Програмата за саниране отново тръгна

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 20, 2017 16:30

Програмата за саниране отново тръгна

Програмата за саниране отново заработи и от седмица в общините започнаха ремонти по блоковете. След като служебното правителство дойде на власт, Националната програма за енергийна ефективност бе стопирана, защото Народното събрание не бе гласувало необходимите за това пари. От кабинетът Герджиков изпратиха писма до всички общини, за да ги уведомят, да не подписват договори.
През миналия месец депутатите продължиха програмата за енергийна ефективност и отпуснаха 1 милиард лева. През това време правителството създаде нови правила, по които тя да се изпълнява. Започнаха преписки между общините и министерствата. След писмено настояване от община Харманли пред МРРБ, в сряда, 14 март, се получи разрешение за стартиране на дейностите по саниране четири жилищни сгради в града. Това са блокове на бул. „България“ с номера 21, 51, 53 и 55. Очаква се потвърждение и за сградите на бул. “България“ 48, 50 и „Сакар планина“ 9. Договорите с избраните фирми изпълнители вече са сключени и работата ще започне до дни.

„Изключително съм щастлива, че работата за старта на поредната група блокове за саниране приключи успешно. Съвсем скоро тези жилищни сгради ще бъдат преобразени, а хората, живеещи там ще усетят комфорта на енергийната ефективност на практика. Според разчетите на специалистите, всяко семейство, което живее в саниран апартамент, ще пести годишно между 1000 -1200 лв. Тези пари, спестени от електроенергия например, ще остават в семейния бюджет“ – заяви кметът Мария Киркова. „Парите, спестени от всяко домакинство ще се влеят в икономиката. Ще се повиши покупателната способност на хората и така колелото ще се задвижи. Освен това Националната програма за саниране осигурява работа на стотици работници и десетки фирми”, обясни градоначалникът. Не разбирам негативизма. Аз съм позитивен човек и виждам, че когато се работи упорито и с вяра, нещата се случват,“ подчерта Мария Киркова в отговор на въпрос: какво ще каже на опонентите на програмата за саниране.

Тя уточни, че ако след изборите на 26 март програмата за саниране продължи, което зависи изцяло от следващото правителство, в Харманли ще бъдат ремонтирани още 29 блока. В кв.“Дружба“ бл.4, 5, 19, 500-3 и 501. По бул.“България“ – 2, 24, 27, 29, 31, 45, 47, 49, 69 и 78., на ул.“Бенковска“ – 1, 4, 16 и 17, в кв. “Тракия“ бл. 14 и 15, в кв. „Изгрев“ бл.304-3, на ул. “К. Стоилов“1 и 15, на ул.. „Цар Самуил“ 44, ул. “Г. М. Димитров“ 30, по ул.“Ал.Стамболийски“8, на ул.“Рила“9 и ул.“Н.Петков“3.

От Симеоновград водиха кореспонденция с МРРБ за един блок, получиха отговор в началото на седмицата и веднага започнаха СМР. Тук продължава работата по друга сграда на пл. „Свобода“, единствената, която остана да се санира.
В Тополовград в момента се работи по блок на улица „Христо Смирненски“ 37. По време на дъждовете строителите ремонтираха вътрешната част и смениха дограмата. Вече са поставили скелета и започват работа и отвън.
В Любимец не бяха засегнати от стопирането на програмата. Там от новия бюджет предстои да се подпишат договори за още 14 блока.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 20, 2017 16:30
Напиши коментар

1 Коментар

  1. не март 20, 22:50

    Г-жа Киркова,нека изпълнителите на санирането на високите блокове в „тракия“ да се върнат и изпълнят довършителните работи ,а не да зеят дупки,а фирмата избяга и не можем да я открием….Иначе,сладки ккомисионни..През пръсти работа!

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама