Тополовград посреща “Млади откриватели, утрешни предприемачи” от четири страни

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 5, 2019 10:58

Тополовград посреща “Млади откриватели,  утрешни предприемачи” от четири страни

В продължение на шест дни – от четвърти до девети март, СУ„Д-р Петър Берон“ в Тополовград ще посрещне ученици и учители от Испания, Хърватия и Латвия. Те, заедно с домакините, ще участват в международна среща по проект “Млади откриватели, утрешни предприемачи” на европейската програма за образование, обучение и спорт „Еразъм+“.
Пепа Теодосиева, ръководител на проекта от българска страна и учител по английски език в СУ „Д-р Петър Берон”, разказа следното за реализацията на програмата. „Това е четиристранна, транснационална среща, чиято цел е сътрудничество за иновации и обмен на добри практики и стратегически партньорства само между училища.
В нея ще участват учители и ученици от страните – гости.
Едноседмичната програма ще бъде изпълнена с различни дейности, предвидени по проекта. Учениците от всички училища ще изготвят презентации, в които ще представят националните и традиционни празници на всяка една от държавите, участнички в проекта. Ученици от единадесети клас в урок по химия ще демонстрират забавни опити като част от инициативите, посветени на честването на международната година на Периодичната таблица – 2019 г.
В часа по биология ученици от осмите и деветите класове ще се състезават в сглобяването на човешки торс, сърце и човешко тяло. Всички участници в проекта ще имат възможност да представят нетрадиционен урок по математика.
Домакини и гости ще присъстват на лекция на тема „Лидерство, характеристики на добрия лидер“ и ще могат да се включат в интересни занимания и ролеви игри.
В програмата е предвидена среща с младия предприемач Радина Георгиева, която е завършила образованието си в тополовградското средно училище.
В класните стаи ще се организират работни ателиета, в които участниците ще трябва да покажат умения за работа с хартия: квилинг, декупаж и оригами. Изработените продукти ще бъдат продадени с цел благотворителност на базар, организиран от училището на 21 март, когато се чества патронният празник
Всеки изработен продукт ще носи послание за бъдещия си собственик.
Разнообразната програма включва среща с кмета на Община Тополовград, Божин Божинов, посещение в Областна администрация – Хасково, посещение в млекопреработвателно предприятие в Тополовград, винарска изба „Кастра Рубра“ в с. Коларово.
Гостите от Испания Хърватия и Латвия ще имат възможност да се запознаят с културните, историческите и архитектурните забележителности на нашия регион чрез организирани посещения в София, Александровската гробница, манастир „Света Троица“, долмените в село Хлябово.
Участие в срещата ще имат и родителите на учениците домакини, които ще организират вечеря за гостите, на която ще бъдат представени традиционни български ястия. “Надявам се, че срещата ще премине добре и интересно, както за участниците в нея, организаторите от СУ, така и за родителите на нашите ученици и за всички, които проявят интерес към нея”, завърши госпожа Теодосиева.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 5, 2019 10:58
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама