Съдбата на малоазийските бежанци в „Незаличима диря“

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 17, 2019 14:52

Съдбата на малоазийските  бежанци в „Незаличима диря“

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, #26/155, 12 – 18 юни 2019 г.

Свързани публикации

Нелеката съдба и богатата духовна култура на хиляди бежанци, изгонени от Западна и Мала Азия след 1914 година представи доц. Тонка Василева.
В четвъртък, 4 юни, на среща в Културния център на Харманли, тя представи пред читатели своята книга „Незаличима диря“. „Тези бежанци, за които пиша, вече не са живи, а сега нашите деца напускат пределите на родината. Посланието ми към тях е, където и да се намират по света, да бъдат толерантни, да се вписват в традициите, както са го правили предците им.“
В книгата са използвани много исторички факти, но е предназначена за различни по възраст читатели, а за улеснение авторката обяснява подробно значението на всяка диалектна дума, която използва.
„Книгата запленява със своя дух, тя е емоционално заредена и когато човек я чете разбира за онази борбеност, чувство за гордост и смелост у тези хора. Усеща се и колко мъка са преживели тези хора, описаното те хваща за гърлото“, каза при представянето Стоянка Петрова от читалищна библиотека, която съвместно с Тракийското дружество „Бойко Чавдаров“ организира срещата.

Какво е два пъти за бъдеш бежанец за 10 години?
Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 17, 2019 14:52
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама