Симеоновградската болница ще открива две нови отделения

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 12, 2006 05:06

Симеоновградската болница ще открива две нови отделения

Община Симеоновград ще отпусне 17 900 лева за болницата в града, решиха общинските съветници на сесията си миналия петък. Парите са необходими за лечение и обзавеждане на болничното заведение с две нови отделения, става ясно от докладната записка, внесена от д-р Ваня Дончева – управител на СБАЛБВ Симеоновград. В мотивите си до съветниците тя изтъква, че тези разходи са необходими с оглед да се запази функционирането на здравното заведение.
С парите ще се закупят 2 монитора за наблюдение на болните и три броя легла за кардиологичния сектор. На неврологичното отделение средствата им са необходими за монитор и ЕКГ. Избра се и комисия за провеждане на процедура по доставката по Закона за обществените поръчки. В нея са д-р Антония Желева и Антон Петров.
Самата д-р Дончева била на системи заради бъбречна криза и не можа да присъства на сесията. Искането пред ОбС защити д-р Антония Желева, която работи в болницата и е общински съветник. След като оборудват двете отделения, те смятали да кандидатстват за нови клинични пътеки от Здравната каса, с което щели да се увеличат и приходите за здравното заведение, тъй като от тази година средствата в болницата щели да бъдат единствено от Здравната каса.
Костадин Стамов предложи тази докладна да се оттегли и за болницата да се свика специална сесия. Той каза, че там се харчели пари за лукс и екстри като климатици и мултимедии , а се оказва, че нямат 17 хиляди лева за тези необходими уреди. Кметът Р. Бозукова отговори, че според нея даже са закъснели с помощта. Тя обвини съветника Стамов, че със своята некомпетентност заблуждавал хората.
Следващата точка от сесията в петък бе приемането на Бюджет 2006 на община Симеоновград.
Пръв взе думата председателят на Бюджетната комисия Стоян Кунчев. Той започна с думите: ,,Прихода, прихода и само прихода! Никой не се запитва от къде ще дойдат пари в общината, а след това да ги разпределяме.“ По нататък той обърна внимание, че на заседанието предишния ден заради разправии не са стигнали до консенсус по много важни неща в общината. Н. Попниколов потвърди, че бюджетът е правен от професионалисти от ОбА, на които може да се има пълно доверие. Той прикани опозицията към аргументирана критика, защото досега от разговорите с тях е останал с впечатлението, че те нямат добри намерения в тази област.
Сл. Пънкин предложи бюджетът да се гласува точка по точка, но председателят го контрира, като каза, че бюджетът е твърде голям и подробно е трябвало да се разглежда в комисиите.
Ст. Кунчев предложи в списъка с улиците за ремонт да се включи и този на канализацията на улица ,,Търговска“, ремонтирана преди години по проекта ,,Красива България“.
Другото му предложение е свързано със Закона за лицата с увреждания, в който е записано, че до края на годината до всички обществени сгради трябва да се осигури свободен достъп за хора с увреждания. Той предложи за това също да се отделят средства.
Н. Попниколов предложи на спортните клубове всеки месец да се превеждат по 1/12 част от предвидените за това средства.
Антон Петров поиска 10-те хиляди лева, определени за закупуване на компютри за общината, да се раздадат на 5-те кметства по селата. Освен това предложи да се отделят пари и за направа на проект за канализация на част от ул. ,,Отец Паисий“. Третото му предложение бе да се намерят пари и за направата на плоча на Младежкия дом, която да покрие и клуба на БСП, защото от там течала вода и завърши като се обърна към кмета на общината: „Това е ваше обещание!“
Славейко Пънкин погледна философски на въпроса и припомни на колегите си съветници древногръцка сентенция: ,,Мисля, следователно съществувам“, като ги прикани да не бъдат пионки и да се държат достойно.
Костадин Стамов също прикани колегите си съветници да не се лишават от правата, които са им дадени.
Кметът Румяна Бозукова каза, че приоритет на общината е пречиствателната станция за питейна вода и ние ще вложим средства за нейното предпроектно проучване. За финансирането му се надявам да намерим средства от МРРБ, уведоми тя народните избраници на Симеоновград.
Приеха се предложенията да се включи в списъка за ремонт улица ,,Търговска“ и ремонтът на обществените сгради, за да бъдат те достъпни за хората с увреждания.
Антон Петров предложи да се отделят пари за регистрация на общинска фирма, която след това ще може да направи джоинт венчър с американците за добив на инертни материали от река Марица. Предложението му не се прие, защото общината не можела да участва в него нито с финансови средства, нито със съответните машини. Той също бил против изграждането на нов общински пазар до река Марица.
„Ще направим пазара, бъдете сигурни в това, защото това е наше предизборно обещание!“, каза Николай Попниколов в отговор на упрека на г-н Петров, че при реализирането на проекта щели да се отрежат много дървета и че щели да се намесят екологични организации.
Накрая Бюджет 2006 на община Симеоновград се прие от мнозинството, а Костадин Стамов гласува против и поиска това да се отбележи.
Бюджетът на общината за финансовата 2006 год. е в размер на 2 999 994 лева.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 12, 2006 05:06
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама