Община Харманли действала неадекватно при пороя

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 30, 2014 14:37

Община Харманли действала неадекватно при пороя

Акценти

 • Христо Братанов твърди, че почистването на дъждоприемниците на бул. „България“ е започнало твърде късно
 • Зам.-кметът обясни, че шахтите в града се чистели регулярн
 • Щетите са за над 1 млн. лева

Свързани публикации

Община Харманли само e информирала гражданите за предстоящи обилни валежи, но не е предприела нищо да предпази населението. Това е заключението на общинския съветник Христо Братанов, след като получи официален отговор на въпросите си, свързани с наводнението в Харманли на 6 септември.

Той искаше да знае кога са дошли предупреждения за жълт код в община Харманли, в колко часа е сформиран Кризисният щаб, каква работа са свършили и какви мерки се предвиждат, за да не се допусне отново да има наводнения в град Харманли.

В отговора си зам.-кметът инж. Гено Генев призна, че на 6 септември тяхното внимание било насочено към ниските част на града. Той обаче е на мнение, че са успели да се справят с отводняването, защото 15- 20 минути след спиране на дъжда по улиците на града е нямало вода.

Христо Братанов твърди, че почистването на дъждоприемниците на бул. „България“ е започнало твърде късно, а ако това бе станало навреме, много от къщите е нямало да бъдат наводнени от идващата вода на язовир Малкоча.

Зам.-кметът обясни, че шахтите в града се чистели регулярно, а в някои намирали одеяла, дюшеци, гуми. Те били хвърляни там, за да не миришат. Призна, че имало огромни количества боклуци в краищата на града, където всеки изхвърлял, където му падне. Те задръствали канализацията.

„Приемам забележките на господин Братанов, но не мога да се съглася, че едно количество вода, което в близките 100 години не е падало в Харманли, може да бъде прието от сегашната канализация на града.“ Според него това, което става тук – обилни валежи, го виждаме в цяла България и Европа и за това е виновна промяна на климата.

Кметът Михаил Лисков съобщи, че щетите са за над 1 млн. лева и ще се искат пари от правителството за това. В деня на наводнението са похарчени около 30 000 лева.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 30, 2014 14:37
Напиши коментар

2 Коментара

 1. samun октомври 30, 15:56

  Генов,колко сигнала имахте от ул. Поп Стоян Чолаков за запушен канал?
  Някой отзова ли се?
  Прехвърляхте ли си топката с ВИК?
  Проблема с покрайнините на града са отново заради ВАС!!!
  Кой разреши безконтролното застрояване на склоновете от ромите!?
  Кой прекарва вода и ток на тези колиби,без планове?
  Това да видите един ден какъв проблем ще е ?
  Но вие тогава ще консумирате някъде дивидентите от мандата и не ще ви пука!

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама