Трифон Зарезан събра всички край трапезите

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 22, 2016 10:03

Трифон Зарезан събра всички край трапезите

Акценти

  • Вестник Харманлийски НОВИНИ, брой 7/651, година XIV,19-25 февруари 2016

Свързани публикации

Вицепремиер и кмет зарязаха в Коларово

Празникът Трифон Зарезан бе удобен повод да се седне отново край трапезата. Макар църковният календар да определя той да бъде на 14 февруари, един ден преди това, като че ли всички винарни се бяха наговорили да празнуват. Тримата свещеници не успяха да присъстват на всички събития, за да осветят лозята.
В “Терра Тангра” за празника бяха поканили оркестър, който весели персонала и гостите.
Във винарна “Братанов” имаше фолклорни изпълнители от Родопите и гайда звуча през целия следобед.
На “Малката звезда” и тази година посрещнаха гостите си с телешки курбан.
Най-значителното събитие на този ден, което засенчи другите, бе посещението в региона на вицепремира на правителството, дипломати и областния управител Станислав Дечев. Те пристигнаха на лозята край село Коларово и направиха символичното зарязване. Ивайло Калфин и кметът на Харманли Мария Киркова отрязаха по една пръчка и поляха обилно лозата с вино. След това домакини и гости посетиха винарна „Кастра Рубра“. На мегдана на селото танцьори от читалище „Дружба“ по време на дъжда изнесоха празнична програма, а гостите можаха да опитат вината на „Кастра Рубра“ и винарна „Коларово“.
Тържества имаше във всяко село, където се отглеждат лозя. Какво количество вино се изпи и колко месо премина през скарите през този ден е трудно да се изчисли. След водосвета на параклиса “Св. Трифон”, архийерейският наместник отец Живко каза на миряните, че от тази неделя Господ започва да ни подготвя за предстоящите Великденски пости, които започват след две седмици. Той ни напомня как да живеем по-добре.
Предишния ден в хотел „Европа“ – Хасково, имаше церемония. На нея бе направена презентация на фирми от областта. Винарска изба „Бляк рок“ (Black Rock) на фирма „Т-уайнс“ и „Арас текстил“ получиха грамоти от Хасковската търговско-промишлена палата (ХТПП). Първата направи най-голямата инвестиция в лозаро-винарския бранш в село Коларово, а втората е най-големият текстилен износител в областта.
На събитието присъства и вицепремиерът Ивайло Калфин, дипломати и търговски представите на различни държави.

В “Братанов” пяха изпълнители от Родопите

На празника във винарна „Братанов“ звучаха руски и италиански песни. Гостите бяха клиенти, приятели, почитатели на виното от цяла България.
По традиция празникът започна на лозовия масив край село Шишманово. Там свещеници отслужиха водосвет и благословиха лозята им. Под звуците на гайда и певица гостите отрязаха символично по една пръчка и си пожелаха успешна година, поне като 2013- та.
След това всички се пренесоха във винарната в Харманли. В допълнение към родопската музика звучаха руски и италиански ежъргрийни, любими на собственика на винарната Стойчо Братанов. Гайдар и родопска певица веселяха гостите, докато те опитваха различните вина на „Братанов“
Първата серия купажни вина от 2010 година на винарната е “Symbiose” (Симбиоза). Следващата е „The Successors“ (Наследниците). От 2014-та се предлагат вина от серията “Single Vineyard”, а за ценители се бутилират и лимитирани партиди вина “Single Barrel”.

Курбан на “Малката звезда”, “Терра Тангра” с жива музика

Фолклорна програма забавляваше гостите на винарна „Малката звезда“. Тук по традиция всяка година на Трифон Зарезан се дава курбан. След като бе осветен от отец Живко, той бе раздаден на гостите, които се наслаждаваха на палитрата от различни вина. Слънчевият ден предразполагаше за хубав купон, който се състоя на терасата на винарната, от където има изглед към лозята.
Гостите на един от водещите производители на хубаво вино в страната – „Терра Тангра“, се забавляваха с музика на живо. Акордеонист и певици създаваха добро настроение на събралите се.
Преди това цялата фамилия Зайчеви гостите им зарязаха на лозето до винарната, а отец Георги отслужи празничен водосвет.
Техните вината се произвеждат от селектирани бели и червени сортове в ограничени серии. Основните сортове са: Мерло, Каберне Совиньон, Сира, Каберне Фран, Мавруд, Мелник, Рубин, Шардоне, Совиньон Блан, Траминер, Семион.

На Трифончето се събраха хиляди харманлийци

Хиляди харманлийци излязоха в неделя, за да отидат до местността Трифончето, където бе отбелязан празника Трифоновден. Той започна още от 8:00 часа, когато в параклиса бе отслужена литургия. След това отвън архиерейският наместник отец Живко отслужи и водосвет.
На близкото лозе кметът Мария Киркова и Милко Стаматов, председател на клуб „Възрожденец“, зарязаха по една пръчка и поляха с вино лозата.
Свещеникът благослови лозето, а след това освети и курбан за 800 човека. Той бе раздаден на миряните.
Във фолклорната програма участваха неуморните изпълнители от „Ритмика“ и малки самодейци от читалище „Дружба“.
Организатори на събитието са община Харманли и клуб „Възрожденец“, който преди години инициира благотворителна кампания, която събра средства за възстановяване на параклиса.

В Симеоновград жена стана първа винарка за втори път

Елена Киндова за втори път спечели наградата за най-добро приготвено бяло вино в Симеоновград. Та получи като награда лозова пръскачка, която ще се използва от съпруга й. Виното й е от сорта Ркацители, от лозя, в района на село Калугерово.
В конкурса, организиран от общината, участваха 25 винари със собствена продукция. Общи 6 бяха белите вина, а 19 – червените. Имаше и едно розе.
При червените вина първи се класира Васил Делчев – Химика. Виното му е от каберне и мерло, отгледани в района на Свиленград.
Втори в категорията бели вина е Пеньо Златев, а трети е Кольо Караиванов.
При червените вина втората награда отиде у Нели Христова, а трето е виното на Марко Аладжов.
Поощрителна награда бе дадена на Атанас Стаменое и Данаил Атанасов, който се представи с вино розе.
Дегустатори на вината бяха Камен Коев и Кирилов.
Конкурсът се организира за трети път.

Трифон Зарезан се появи в лозята на Любимец

И тази година с много музика, танци и слънчево настроение в Любимец бе отбелязан народният празник Трифон Зарезан.
Колорит в празника внесе образът на Трифон Зарезан – пременен в народна носия, с лозов венец на главата, благославящ с бъклица вино за здраве, плодородие на лозите и изобилие в бъчвите. Той преля насажденията и предостави лозарската ножица на кмета Анастасов да зареже първата лоза. В обреда се включиха и всички присъстващи. Както повелява традицията, гостите бяха захранени с хляб и мед, а организаторите на празника ги поканиха да опитат от изисканите вина и мезета.
На традиционния конкурс за най-добро домашно младо вино се включиха рекорден брой участници – общо 53, от които 39 проби в категория „червено вино“, а 14 в категория „бели вина и розе”.
Първо място и титлата „Цар на виното“ заслужи Тенчо Карачомаков.
На второ място бе оценено виното на Александър Александров от Любимец и той получи от президента на Ротари клуб „Любимец“ дъбово буре – 30 литра.
Специалните награди в категориите вина „бяло“ и „розе“ спечелиха Никола Табаков и Иван Русев. И двамата получиха ръчно изрисувани декантери – изящни съдове за вино.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 22, 2016 10:03
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама