Стартираха проект за опазването на царския орел

Тонка Славкова
От Тонка Славкова юни 24, 2015 12:52

Стартираха проект за опазването на царския орел

Акценти

  • В рамките на проекта в подземни кабелни линии ще се вкопаят два въздушни електропровода (ЕП)  20 kV  с обща дължина 50 км

Свързани публикации

Вчера край тополовградското село Капитан Петко войвода стартира с първа копка проектът „Живот за царския орел”.

С него се цели да се положат повече грижи за опазването на световно застрашения царски орел в България чрез намаляване на смъртните случаи, причинени от електропроводи. Особено необходимо е това да се направи в тополовградския регион, където се намират 10 от всичките 26 гнезда на царски орел в страната.

На събитието присъстваха кметът на общината – Божин Божинов, представители на електроразпределителното дружество в Югоизточна България, на Българското дружество за защита на птиците, които ще работят в партньорство.

Проектът „Живот за царския орел“ се финансира от програма LIFE+ на Европейския съюз. Планираният срок за изпълнението му е пет години: 2013 – 2018 г. Той се осъществява в осем специално защитени зони от мрежата Натура 2000 в България: „Адата – Тунджа“ ( на територията на областите Сливен и Ямбол), „Дервентски възвишения“ и „Маджарово“ (в област Хасково), „Сакар“ (в области Хасково и Ямбол), „Мост Арда“ (в области Кърджали и Хасково), „Западна Странджа“ (в области Бургас и Ямбол), „Сините камъни – Гребенец“ и „Каменски баир“ (в област Сливен).

Тонка Славкова
От Тонка Славкова юни 24, 2015 12:52
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама