Троен скок на цените за прехвърляне на коли

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 2, 2019 09:48

Троен скок на цените   за прехвърляне на коли

Прехвърлянето на автомобили втора ръка поскъпна рязко през последните месеци. Причина за това не е вдигане на цената им, а чувствително покачване на нотариалните такси и дължимия общински данък. От няколко месеца нотариусите отказват да приемат удостоверения за застрахователна стойност, издадени от брокери. Признават оценки, извършени от застрахователни компании, които са по-високи от тези, които досега се определяха от брокерите.
Всеки автомобил има три стойности: застрахователна, действителна и пазарна.
Застрахователната се определя от застрахователя, действителната се определя на база техническото състояние, пробега, годините й. Двете стойности обикновено са близки една до друга.
При третата стойност на колата – пазарната – тя се определя от пазара. Обикновено се спекулираше именно с нея, защото автомобил, който застрахователят е определил на 5 000 лева, по документи се продаваше за 2 000 – 3000 лева. Определяха я брокери, продавачи и купувачи.
Досега на това не се обръщаше внимание, но от лятото настъпи промяна. Макар да няма официална промяна в нормативната уредба, преди месеци нотариусите в страната са получили по мейлите си неформални указания от Нотариалната камара да преустановят досегашната масова практика брокери да оценяват МПС и да приемат само удостоверения, издадени от лицензирани застрахователни компании. На нотариусите е било обяснено, че целта е да се прекрати издаването на силно занижени оценки, с които се ощетявали общинските бюджети.
Не е ясно кой е инициатор на затегнатия режим. От Нотариалната камара твърдят, че в Закона за местните данъци и такси винаги е било ясно посочено кой определя застрахователната стойност при придобиване на МПС – застрахователят. Така излиза, че години наред законът е бил погазван както от брокери, така и от нотариусите.
Сега прехвърляне на стара кола излиза няколко стотин лева. В тези пари е включен 2% местен данък и около 3% за нотариуса. За Ауди, например, оценено от застрахователна компания на 9000 лв. трябва да се плати 177 лв. нотариална такса с ДДС и 225 лв. общински данък.
Само до преди месеци тази кола можеше да се продаде по документи за 1 600 лева, а прехвърлянето щеше да е около 100 лева.
Преди няколко месеца бе предложено автомобилите да имат технически паспорт, който ще се издава след тежък основен преглед и за което ще се плаща.

Докато повечето нотариуси досега взимаха по 100 лева за изповядване на сделка със стар лек автомобил, таксата при нотариус в Димитровград бе 35 лева.
Сега, при завишените тройно цени, нотариусът от този град е намерил законова вратичка и прехвърля коли на половин от цената на своите колеги.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 2, 2019 09:48
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама