Симеоновградската болница ще открива две нови отделения

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 10, 2006 17:16

Симеоновградската болница ще открива две нови отделения

Община Симеоновград ще отпусне 17 900 лева за болницата в града, решиха общинските съветници на сесията си миналия петък. Парите са необходими за лечение и обзавеждане на болничното заведение с две нови отделения, става ясно от докладната записка, внесена от д-р Ваня Дончева – управител на СБАЛБВ Симеоновград. В мотивите си до съветниците тя изтъква, че тези разходи са необходими с оглед да се запази функционирането на здравното заведение.

С парите ще се закупят 2 монитора за наблюдение на болните и три броя легла за кардиологичния сектор. На неврологичното отделение средствата им са необходими за монитор и ЕКГ. Избра се и комисия за провеждане на процедура по доставката по Закона за обществените поръчки. В нея са д-р Антония Желева и Антон Петров.

Самата д-р Дончева била на системи заради бъбречна криза и не можа да присъства на сесията. Искането пред ОбС защити д-р Антония Желева, която работи в болницата и е общински съветник. След като оборудват двете отделения, те смятали да кандидатстват за нови клинични пътеки от Здравната каса, с което щели да се увеличат и приходите за здравното заведение, тъй като от тази година средствата в болницата щели да бъдат единствено от Здравната каса.

Костадин Стамов предложи тази докладна да се оттегли и за болницата да се свика специална сесия. Той каза, че там се харчели пари за лукс и екстри като климатици и мултимедии , а се оказва, че нямат 17 хиляди лева за тези необходими уреди. Кметът Р. Бозукова отговори, че според нея даже са закъснели с помощта. Тя обвини съветника Стамов, че със своята некомпетентност заблуждавал хората.

Следващата точка от сесията в петък бе приемането на Бюджет 2006 на община Симеоновград.

Пръв взе думата председателят на Бюджетната комисия Стоян Кунчев. Той започна с думите: ,,Прихода, прихода и само прихода! Никой не се запитва от къде ще дойдат пари в общината, а след това да ги разпределяме.“ По нататък той обърна внимание, че на заседанието предишния ден заради разправии не са стигнали до консенсус по много важни неща в общината. Н. Попниколов потвърди, че бюджетът е правен от професионалисти от ОбА, на които може да се има пълно доверие. Той прикани опозицията към аргументирана критика, защото досега от разговорите с тях е останал с впечатлението, че те нямат добри намерения в тази област.

Сл. Пънкин предложи бюджетът да се гласува точка по точка, но председателят го контрира, като каза, че бюджетът е твърде голям и подробно е трябвало да се разглежда в комисиите.

Ст. Кунчев предложи в списъка с улиците за ремонт да се включи и този на канализацията на улица ,,Търговска“, ремонтирана преди години по проекта ,,Красива България“.

Другото му предложение е свързано със Закона за лицата с увреждания, в който е записано, че до края на годината до всички обществени сгради трябва да се осигури свободен достъп за хора с увреждания. Той предложи за това също да се отделят средства.

Николай Попниколов предложи на спортните клубове всеки месец да се превеждат по 1/12 част от предвидените за това средства.

Антон Петров поиска 10-те хиляди лева, определени за закупуване на компютри за общината, да се раздадат на 5-те кметства по селата. Освен това предложи да се отделят пари и за направа на проект за канализация на част от ул. ,,Отец Паисий“. Третото му предложение бе да се намерят пари и за направата на плоча на Младежкия дом, която да покрие и клуба на БСП, защото от там течала вода и завърши като се обърна към кмета на общината: „Това е ваше обещание!“

Славейко Пънкин погледна философски на въпроса и припомни на колегите си съветници древногръцка сентенция: ,,Мисля, следователно съществувам“, като ги прикани да не бъдат пионки и да се държат достойно.

Костадин Стамов също прикани колегите си съветници да не се лишават от правата, които са им дадени.

Кметът Румяна Бозукова каза, че приоритет на общината е пречиствателната станция за питейна вода и ние ще вложим средства за нейното предпроектно проучване. За финансирането му се надявам да намерим средства от МРРБ, уведоми тя народните избраници на Симеоновград.

Приеха се предложенията да се включи в списъка за ремонт улица ,,Търговска“ и ремонтът на обществените сгради, за да бъдат те достъпни за хората с увреждания.

Антон Петров предложи да се отделят пари за регистрация на общинска фирма, която след това ще може да направи джоинтвенчър с американците за добив на инертни материали от река Марица. Предложението му не се прие, защото общината не можела да участва в него нито с финансови средства, нито със съответните машини. Той също бил против изграждането на нов общински пазар до река Марица.

„Ще направим пазара, бъдете сигурни в това, защото това е наше предизборно обещание!“, каза Николай Попниколов в отговор на упрека на г-н Петров, че при реализирането на проекта щели да се отрежат много дървета и че щели да се намесят екологични организации.

Накрая Бюджет 2006 на община Симеоновград се прие от мнозинството, а Костадин Стамов гласува против и поиска това да се отбележи.

Бюджетът на общината за финансовата 2006 год. е в размер на 2 999 994 лева.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 10, 2006 17:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.