С пари по ТГС ще се ремонтира стар мост, изгражда се инфраструктура

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 22, 2018 12:49

С пари по ТГС ще се ремонтира стар мост, изгражда се инфраструктура

Със средства по програмата за трансгранично сътрудничество в региона ще се инвестират няколко милиона евро. Те се реализират с партньори от турска страна.
Три проекта бяха одобрени за Харманли по програма за трансгранично сътрудничество с Турция. Двата са на Общината, а третият на Сдружение „Бизнесът за Харманли“.
Първият, подготвен от Община Харманли, която е и водещ партньор, е на стойност 499 929,46 евро. Той ще се реализира съвместно с „Асоциацията за популяризиране на Одрин и туризма в Одрин”. Наименованието му е „Консервация и реставрация на „Сводест мост“ над река Олудере – недвижима културна ценност“. От общата стойност, 382 527,66 евро е за българската страна.
По втория проект, по който Харманли е партньор на Община Инедже, се предвижда ремонт на парк „Димана Данева“. Там ще се направят нови алеи, пешеходни и автомобилни артерии. Ще се изгради още и паркинг и площадка с възможност за поставяне на сцена за провеждане на различни събития в града. Ще бъдат поставени нови пейки, кошчета за отпадъци и маси с пейки за пикник.
Той е на обща стойност 499 678.90 евро. От тях 283 152.60 евро са за дейностите, предвидени за Община Харманли.
Третият проект е на Сдружение „Бизнесът за Харманли“. С него се предвижда организиране на фестивала „На хармана“ през 2019 година.
Спечелени проекти имат и Община Тополовград за 499 263,85 лева, Община Маджарово за 499 190,37, Община Любимец за 255 079,50 лева и Община Минерални бани за 492 644,20 лв.
Общата стойност на проекта на Тополовград е за 499 263,85 евро. С тях ще се извърши основен ремонт на сградата на читалище “Св. Св. Кирил и Методий – 1894”, където се организират национални и международни събития от културния календар на града.
От турска страна се предвижда ремонт и оборудване на многофункционална зала в Центъра за култура и изкуства „Бюккъръщаран“ в едноименния град. Съпътстващите дейности са за управление на проекта, информация и публичност, надзор на строителството и официални откривания на обектите на интервенция.
Проектът, за който на община Маджарово ще бъдат отпуснати 499 190, 37 евро, се нарича „Танцуващите с птици“ /Dancing with the birds/. Неговата цел е „повишаване на туристическата привлекателност на трансграничния район чрез по-добро използване на природното, културното и историческото наследство и свързаната с него инфраструктура“.
Основна част от разходите по проекта ще бъдат предоставени за реконструкция на общински път No HKV 2101 от км.0+814.75 до км 0+914.75 и изграждане на водопровод, захранващ новоизградената зона за отдих „Маджарово“.
През април представители на община Люлебургаз и Любимец сключиха споразумение за партньорство за кандидатстване по Трансграничната програма България – Турция.
Проектът за община Любимец включва изграждане на път от макадам до скалния комплекс „Глухите камъни“, а за община Люлебургаз – изграждане на велоалея.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 22, 2018 12:49
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама