След 20 часа валежи реките стигнаха до най-високите си нива

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 1, 2015 13:55

След 20 часа валежи реките стигнаха до най-високите си нива

След  20 часа интензивен дъжд в региона, около 13 часа днес облачността взе да се разкъсва, но това бе за кратко. Все пак дъждът започна да намалява.  Нивото на река Харманлийска е 5 метра. Засега няма опасност от заливане на моста.

Река Марица също е пълноводна и всички ниви около нея са залети.

И при този дъжд традиционно всичките боклуци от двете ромски махали на Харманли бяха повлечени от водата и разпилени по ниските части на града. Двете кръстовища на ремонтираната улица „Васил Левски“, която свързва двете ромски махали, са под вода и кал. Това са пресечките й с улица „Асен Златаров“ и „Балкан“.

Сухото езеро под Гърбавия мост на Харманли почна да се пълни с вода, което означава, че река Харманлийска е достигнала своя праг и вече ще връща вода в отводнителните канализации на квартал „Тракия“.

В най-ниската част на града, около магазин ЛИДЛ, няма опасно покачване на дъждовната вода.

Няма оплаквания за залети дворове и мазета.

В Свиленград нивото на река Марица все още не достигнало максималното.

Още от сутринта старият път между Любимец и Свиленград е залят и затворен. В града има много наводнени мазета. При този дъжд най-много вода дойде от района на селата Белица и Лозен. Река Бисерска е заляла помпените станции на Любимец.

В село Бисер нивото реката от намалява и няма опасност от заливане на къщи, но много ниви са под вода.

Пакостливата река Съзлийка край Симеоновград бавно качва нивото си, но до заливане на моста за селата Дряново и Свирково има около 1.5 метър.

По-лошо е положението в съседна Гърция, където река Арда излезе от коритото. Има наводнени пътища, дворове и земеделски площи. Духа силен вятър, службите по безопасност са в готовност.

Гръцките медии съобщават за разрушаването от придошла река на мост строен през 1896 година и един от най-красивите каменни на Балканите. Той е край град Арта. В южната част на страната бурните ветрове, които носят прах от Африка, а някои полети са отменени.

В Одрин има затворени няколко малки моста на река Тунджа. Главният мост за града все още е отворен, но нивото на водата под него се покачва

dajd1feb-1

dajd1feb-8dajd1feb-2 dajd1feb-2Svil dajd1feb-3 dajd1feb-4dajd1feb-5dajd1feb-6 dajd1feb-7arta01022015

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 1, 2015 13:55
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.