Михаил vs Митьо Очите

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 27, 2016 11:36

Михаил vs Митьо Очите

Историята на 35-годишния болен Михаил Андонов от Харманли е показателна за състоянието на здравната и социалната система на България. За здравето на призналият се за наркобос от Бургас Митьо Очите е загрижена цялата държава, а другия живее благодарение на милосърдието на неколцина.
Лечението на простреляния Очите струва 2 000 и 3 000 лв. на ден, според д-р Георги Матев, изпълнителен директор на МБАЛ – Бургас, казано за “24 часа”. За болния се грижат най-добрите специалисти от цялата страна, използват се най-скъпите лекарства..
Харманлийският несретник в момента е настанен в стая до паркинг „Гергана“, дадена му от Донко Трендафилов. За храна и лекарства се грижат с личните си средства други.
Все пак сегашното му положение може да се смята за лукс, защото домът на Михаил в началото на месеца бе кабина в запустяло хале на улица „Люле Бургас“, тъмно, влажно, без осветление, без никакви нормални условия за живот, с продънен покрив. Той е болен от псориазис, в резултат на което се засегнати сериозно пръстите на ръцете му. Болят го и костите, трудно върви. Родителите са му починали, близките му са го уважавали, докато е работил и е носил пари. След като се е разболял, го изгонили от къщата.
От Социално подпомагане (СП)– Харманли, съдействаха и го изпратиха в Бърза помощ- Харманли. Михаил не е социално осигурен, но има Министерско постановление, чрез което се заплаща за необходимото лечение в подобни случаи. Медиците го прибраха, направиха му необходимите прегледи, а след час … го отпратиха. Казаха, че трябва да се приеме в кожно отделение. Не могат да го държат повече при тях.
В Харманлийската болница не могат да го приемат, защото не работят по тази клинична пътека, която му осигурява необходимото лечение.
Михаил си тръгна с патериците от Бърза помощ на път към влажния си дом. На другия ден негови приятели събраха пари, за да го откарат до Кърджали. Там има кожно отделение и се надяваха да бъде приет. От Социални подпомагане се ангажираха да му съдействат за жизненоважното лечение. Това не помогна. Той не само, че не бе приет, а лекарката нахока него и директорът на СП в Кърджали, която настояваше той да бъде приет.
Със съдействието на д-р Радева от Бърза помощ – Хасково, Михаил бе закаран в болница „Св. Георги“ в Пловдив, където бе лекуван.
След 2 седмици бе изписан, малко по-добре и се върна в Харманли. Неговите близки отказаха да го приемат, защото намали място. Наталия Дрехарова от СП – Харманли уреди той да отиде в приют на отец Иван, но мястото се намира край Монтана. Този вариант засега се отлага, защото от Бюрото по труда се ангажираха да го регистрират като безработен, за да може след 6 месеца да получава и помощи от социалното.
Сега Михаил е настанен на „Гергана“, от ЦРДМ към общината му дават обяд. В началото на другия месец ще бъде на храна и по проект за бездомни. След като и това свърши, не го очаква розово бъдеще.
В ранните години на демокрацията Митьо Очите, който е от Бургас, държаше паркинга на „Гергана“ и негови хора събираха таксите от него. Това му бе трамплина, от който се издигна до висините да държавата.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 27, 2016 11:36
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Писан юни 27, 12:36

    Ееее, щом Митьо е наркобосТ, работата е друга….

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама