Троен скок на цените за прехвърляне на коли

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 2, 2019 09:48

Троен скок на цените   за прехвърляне на коли

Прехвърлянето на автомобили втора ръка поскъпна рязко през последните месеци. Причина за това не е вдигане на цената им, а чувствително покачване на нотариалните такси и дължимия общински данък. От няколко месеца нотариусите отказват да приемат удостоверения за застрахователна стойност, издадени от брокери. Признават оценки, извършени от застрахователни компании, които са по-високи от тези, които досега се определяха от брокерите.
Всеки автомобил има три стойности: застрахователна, действителна и пазарна.
Застрахователната се определя от застрахователя, действителната се определя на база техническото състояние, пробега, годините й. Двете стойности обикновено са близки една до друга.
При третата стойност на колата – пазарната – тя се определя от пазара. Обикновено се спекулираше именно с нея, защото автомобил, който застрахователят е определил на 5 000 лева, по документи се продаваше за 2 000 – 3000 лева. Определяха я брокери, продавачи и купувачи.
Досега на това не се обръщаше внимание, но от лятото настъпи промяна. Макар да няма официална промяна в нормативната уредба, преди месеци нотариусите в страната са получили по мейлите си неформални указания от Нотариалната камара да преустановят досегашната масова практика брокери да оценяват МПС и да приемат само удостоверения, издадени от лицензирани застрахователни компании. На нотариусите е било обяснено, че целта е да се прекрати издаването на силно занижени оценки, с които се ощетявали общинските бюджети.
Не е ясно кой е инициатор на затегнатия режим. От Нотариалната камара твърдят, че в Закона за местните данъци и такси винаги е било ясно посочено кой определя застрахователната стойност при придобиване на МПС – застрахователят. Така излиза, че години наред законът е бил погазван както от брокери, така и от нотариусите.
Сега прехвърляне на стара кола излиза няколко стотин лева. В тези пари е включен 2% местен данък и около 3% за нотариуса. За Ауди, например, оценено от застрахователна компания на 9000 лв. трябва да се плати 177 лв. нотариална такса с ДДС и 225 лв. общински данък.
Само до преди месеци тази кола можеше да се продаде по документи за 1 600 лева, а прехвърлянето щеше да е около 100 лева.
Преди няколко месеца бе предложено автомобилите да имат технически паспорт, който ще се издава след тежък основен преглед и за което ще се плаща.

Докато повечето нотариуси досега взимаха по 100 лева за изповядване на сделка със стар лек автомобил, таксата при нотариус в Димитровград бе 35 лева.
Сега, при завишените тройно цени, нотариусът от този град е намерил законова вратичка и прехвърля коли на половин от цената на своите колеги.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 2, 2019 09:48
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.