Съветници гласуваха 24 000 000 лв. за община Харманли тази година

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 14, 2020 10:30

Съветници гласуваха 24 000 000 лв.  за община Харманли тази година

Бюджетът на община Харманли за 2020 година бе приет с 20 гласа „за“ и 9 „против“. Неподкрепилите бяха от групата на “БСП за България” и “Възраждане“, чиито няколко предложения за изменение не бяха приети.
В началото на дебатите при приемането на докладната Динко Тървалиев от ГЕРБ определи проекто-бюджета реалистичен и оптимистичен.
С него не се съгласи Михаил Лисков, който конкретизира, че е реалистичен, но не е оптимистичен. „Като се махне преходният остатък от 4 милиона, остават 20-т, бюджет, който ние сме имали през 2016 г.“ Червеният съветник изчислил, че повечето пари от бюджета отиват за заплати и едва ли може да се говори за някакво развитие. Коментира, че от бюджета тази година няма отделени пари за болницата и Медицинския център, а сградният им фонд е в окаяно състояние. Предложи да се увеличи приходната и разходната част на бюджета с 200 000 лева, които да отидат за болничните заведения.
Господин Лисков попита какво стана със заема за изплащане на обещетенията на пострадалите от село Бисер.
Николай Георгиев от „Възраждане“ имаше забележки към строителната програма в проекто-бюджета и по-точно за ремонта на централната част на града. Той попита кмета ще се проведе ли обсъждане с гражданите за Центъра в град. Поиска да не се увеличава такса „смет“ и изрази надеждите си, че гражданите ще направят така, че тя да отпадне.
Кметът Мария Киркова отговори на Лисков, че могат да променят бюджета, ако от болницата оформят документ като заем, както е по закон. Каза, че с 200 000 лева този огромен сграден фонд няма как да се оправи. „Знам, че там от десетилетия там нищо не е пипано и само покривът не можем да оправим с тези пари. Един ремонт струва 900 000 лв. Единственият шанс да се ремонтира, е да кандидатстваве по програми. При първа възможност винаги бихме кандидатствали“, каза тя.
Съобщи, че за заема за село Бисер ще има продължение и общинските съветници ще бъдат запознати.
На въпроса на Георгиев отговори, че засега в строителната програма не е заложен ремонт на Центъра на града, но когато има средства и това ще стане.
Съветничката Минка Стоянова предложи да се отделят от средствата за новогодишна украса и да се пренасочат към за процедурите „Инвитро“, а 20 000 лв. от резервния фонд да се дадат за стипендии на медицински кадри. Тя призна, че има отделени пари за това, но мнението ѝ е, че трябва да са повече. “Освен сградата са важни и медицинските специалисти, които трябва да се привлекат и задържат“, каза тя.
Отговорът на кмета Киркова бе: „Абсолютно приветствам предложението за увеличаваме сумата за репродуктивни проблеми. Но от няколко години тя не се изразходва и няма смисъл да увеличаваме нещо, което не се изразходва. За медицинските специалисти водим разговори с „Тракийския университет“ в Стара Загора Общината да подпомага финансово студенти, който да дойдат и да работят тук, но това не е лесно.“
Предложението на госпожа Стоянова не бе подложено на гласуване, а останалите искания на опозицията не бяха приети от мнозинството.
Кметът благодари на общински съветници, подкрепиха бюджета и вярват, че това е основният закон за развитие на общината, за което бе аплодирана от съветниците на ГЕРБ, ДПС и ВМРО.
При приемането на докладната за Програмата за управление на общината настроението бе друго и даже се размениха любезности между управляващи и опозиция. Михаил Лисков, от името на групата на “БСП за България” приветства тази докладна. „При създаването ѝ спазена буквата на закона, но е повече пожелателна. Надяваме се, че ще работим наистина заедно, както е написано в преамбюла. Ако има критики, това не е личностно, а за да бъдат изпълнени поставените цели”, бяха думите му.
Мария Киркова отговори, че винаги е отворена за диалог.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 14, 2020 10:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама