Съборът край „Света Троица” – по-атрактивен и по-многолюден

Тонка Славкова
От Тонка Славкова юни 28, 2016 07:27

Съборът край „Света Троица” –  по-атрактивен и по-многолюден

По-многолюден, пъстър и атрактивен беше тазгодишният народен събор край историческия манастир “Света Троица”. Хора от всички възрасти от различни краища на страната дойдоха край светата обител, за да се порадват на хубавата природа, да запалят свещ в манастирския храм, да се срещнат с близки и познати, да погледат схватките на борците, да се насладят на прекрасните песни, танци, свирни, носии, на стотици народни таланти от страната.
В първия ден – 18 юни премериха сили борци Гърция и Турция, България – участници в Международния турнир по борба в памет на Еньо Вълчев и Димитър Чифудов. Схватките бяха аплодирани от възторжената публика и от гости.
След разгорещения турнир съборяните имаха възможност в следобедните часове да посетят Фолклорния празник с участието на над 20 автентични групи и индивидуални изпълнители от тополовградска община. Още 100 бяха те на 19 юни.
Повече от десет часа публиката наблюдава едни от други по-талантливи изпълнения на песни, танци, свирни, пресъздаване на обичаи. Най-добрите получиха награди, отредени от жури с председател Николай Ников – проф. д-р по музикално и танцово изкуство.
Наградата на кмета на общината, която се връчва за пръв път се присъди на Смесен хор за автентичен фолклор”Тракийски звуци” при Тракийско дружество “Димитър Маджаров” и Народно читалище “Тракия – 2009” град Кърджали.
Призове се отредиха във всички категории изкуства за състави и индивидуални изпълнители в две възрастови групи – до 25 и над 25-годишна възраст.
За голямото фолклорно събитие председателят на журито проф. д-р Николай Ников коментира, че тази година участието е по-голямо, организацията е отлична, а качеството на изпълненията е на още по-добро ниво.“ Радостно е, че участваха много деца. Това показва, че съборът се харесва и на децата. Публиката изви хора, което пък говори,че фолклорът е жив и носи радост. Чест е за община Тополовград е, че поддържа този събор, но би могло да се помисли за по-голям награден фонд” – сподели още председателят на журито.

Кои от региона получиха награди?

Награда за най-добро изпълнение на народна песен от група над 25 години получи женска фолклорна група при читалище „Васил Левски- 1934” – с. Радовец, с художествен ръководител Мара Мутафчиева.
За най-добро изпълнение на народна песен от индивидуален участник до 25 години – грамота и парична премия от 20 лв. се присъди на Петър Шаков, от читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1894” – Тополовград.
Награда за най-добро изпълнение на народен танц от група до 25 години се даде на Детска група за народни танци при читалище „Екзарх Антим І- 1936“ – с. Орешник, с художествен ръководител Иванка Гуглева.
Награда за най-добро изпълнение на народен танц от група над 25 години се присъди за „Пеяни хора на мегдана” на Фолклорна певческа група при кметство с. Браница, с художествен ръководител Недялка Господинова.
Награда за най-добро изпълнение на народен обичай се присъди на състав за автентични песни и обичаи при читалище „Развитие- 1932” – с. Княжево за обичая „Жътва”, с художествен ръководител Дянка Янева Ангелова. Също и на коледарска група при Читалище „Васил Левски- 1934” – с. Радовец, с художествен ръководител Михаил Тончев.
За оригинално изпълнение на народна песен се присъди на дует Рисана и Митко Кавръкови – с. Доситеево; Виктория Танева от Свиленград; Виктория Бамбалова – Детска школа за народно пеене при Народно читалище „Братолюбие- 1884” – Любимец, художествен ръководител Жеко Ангелов; Ани Христова, Теодора Христова, Цветелина Уйдурумова, Дует Димо Зотев и Нина Петкова, Веселина Апостолова, всички от Детската школа за народно пеене при Народно читалище “Братолюбие-1884”- Любимец. Женска певческа група при Пенсионерски клуб „Александър Кипров” №2 – Свиленград, художествен ръководител Пенка Димитрова.

за 16-та

Тонка Славкова
От Тонка Славкова юни 28, 2016 07:27
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама