Тодор Пиличев издаде книга за Симеоновград

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 30, 2016 08:41

Тодор Пиличев издаде книга за Симеоновград

„Симеоновград – принос към историята“ се казва книгата, написана от Тодор Пиличев. Творбата на бившия кмет (1980 – 83) на общината е от 213 страници и излезе от печат от издателство „Земя“. Избрал е това издателство, защото директорът му проф. Димитър Иванов е бил ученик на господин Пиличев, когато е учил в Симеоновград, където е служил баща му.
В книгата има три глави „Симеоновград като околийски център“, „Симеоновград – роден край“ и „9 септември 1944 – 10 октомври 1989г.“
В Първата глава се разглежда Търново Сеймен като околийски център, икономическа характеристика, занаяти и промишленост, транспорт и съобщения, търговия, образование, култура, държавно управление.
Във втората са описани родовите хроники, различните занаяти, сдруженията и търговските дружества, които са се създавали от 1926 до 1938 година, учебно дело и култура.
В третата глава той критикува онези, които отричат постигнатото през социализма, защото според господин Пиличев по някои показатели страната ни е на челни места в света по производство на глава от населението. Например ние сме били първи по производство на калцинирана сода, на второ място по отглеждане на тютюн, трети при производството на ябълки, слънчоглед, кафяви и лигнитни въглища. Били сме на шесто място по производство на сярна киселина, брой овце и вълна.
„Кратката история на Симеоновград е поредно свидетелство, за негусващия патриотизъм и висок граждански дух на автора й – народния учител Тодор Пиличев“. Това са думи на проф. Иванов, който е редактор на книгата.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 30, 2016 08:41
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама