Тополовград посреща “Млади откриватели, утрешни предприемачи” от четири страни

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 5, 2019 10:58

Тополовград посреща “Млади откриватели,  утрешни предприемачи” от четири страни

В продължение на шест дни – от четвърти до девети март, СУ„Д-р Петър Берон“ в Тополовград ще посрещне ученици и учители от Испания, Хърватия и Латвия. Те, заедно с домакините, ще участват в международна среща по проект “Млади откриватели, утрешни предприемачи” на европейската програма за образование, обучение и спорт „Еразъм+“.
Пепа Теодосиева, ръководител на проекта от българска страна и учител по английски език в СУ „Д-р Петър Берон”, разказа следното за реализацията на програмата. „Това е четиристранна, транснационална среща, чиято цел е сътрудничество за иновации и обмен на добри практики и стратегически партньорства само между училища.
В нея ще участват учители и ученици от страните – гости.
Едноседмичната програма ще бъде изпълнена с различни дейности, предвидени по проекта. Учениците от всички училища ще изготвят презентации, в които ще представят националните и традиционни празници на всяка една от държавите, участнички в проекта. Ученици от единадесети клас в урок по химия ще демонстрират забавни опити като част от инициативите, посветени на честването на международната година на Периодичната таблица – 2019 г.
В часа по биология ученици от осмите и деветите класове ще се състезават в сглобяването на човешки торс, сърце и човешко тяло. Всички участници в проекта ще имат възможност да представят нетрадиционен урок по математика.
Домакини и гости ще присъстват на лекция на тема „Лидерство, характеристики на добрия лидер“ и ще могат да се включат в интересни занимания и ролеви игри.
В програмата е предвидена среща с младия предприемач Радина Георгиева, която е завършила образованието си в тополовградското средно училище.
В класните стаи ще се организират работни ателиета, в които участниците ще трябва да покажат умения за работа с хартия: квилинг, декупаж и оригами. Изработените продукти ще бъдат продадени с цел благотворителност на базар, организиран от училището на 21 март, когато се чества патронният празник
Всеки изработен продукт ще носи послание за бъдещия си собственик.
Разнообразната програма включва среща с кмета на Община Тополовград, Божин Божинов, посещение в Областна администрация – Хасково, посещение в млекопреработвателно предприятие в Тополовград, винарска изба „Кастра Рубра“ в с. Коларово.
Гостите от Испания Хърватия и Латвия ще имат възможност да се запознаят с културните, историческите и архитектурните забележителности на нашия регион чрез организирани посещения в София, Александровската гробница, манастир „Света Троица“, долмените в село Хлябово.
Участие в срещата ще имат и родителите на учениците домакини, които ще организират вечеря за гостите, на която ще бъдат представени традиционни български ястия. “Надявам се, че срещата ще премине добре и интересно, както за участниците в нея, организаторите от СУ, така и за родителите на нашите ученици и за всички, които проявят интерес към нея”, завърши госпожа Теодосиева.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 5, 2019 10:58
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.