Соня Дамянова: Хората бягаха в паника, нямаше информация

Сакарнюз
От Сакарнюз октомври 28, 2014 10:59

Соня Дамянова: Хората бягаха в паника, нямаше информация

Соня Дамянова от Хасково е майка на 10-месечно бебе. Домът й се намира зад малкия Бизнес център, в непосредствена близост с реката. Младата жена претърпява ужаса от наводненията през почивните дни. За преживяното в събота, тя разказа пред наш репортер. Цялото интервю можете да прочетете във в. „Хасковски НОВИНИ“.

Соня, какво се случи в събота сутринта?

Живея в близост до двата Бизнес центъра, където положението в събота беше много зле. Бях си вкъщи и се занимавах с детето, когато моя роднина ми се обади и ми каза да напусна дома си, защото ставало страшно. Обясни ми, че реката е преляла, а откъм църквата на бул. „Освобождение“ идва приливна вълна, която ще залее къщите в квартала. Тя живее в кооперация срещу Зеленчуковия пазар. Рано сутринта нейна съседка, която държи магазин в приземния етаж се развикала, че идва потоп и започнала панически да тропа по вратите на живеещите на горните етажи и да ги призовава да се евакуират. Моята роднина грабнала двете си деца и пристигна в моята къща, за да ме предупреди и мен да бягам.

Как се почувствахте и какво направихте като разбрахте, че става страшно?

Първата ми мисъл беше да напусна дома си, обхвана ме паниката. Започнах да приготвям детето и в същото време звънях по телефона, за да се информирам. Звънях на познати от други квартали и се оказа, че при тях няма проблем. Докато приготвям детето с количката водата настигна дома ми. Мазето бързо се пълнеше. Напуснах дома си и тръгнах към центъра. Мисълта ми беше да стигна някъде на високо, докато нещата отминат. Изключително много се разтревожих за бебето си, защото ако допуснех водата да го залее това означаваше да остане в ръцете ми. С количката газех във вода до кръста, за да стигна ул. „Драгоман“, където имам близки.

Какво видяхте, докато опитвахте да се спасите?

Гледката още повече ме притесни. Около мен имаше само плуващи коли и паникьосани хора. Никои не знаеше какво да прави. Всеки опитваше да се спаси. Трудно е да се опише преживяното.

Някой помогна ли Ви като видя, че сте с бебе в ръце?

Не. Другото, което ще запомня е, че нямаше никаква официална информация. Всички спекулираха. Докато правех опит да се спася чувах как хората говорят, че станалото е заради скъсана язовирна стена. Други казваха, че най-зле е на пазара, където продавачите се качили по масите, защото водата е стигнала до гърдите им. Всичко е станала много бързо, хората не са имали възможност да реагират.Не разбирах и защо след като има такова бедствие, не се спира тока.

Сакарнюз
От Сакарнюз октомври 28, 2014 10:59
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Валя Марашева октомври 30, 11:20

    Съжалявам за преживения ужас,уви за съжаление пак никой няма виновен..

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама