С „Мари Стано, бяла Стано“ започва денят на княжевци

Руска Георгиева
От Руска Георгиева май 18, 2016 07:29

С „Мари Стано, бяла Стано“  започва денят на княжевци

Песента ,,Мари Стано, бяла Стано” звучи всяка сутрин в Княжево. Тя се изпълнявала от небеизвестния местен музикант Христо Маринов, който я озвучава с ритмите на собствения си тъпан. С това денят ставал по-весел за всички и всеки с лекота поема ежедневните си задължения, твърдят княжевци.
Музиката е призвание за осемдесет и пет годишния тъпанджия Христо Маринов Маринов, който вече повече от 40 години става и ляга с любимия си инструмент.
За първи път засвирил през 1974 година. Първата му песен е била ,,Майко Дафинка думаше”. След любимите му е и „Първом, първом”, която е посветил на първото си любе и голямата си несподелена любов от Княжево. ,,Като я чуя и сърцето ми спира!”, споделя Маринчето и добавя „Стара любов ръжда не хваща”.
Христо има двама сина – Марин и Георги, които живеят в Елхово. Бабата му отдавна се споминала и той живее сам на село. Единствената му радост в живота е музиката, а най-верният му другар е тъпанът. С него някога свиреше по сватби, кръщенета, сборове и разни други празненства. Помни някогашните си колеги от селото – Христо Стойков – Моллата и други. Но за жалост повечето от тях са вече покойници. С гъдуларя от селото Мутата все още добре се сработват и продължават да радват съселяните си с талантите си. Има 4 представяния в Копривщица.
Нито един празник в Княжево не минава без неговата помощ и компания. Помага както в почистването на селото, така и за последното изпращане на покойниците. Обича да си тананика “Черен влак се композира, Ленче ле” и да се грижи за бабите от селото.
Той със съжаление споделя, че в Княжево има много малко мъже вдовци, много вдовици, за които нямало кой да се грижи. Това обаче не му пречи като стане още в пет часа сутринта да събуди цялото село с думкане и песента „Мари,Стано, бяла Стано”. С пенсията си от 307 лева и с много труд успява да живее нормално при днешния труден живот на селото и намира сили в себе си да превъзмогне собствените си болки и проблеми, всявайки добро настроение с другите.

Руска Георгиева
От Руска Георгиева май 18, 2016 07:29
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама