Съдбата на 4 тополовградски училища е в ръцете на министъра

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 10, 2017 18:23

Съдбата на 4 тополовградски училища е в ръцете на министъра

Съдбата на четири училища в община Тополовград е в ръцете на министъра на образованието. До края на месец май той трябва да реши дали да закрие учебните заведения в селата Синапово, Хлябово, Орешник и Радовец.
На последната сесия на ОбС – Тополовград, съветниците разгледаха няколко докладни, в които се описваше състоянието им.
На 1 август влезе в сила новият Закон за преучилищно и училищно образование, според който през 2017/2018 годинаосми клас излиза от основното образование. Това доведе до рязък спад на учениците в училищата Орешник, Радовец, Синапово и Хлябово. Пред съветнците кметът Божинов Божинов представи два варианта. Първият е да останат да съществуват с малък брой ученици, но с дофинансиране от общинския бюджет. Вторият е закриването им и осигуряване транспорт до съседни училища.
За първия в момента са необходими 188 000 лева, но до края на 2017 сумата е възможно да нарасне.
Кметът Божинов е написал писмо до премиера, до председателя на НС, до Омбудсмана, до Изпълнителния директор на НСОРБ, до председателя на Синдиката на българските учители.
В него е описано, че затварянето на училищата ще доведе до обезлюдяване не само в тези села, а и в региона като цяло. Това не гарантира, че семействата на тези деца ще останат да живеят в тези населени места. По информация на кметовете, след като децата им няма къде да учат, младите семейства се преселват.
За да съществуват тези училища, общинският бюджет трябва да ги дофинансира, което не е по силите на малки общини. Предложението му е за общини като Тополовград, които се намират в отдалечени рискови райони, държавата да осигури допълнителни средства, тъй като недостатъчната пълняемост на паралелките в училищата в селата и определянето на бюджета за брой ученици поставя селските училища в тежко финансово състояние.
Предстои изпълнение на постановление № 212 от 2 септември 2008 на МС за приемане критерии за определяне на защитените училища в България и условия и ред за тяхното финансиране. За учебната 2017/2018. Община Тополовград не попада в списъка на общините по чл. 1, ал. 2 от МПС 212. В писмото си господин Божинов предлага Тополовградската и всички гранични общини с подобни проблеми да бъдат включени в обсега на това постановление, като бъдат защитени училища на територията на тези общини.
Предвид промените в нормативната уредба, се предлага да бъдат заложени преференции и облекчения за гранични и изостанали райони, какъвто е районът на Тополовград, завършва писмото.
Община Тополовград досега не закриваше училища, защото ги дофинансираше. Но през следващата година, след като няма осми клас, броят на учениците рязко ще спадне.
Общо в селата в общината има 135 деца на възраст от 1 до 5 години.

Какво казва законът?

Съгласно Закона за предучилищно и училищно образование, който влезе в сила от 1 август 2016 г., в основните училища ще се обучават деца от I до VII клас. Това води до намаляване на общия брой на учениците и невъзможност да се формират паралелки, отговарящи на изискванията на Наредба №7/29 декември 2000 г. на МОН.
Съгласно закона министърът на МОН закрива общинските училища, след проверка на Регионално управление на образованието и решение на ОбС. То трябва да се внесе до 31 май.
За 2017 година в училище „Христо Ботев“ в село Радовец, учениците ще бъдат 26, което е недостатъчно за формиране на слети и маломерни паралелки.
ОУ „Св. Кирил и Методий“ в Орешник е заявило 36 ученика, ОУ „Христо Ботев“ в Хлябово – 34 ученика, а ОУ „Христо Ботев“ в с. Синапово – 35 ученика.

На 25 април комисия от ОбА е извършила проверка, за да установи колко ученици посещават занятията.
Проверката показала, че в Орешник 49% от учениците са отсъствали. В Радовец този процент е 18, в Синапово – 26, а в Хлябово – 15.
По брой на селски училища в областта Тополовград е с 5, непосредствено след община Хасково, където са 6. В Харманли те са – 7, а в Свиленград – 1, Ивайловград – 3. В Любимец – 1.

Изявление на кмета на община Тополовград Божин Божинов по повод решение на ОбС за училища в общината

Уважаеми, съграждани,
На 28 април ОбС проведе заседание, на което внесох за разглеждане Докладни записки, относно закриване на училищата в селата Синапово, Орешник, Хлябово и Радовец. Това е наложително поради неоспоримия факт, че те са под нормативно определения минимум и невъзможност на общината да ги дофинансира.
Опозицията спекулира с решението на ОбС да се направи предложение пред Министъра на образованието за закриване на тези селски училища, въпреки, че на сесията в свое Изявление пред общинските съветници обясних подробно какви са причините. Разпространяват се слухове, че не е направено необходимото училищата да останат. Мисля, че те добре знаят, че Кметът и Общинският съвет нямат правомощието да закриват училища. Това е право единствено на Министъра на образованието. Чувствам се отговорен пред Вас и считам, че е необходимо да стане ваше достояние този болезнен въпрос.
На заседанието на ОбС самите директори на училищата не взеха отношение, защото са убедени, че този път не бихме могли да спасим училищата. Въпреки това съветници от опозицията, които не са наясно с изискванията на Закона, не гласуваха предложеното решение и си направиха пиар на гърба на ощетените учители, родители, деца.На 1 август 2016 г.след влизането в сила на новият Закон за предучилищното и училищното образование, който се промени по унгарския метод и беше предложен от Миглена Кунева и Милена Дилянова, осми клас излезе от основното образование и общият брой на учениците в училищата в селата Орешник, Радовец, Синапово и Хлябово спадна рязко. Поради това, че те са под нормативно определения минимум, е наложително да се предприемат мерки относно тяхното бъдеще. Възможностите са две: Тези училища да останат да съществуват с малък брой ученици под нормативите, но с дофинансиране от общинския бюджет, или да се закрият и се осигури транспорт на учениците до приемащите училища. Необходимите средства за дофинансирането им към днешна дата са 188 000 лв. Тази сума може да се увеличи до края на 2017 година. Общината не разполага с тези средства. Пред общинските съветници изложих в проценти и факти за отсъствието на учениците, които категорично доказват, че тези учебни заведения нямат бъдеще. Запознах ги и с броя на селските училища в областта по селища, от което е видно, че в нашата община селските училища са най-много – 5 на брой, чийто съществуване сме задържали с големи трудности. Община Тополовград не е закрила училищата в селата след излизането на новия закон, защото броят на учениците е бил по-голям и се е справяла с дофинансирането. Направили сме всичко възможно. За проблема съм изпратил писма до Президента на страната, Председателя на Народното събрание, Министър председателя, Председателя на Националното сдружение на общините, Министъра на образованието и науката, Омбудсмана, от които до сега нямам отговор и очаквам становището им.
Въпреки недостига на средства през миналото лято на директна среща с директорите на училищата се договорихме да не се закриват учебните заведения. Сега обаче сме безсилни и решението е в ръцете на Министъра на образованието. Единствено той има право да вземе решение дали училищата да останат защитени или държавни. Образованието в страната е приоритет на държавата. Ние сме безсилни да се справим с този проблем, който не е валиден само за нас. Обръщам се към гражданите на общината да не се поддават на спекулации и да проявят разбиране.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 10, 2017 18:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама