Преди зимата изчезнаха дървата за огрев

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 4, 2015 08:35

Преди зимата изчезнаха дървата за огрев

Акценти

  • Вестник Харманлийски НОВИНИ, брой 40/642, година XIII, 30 октомври – 5 ноември 2015

Свързани публикации

Голяма криза за дърва за отопление има в момента в Харманли, след като общинската “Горска компания” не успява да смогне да доставя. Клиентите са платили от повече от 5 месеца и се надяват до началото на зимата да имат отопление. Това обаче няма да се случи и се разбира от обясненията на директора на “Горската компания” – Никола Павлов. Той потвърди, че има платени 3 700 кубика дървесина, която трябва да доставят. „Имаме и налични 1000 кубика и предстои да добият още 4 500 кубика. Не сме спрели да извозваме и всеки ден караме за населението от 100 до 200 кубика, каза той. Цената е 55.21 лева с доставка до адрес.
Господин Павлов обясни, че пътищата до селищата, където се добива дървесината, са на 2-3 км навътре в гората. Те са кални, няма удобен достъп до тях и не може да влезе всякакъв камион. Обясни, че извозват едновременно в селата и в града. 700 кубика трябва да доставят само в Бисер и тази седмица ще ги карат. Отрече да има избираемост на доставките заради изборите. „Кметовете по селата казват на кого ще бъде доставено най-напред. Обикновено това са стари хора и болни“, уточни той.
Частните фирми, които се занимават с доставка на дърва за огрев, няма какво да продават. Те твърдят, че няма от къде да купят на едро от територията на РУГ – Кърджали, към който регион сме ние. Освен това тази година от правителството са наредили да се сече 20% от предишния добив. Още през пролетта са минали търговете за добив на дървесина, а фирмите, които ги експлоатират, са ги изнесли в Гърция, защото им е по-изгодно. За тон метровки взимали 90 евро. В България същото количество се продава за около 150 лева, нарязани и нацепени, с доставката.
Дърводобивните фирми са оставили само за себе си на склад и излишни количества нямат. От “Горската компания” в Харманли също няма да успеят да доставят на всички и се очертава ползвателите на дърва да останат на студено.
От Държавното Горско не могат да доставят директно на населението, защото техният обем на добив е малък. Тази задача има общинската горска компания. Община Харманли има най-много гори в региона, а кметът Михаил Лисков винаги е твърдял, че ще обезпечава хората с подобен вид топливо. Това обаче тази година няма да се случи и бедното население ще стои на студено.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 4, 2015 08:35
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Petar Stavrev ноември 5, 17:45

    Искам да питам, Диана Лозева дето работеше единствено и само за Лисков и го „оправяше“ на всякъде и във всичко, поне така твърдеше където седне и стане, защо няма доблестта да си тръгне с него. Евалла на Минка!

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама