Селските кметове си опекоха работата предварително

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 4, 2015 08:33

Селските кметове си опекоха работата предварително

Акценти

  • Вестник Харманлийски НОВИНИ, брой 40/642, година XIII, 30 октомври – 5 ноември 2015

Свързани публикации

Кметовете по селата си докараха свои хора от другаде, за да гласуват за тях. Това стана ясно в неделя, когато пред урните в няколко села се появиха избиратели, които от години не са се вествали на село или такива, които имат далечни роднини тук. Тъй като в селата обикновено за кмет се гласува с около 100 – 150 гласа, не е трудно да се намерят 40 – 50 допълнителни човека, които да пуснат глас за техния човек.
Такова явление имаше в Доситеево и Рогозиново, където се появиха около 30 нови пътуващи електорални единици. Подобни имаше и във Върбово, а в Орешец в подкрепа на избрания кмет дойдоха над 40 човека.
В село Смирненци направо стана скандал, когато се разбра, че в избирането на селския управник ще участват и допълнително 45 лица, които имат малко общо със Смирненци. Това са хора, които са внуци на родени тук, а някои даже и нямат имоти тук. Според опонентите на избраната Ивелина Тодорова тези хора са променили вота. Тя е избрана с 77 гласа /допълнително вписаните 45/. Тъй като това е станало в законоустановения срок, няма причина за подаване на жалба.
Там по време на изборния ден на няколко пъти спираше тока заради бушон и се наложи да се гласува на свещи и на фенерче.
БСП завладя селата и това става ясно от резултатите от първия тур. На него избраните кметове на столетницата са 13.
Димо Димов ще е кмет на село Болярски извор, Иван Сенков на Браница, Митко Тонев на Българин, Тодор Ванев (който e от ВМРО) – на Върбово, Митко Вълчев на Доситеево, Георги Янков на Иваново, Гочо Колев на Изворово, Мильо Хубенов на Недежден, Димка Вълева на Овчарово, Величка Митева на Орешец, Тянка Акова на Поляново, Груйчо Грозев на Рогозиново, Ивелина Тодорова на Смирненци.
Делка Точева е кмет на Преславец, а Нели Валева – на Черепово. Двете са от ГЕРБ. Сенан Кадир кмет на Шишманово е човек на ДПС.
В неделя втори тур ще има в две села. В Славяново бившият кмет от ГЕРБ, сега от БСП – Руси Митошев излиза срещу човек на партията на Бойко Борисов – Митко Вълчев Трюфенев.
В Бисер Валентин Найденов ще се явява срещу независимия Янко Чолаков.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 4, 2015 08:33
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Жтнтжж ноември 4, 22:39

    За мен тази статия е безсмислена

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама