С пари по ТГС ще се ремонтира стар мост, изгражда се инфраструктура

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 22, 2018 12:49

С пари по ТГС ще се ремонтира стар мост, изгражда се инфраструктура

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, #49/1289aaa, 21 декември - 10 януари 2018 г.

Свързани публикации

Със средства по програмата за трансгранично сътрудничество в региона ще се инвестират няколко милиона евро. Те се реализират с партньори от турска страна.
Три проекта бяха одобрени за Харманли по програма за трансгранично сътрудничество с Турция. Двата са на Общината, а третият на Сдружение „Бизнесът за Харманли“.
Първият, подготвен от Община Харманли, която е и водещ партньор, е на стойност 499 929,46 евро. Той ще се реализира съвместно с „Асоциацията за популяризиране на Одрин и туризма в Одрин”. Наименованието му е „Консервация и реставрация на „Сводест мост“ над река Олудере – недвижима културна ценност“. От общата стойност, 382 527,66 евро е за българската страна.
По втория проект, по който Харманли е партньор на Община Инедже, се предвижда ремонт на парк „Димана Данева“. Там ще се направят нови алеи, пешеходни и автомобилни артерии. Ще се изгради още и паркинг и площадка с възможност за поставяне на сцена за провеждане на различни събития в града. Ще бъдат поставени нови пейки, кошчета за отпадъци и маси с пейки за пикник.
Той е на обща стойност 499 678.90 евро. От тях 283 152.60 евро са за дейностите, предвидени за Община Харманли.
Третият проект е на Сдружение „Бизнесът за Харманли“. С него се предвижда организиране на фестивала „На хармана“ през 2019 година.
Спечелени проекти имат и Община Тополовград за 499 263,85 лева, Община Маджарово за 499 190,37, Община Любимец за 255 079,50 лева и Община Минерални бани за 492 644,20 лв.
Общата стойност на проекта на Тополовград е за 499 263,85 евро. С тях ще се извърши основен ремонт на сградата на читалище “Св. Св. Кирил и Методий – 1894”, където се организират национални и международни събития от културния календар на града.
От турска страна се предвижда ремонт и оборудване на многофункционална зала в Центъра за култура и изкуства „Бюккъръщаран“ в едноименния град. Съпътстващите дейности са за управление на проекта, информация и публичност, надзор на строителството и официални откривания на обектите на интервенция.
Проектът, за който на община Маджарово ще бъдат отпуснати 499 190, 37 евро, се нарича „Танцуващите с птици“ /Dancing with the birds/. Неговата цел е „повишаване на туристическата привлекателност на трансграничния район чрез по-добро използване на природното, културното и историческото наследство и свързаната с него инфраструктура“.
Основна част от разходите по проекта ще бъдат предоставени за реконструкция на общински път No HKV 2101 от км.0+814.75 до км 0+914.75 и изграждане на водопровод, захранващ новоизградената зона за отдих „Маджарово“.
През април представители на община Люлебургаз и Любимец сключиха споразумение за партньорство за кандидатстване по Трансграничната програма България – Турция.
Проектът за община Любимец включва изграждане на път от макадам до скалния комплекс „Глухите камъни“, а за община Люлебургаз – изграждане на велоалея.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 22, 2018 12:49
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.