С „Мари Стано, бяла Стано“ започва денят на княжевци

Руска Георгиева
От Руска Георгиева май 18, 2016 07:29

С „Мари Стано, бяла Стано“  започва денят на княжевци

Песента ,,Мари Стано, бяла Стано” звучи всяка сутрин в Княжево. Тя се изпълнявала от небеизвестния местен музикант Христо Маринов, който я озвучава с ритмите на собствения си тъпан. С това денят ставал по-весел за всички и всеки с лекота поема ежедневните си задължения, твърдят княжевци.
Музиката е призвание за осемдесет и пет годишния тъпанджия Христо Маринов Маринов, който вече повече от 40 години става и ляга с любимия си инструмент.
За първи път засвирил през 1974 година. Първата му песен е била ,,Майко Дафинка думаше”. След любимите му е и „Първом, първом”, която е посветил на първото си любе и голямата си несподелена любов от Княжево. ,,Като я чуя и сърцето ми спира!”, споделя Маринчето и добавя „Стара любов ръжда не хваща”.
Христо има двама сина – Марин и Георги, които живеят в Елхово. Бабата му отдавна се споминала и той живее сам на село. Единствената му радост в живота е музиката, а най-верният му другар е тъпанът. С него някога свиреше по сватби, кръщенета, сборове и разни други празненства. Помни някогашните си колеги от селото – Христо Стойков – Моллата и други. Но за жалост повечето от тях са вече покойници. С гъдуларя от селото Мутата все още добре се сработват и продължават да радват съселяните си с талантите си. Има 4 представяния в Копривщица.
Нито един празник в Княжево не минава без неговата помощ и компания. Помага както в почистването на селото, така и за последното изпращане на покойниците. Обича да си тананика “Черен влак се композира, Ленче ле” и да се грижи за бабите от селото.
Той със съжаление споделя, че в Княжево има много малко мъже вдовци, много вдовици, за които нямало кой да се грижи. Това обаче не му пречи като стане още в пет часа сутринта да събуди цялото село с думкане и песента „Мари,Стано, бяла Стано”. С пенсията си от 307 лева и с много труд успява да живее нормално при днешния труден живот на селото и намира сили в себе си да превъзмогне собствените си болки и проблеми, всявайки добро настроение с другите.

Руска Георгиева
От Руска Георгиева май 18, 2016 07:29
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.