Тополовград е отново в прегръдката на театъра

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 17, 2016 10:27

Тополовград е отново в прегръдката на театъра

В Тополовград за 21-ви път се събраха театрали от няколко страни. В продължение на една седмица на сцената на сакарския град ще бъдат представени 17 пиеси на самодейци от 6 държави – България, Турция, Македония, Гърция, Русия и Сърбия. Те ще се съревновават за Голямата награда – Златна камила.
По традиция фестивалното шествие мина през града и се събра на площада, където бяха издигнати знамената на 6-те държави и това на ЕС. След музикално артистичната програма всички участници преминаха през червен калим като в Холивуд и влязоха в залата на читалището.
От сцената деца поздравиха гостите на родните им езици, а вокална група „Авролева“ изпя химна на Европа.
На откриването гости бяха депутатът Борислав Иглев, турският консул в Пловдив Мурат Мухаджъроглу, председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев, кметове от турски и от български общини, директори на театри, дарители.
Зам.-кметът на общината Маргарита Георгиева поднесе приветствие от името на кмета на Тополовград.
В словото си тя отбеляза, че в Деня на Европа, Тополовград разтваря обятия за ценителите и любителите на комедийния театър, за да приюти гости от близо и далеч на този невероятен празник, всяка година допълва очарованието на пролетта и е една истинска фиеста на таланти. Тя изказа своята благодарност към журито, Министерството на културата, Съюза на артистите, Съюза на читалищата и читалище „Св. Св Кирил и Методий“, които са съорганизатори на фестивала и на десетките дарители, които с финансовата подкрепа обезпечиха и направиха възможно провеждането на фестивала.
„Нека всички се забавляват от сърце, защото фестивалът е празник на смеха ха и приятелството“, пожела госпожа Георгиева.
Силвия Хачерян прочете поздравителен адрес от министъра на културата Вежди Рашидов. „Приветствам усилията на организаторите на този традиционен форум за среща с образци на българската и световната драматургия, за представяне на новаторски идеи, за приобщаване към общочовешките ценности посредством изразните средства на театралното изкуство. Пожелавам на организаторите и участниците здраве, благоденствие и творческо вдъхновение в прегръдката на театъра – Тополовград 2016!“
В понеделник вечерта театралите на Тополовград представиха „Госпожа Министершата” по Бранислав Нушич, режисирана от Вълчо Янев.
Наградите ще бъдат връчени на 15 май, на специална церемония.

 

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 17, 2016 10:27
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама