Съдбата на малоазийските бежанци в „Незаличима диря“

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 17, 2019 14:52

Съдбата на малоазийските  бежанци в „Незаличима диря“

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, #26/155, 12 – 18 юни 2019 г.

Свързани публикации

Нелеката съдба и богатата духовна култура на хиляди бежанци, изгонени от Западна и Мала Азия след 1914 година представи доц. Тонка Василева.
В четвъртък, 4 юни, на среща в Културния център на Харманли, тя представи пред читатели своята книга „Незаличима диря“. „Тези бежанци, за които пиша, вече не са живи, а сега нашите деца напускат пределите на родината. Посланието ми към тях е, където и да се намират по света, да бъдат толерантни, да се вписват в традициите, както са го правили предците им.“
В книгата са използвани много исторички факти, но е предназначена за различни по възраст читатели, а за улеснение авторката обяснява подробно значението на всяка диалектна дума, която използва.
„Книгата запленява със своя дух, тя е емоционално заредена и когато човек я чете разбира за онази борбеност, чувство за гордост и смелост у тези хора. Усеща се и колко мъка са преживели тези хора, описаното те хваща за гърлото“, каза при представянето Стоянка Петрова от читалищна библиотека, която съвместно с Тракийското дружество „Бойко Чавдаров“ организира срещата.

Какво е два пъти за бъдеш бежанец за 10 години?
Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 17, 2019 14:52
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.