от тополовградското село Хлябово. Цялото ръководство според наши лични източници е сериозно разтревожено от евентуалните щети,които придошлите води биха могли да нанесат .

Земята на еко фермата и насажденията са сертифицирани от Института по пазарна екология ”ИМО” в Швейцария като биологични.

Насажденията в нея се отглеждат без абсолютно никакви химикали и се използват изцяло във фармацевтичната промишленост и хомеопатичната медицина на много страни от Европа. Уникално за фермата е нейната сертификация, като поле за адаптация на растения от световните растителни култури в България.

Освен насаждения, тук има и мини ферма за калифорнийски червей и пчелин. От билките и се произвеждат марковите чайове, носещи името ,,Тронка”.

Там има колекция от над 30 вида билки, които същевременно са и цветя и подправки. Засадени са над 20 вида рози , а сред билките са най популяните в България, лайка, мента, маточина, мащерка, невен, ехинацея, салвия .и тн.н.

Екологична ферма „Острова“ е включена в туристическия пакет на град Елхово и е част от съкровищата на Тунджанската долина между Странджа и Сакар. Съвсем разбираемо е, че при евентуалните щети ще пострада не само местния Бизнес център, но и бизнеса в града като цяло.

Ще припомним и,че миналата година придошлите води на Тунджа създадоха бедствено положение за обитателите на къщите около реката и пазара. В момента положението е приблизително такова и се очаква подобен изход, но се мълчи по въпроса.

tundja-3

Тунджа всеки момент може да залее биологична ферма

Тунджа всеки момент може да залее биологична ферма

Руска Георгиева
От Руска Георгиева януари 20, 2016 16:05 Updated
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.