Световноизвестни личности предлагат Христо Меранзов за Почетен гражданин на Харманли

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 20, 2017 12:02

Световноизвестни личности предлагат Христо Меранзов за Почетен гражданин на Харманли

Христо Меранзов да стана почетен гражданин на Харманли. Това иска Инициативен комитет, който се представлява от Стефан Ботев. В свое съобщение те заявяват, че е роденият в Града на Белоногата ст.н.с. д-р Христо Меранзов, е достойна личност, допринесла за развитието на българския спорт и той има заслуги за много от успехите му на световна сцена.
Писмото е подписано от Стефан Ботев, многократен световен и европейски шампион и рекордьор по вдигане на тежести, носител на световната купа /щангист на щангистите/ за 1988 г. Олимпийски медалист, роден в с. Изворово.
Освен него има още 8 известни личности.
Боян Радев, двукратен олимпийски шампион по борба и многократен световен и европейски шампион
Георги Мърков, олимпийски, световен и европейски шампион по борба, депутат в 42–то Народно събрание.
Димо Костов, олимпийски, световен и европейски медалист по борба, с богата треньорска практика в България и в чужбина, роден в с. Рогозиново.
Иван Абаджиев, 6 пъти обявяван за треньор на годината и избран за треньор на България за ХХ век, депутат в 38-то Народно събрание.
Неделчо Колев, многократен европейски и световен шампион и рекордьор по щанги, председател на БФВТ /Българска федерация по вдигане на тежести/.
Нешка Робева, световна и европейска шампионка по художествена гимнастика, 4 пъти обявявана за треньор на годината, 3 пъти избирана за депутат в парламента.
Проф. Светослав Иванов, бивш ректор на Националната спортна академия и председател на БСФС.
Цено Ценов – изпълнителен директор на Фондация “Български спорт”, президент на европейската и вицепрезидент на световната федерация по борба.

Има научни доклади национални, световни и олимпийски конгреси

Христо Меранзов е роден на 18 февруари 1934 г. в Харманли. Учи в гимназията, а през 1952 – 1953 г. е учебно-спортен инструктор в ОКФС /Околийски комитет за физическа култура и спорт – Харманли.
От 1953 до 1957 г. е студент във ВИФ /днешната НСА, специалност лека атлетика.
В края на 1957 г. е назначен за учител по физическо възпитание в Харманли, а от февруари 1958г. е на щатна работа в спортния отдел на ЦК на ДКМС, като инструктор, зам.-завеждащ и завеждащ отдел.
От 1962 до 1980 г. е член на бюрото, зам.- председател и първи зам.-председател на ЦС на БСФС, а от 1980 до 1989 г. е зам.-завеждащ отдел в ЦК на БКП и отговаря за работата по физическото възпитание, спорта и туризма.
Той е дългогодишен зам.-председател и председател на българската, а от 1976 до 1992 г. е член на борда и вицепрезидент на международната федерация по вдигане на тежести.
Ст.н.с.д-р Христо Меранзов участва с научни доклади и съобщения в редица национални, световни и олимпийски научни конгреси. Защитава дисертация на тема „Организационно -методични основи на системата за олимпийска подготовка” и се хабилитира като старши научен сътрудник във ВИФ /сега НСА/. Автор е на десетки книги, монографии, статии, между които книгите: „За славата на спорта и честта на родината”/1974/, „Система за олимпийска подготовка”/1976/, „Анализ на програмата и участието на България на олимпийските игри”/1980/, „Българският спорт /2008/, “Златният век на българския спорт”/2012/, „Да върнем спорта на обществото”/2013/ и др.
В следващия брой очаквайте интервю с него.

Конкретно за община Харманли ст.н.с. д-р Христо Меранзов е помагал за разкриване на спортни школи, при построяването на стадиона и залите по борба. С негова помощ е преминала подготовката на най-изтъкнатите харманлийски спортисти за участие на международни състезания, първенства и олимпиади. Някои от тях спечелиха олимпийски медали и медали от европейски и световни първенства  като Кирил Петков, Вълко Костов, Бончо Делчев и Димо Костов по борба, Стефан Ботев по щанги, а други са национални рекордьори и дългогодишни национални състезатели. Негова е и заслугата за безвъзмездното предоставяне от ЦС на БСФС на първите лодки за Гребната база в Харманли.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 20, 2017 12:02
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.