Ангелска музика от „Варварски цигулки“ звуча преди Коледа в Хасково

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 7, 2019 21:20

Ангелска музика от „Варварски цигулки“ звуча преди Коледа в Хасково

Акценти

  • Групата Violons Barbares е създадена в Страсбург. Триото участва в много етно фестивали по света, където изпълняват своите изобретателни авторски песни и обработки от българския и монголския фолклор.

Свързани публикации

Уникални интерпретации на музика от Балканите, Монголия и Франция звуча снощи на сцената на театър „Иван Димов“, Хасково. Там изнесоха концерт триото Violons Barbares (Варварски цигулки).

Тримата музиканти в песните си са успели по елегантен и приемлив начин да синхронизират звученето на българската гъдулка, конклава цигулка и различни перкусии.

Но синхронът между тези инструменти не се дължеше само и единствено на таланта на музикантите, а и на умелото използване на монголско гърлено пеене в интерпретацията на българска народна музика.

Как звучи това при известната песен „Джоре дос“ можете да чуете във видеото.

Триото е в състав: българинът Димитър Гугов – гъдулка, монголецът Енхжаргал Дандарваанчиг, който свири на конклава цигулка, и французинът Фабьен Гуйо – перкусии.

Концертът е част от празничната Коледна програма на Община Хасково. Тя е насочена както за децата и младежите, така и за останалите хасковлии. В нея са включени много изложби и арт ателиета, включително и кулинарна изложба, няколко концерта – танцови и музикални, като се започне от народните танци, мюзикъл, балет. Ще се проведат фестивали на коледарски и маскарадни групи, на коледни и новогодишни песни, четене на приказки. Четири дена децата ще могат да слушат приказки.

На 31 декември на площад „Свобода“ ще пее Бинка Добрева.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 7, 2019 21:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама