Следизборно вдигане на местните данъци и такси

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 9, 2019 09:12

Следизборно вдигане на местните данъци и такси

Предколедно увеличение на местни такси и данъци очаква жителите на повечето общини в Хасковска област. След като това се случи в най-голямата – Хасково, данъкоплатците в още пет общини ще плащат повече за попълването на местния бюджет.
Увеличението засяга различни местни такси и се определя автономно от всяка община, като процентът варира от 15 до 100. Сред повищаващите налозите са: Харманли, Симеоновград, Тополовград, Димитровград, Любимец и Свиленград. Единствено в Ивайловград и Маджарово промени няма да има.
Всички кметове се позовават на увеличението на отчисленията според Закона за управление на отпадъците, които се дължат за всеки тон депонирана смет в депата. За 2020 г. размерът на отчисленията е 95 лв. на тон, докато през 2019 г. е било 57 лв., а в 2018-та – 45 лв.
В Харманли за 2020 година е предвидено сметката на ОП „Чистота” да бъде 1 800 000 лева. За това са необходими още 470 000, които трябва да бъдат събрани допълнително. От Общината предлагат „с цел плавно и приемливо за населението и фирмите актуализираната такса „битови отпадъци“, увеличението да бъде споделено по равно, т.е. 235 000 лв. ще се осигурят от собствените приходи на Община Харманли., а 235 000 от данъкоплатците.
Онези, които има различно мнение и становище, могат да подават писмени предложения и възражения по проекта за решение на e-mail адрес: [email protected] или в Информационния център на Общинска администрация в срок до 11 декември.
„Πpeдлaгaмe нa oбщинcĸитe cъвeтници дaнъĸът въpxy нeдвижими имoти зa жилищнитe имoти дa ce yвeличи c 20 %, дaнъĸът въpxy фиpмeнитe имoти нe ce пpoмeня”, каза зaм.-ĸмeтът на Свиленград Mapия Kocтaдинoвa в интepвю зa в. „Mocт“.

Тук дaнъĸът нa aвтoмoбили дo 12 тoнa се вдига c 20%, a тaĸca „битoви oтпaдъци“ – c 15 %. Госпожа Kocтaдинoвa уточни, че отлaгaнeтo в гoдинитe тaĸcaтa дa бъдe oбвъpзaнa c гeнepиpaнeтo нa oтпaдъцитe oт гpaждaни и фиpми е довело дo cepиoзни дeфицити. „Иcтинaтa e, чe тази за битoви oтпaдъци зa дoмaĸинcтвaтa e тoлĸoвa ниcĸa, чe пo-ниĸaĸъв нaчин нe пoĸpивa paзxoдитe пo тяx, ocoбeнo в eтaжнaтa coбcтвeнocт и ceлaтa“, уточнява госпожа Kocтaдинoвa.
Увеличение на такси и данъци в граничния град имаше и преди година. Тогава съветниците решиха налогът за жилищните имоти на физическите лица и предприятия да е 1,5 на хиляда, за нежилищните на физически лица – 1,5, а за нежилищни имоти на предприятия – 2 на хиляда. До тогава промилите бяха 1 за физически лица и 1,5 – за юридически. Сред мотивите за увеличението е и този, че в града са построени казина, игрални зали, хотели, жилищни кооперации и търговски обекти, което налага тяхното поддържане и опазване.“

Предстои увеличение
на такса „смет“ с 2 промила и данък „сгради“ в Тополовград. Подготвено е предложение за това и предстои да бъде внесено за гласуване в ОбС.

В Любимец
се очаква Общинският съвет да повиши размера на таксата „смет“. “Предвид увеличението на отчисленията по чл. 60 и чл. 64 от ЗУО, се предлага увеличение на таксата с 1,00 промил или таксата за поддържане, експлоатация, закриване и мониторинг на депа за битови отпадъци да стане 2 промила“, пише в докладната.
Освен налога за боклук, тук се вдигат и административни такси, свързани с търговия. За ползване на тротоари, площади и терени с друго предназначение от 0,50 лв. на кв.м. на ден, става на 1 лев. За ползване на места, върху които са организирани панаири, събори и празници за продажба на стоки таксата става 4.00 лв. През 2019-та бе двойно по-малко. Увеличени са и таксите за издаване на скици за недвижим имот.

В Димитровград
увеличение на такса „смет“ с 1 промил за града и с 1.3 за селата предлагат от Общинската администрация. Ако бъде прието, таксата в града ще стане 5.5 промила, за селата от първа група 6.8 промила, а за тези от втора група – 5.8 промила. За нежилищните имоти таксата се увеличава от 8 на 9 промила.
„Ако сега не се увеличи таксата, общината ще трябва да се лиши от основни дейности и политики. Данъци в общината няма да се вдигат, заяви на пресконференция кметът Иво Димов, цитират от сайта www.dgnews.eu.

В Симеоновград
има предложение, което определя такса за битови отпадъци на населението и за жилища и фирми за 2020 година на база данъчната оценка на имотите, да е 5,2 промила. Тук увеличението е 1 промил в сравнение с 2019-та.

От следващата година такса смет в Община Хасково да се повиши средно с 16,7 процента предложи кметът Станислав Дечев . От 3 на 3,5 промила ще бъде увеличена такса “битови отпадъци” за физическите лица в града. В селата скача от 4,5 на 5 промила. При фирмите, които сега плащат 12 промила, тя вече ще бъде 13.

Реакцията за увеличението има в Харманли. Там от партия „Възраждане“ организират подписка. Общинският съветник Николай Георгиев публикува декларация на Фейсбук страницата на клуба, в която партията излага своите доводи против увеличението. В нея е записано, че средната работна заплата в Харманли е една от най-ниските България. Местният бизнес е на ,,ръба“ на оцеляване, защото през изминалите години няма достъп до нито една обществена поръчка, обявена от Община Харманли.
В декларацията пише, че „увеличението на данъците ще натовари още повече бизнеса и дори ще доведе до фалити, а таксите от депонирането на отпадъци в по-голяма част не остават в бюджета на Община Харманли, а отиват в Републиканския бюджет.
„Ние от „Възраждане“ не можем да подкрепим натоварване на бюджета на гражданите и местния бизнес с по-високи данъчни ставки при положение, че по този начин не се мисли за благополучието на жителите на Община Харманли и по никакъв начин не се насърчава и помага на местния бизнес да разкрива нови работни места.“Подписката е в офиса на клуба, намиращ се на бул. „България“, а тази събота на общински пазар Харманли също ще имат представители на партията, който ще събират подписи от гражданите.

Само преди месец темата за увеличение на данъци и такси бе табу и всеки кандидат за кмет я избягваше. Всички знаеха, че това предстои, но си мълчаха. Обещаваха нови асфалтирани улици и светли бъднини. Избраниците знаеха, че това благоденствие може да се постигне само с по-високи данъци и такси, но мълчаха.
Сега управниците проговориха, а аргументите им са, че е за по-добър живот. Гражданите искат това и са принудени да платят, но въпросът е дали благоденствието ще се появи до четири години?

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 9, 2019 09:12
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама