С апотеозен танц завърши концерта в чест на Атанас Николов

Сакарнюз
От Сакарнюз май 21, 2008 17:20

С апотеозен танц завърши концерта в чест на Атанас Николов

Георги Николов

Съставите към НЧ „Дружба“ „Хорищенци“ и „Хорищенче“ заедно с гостуващия детски ансамбъл от Ивайловград „Лютица“ сътвориха големия юбилеен концерт на велики четвъртък вечерта, посветен на 60-тата годишнина на фолклорното танцово изкуство в Харманли и 75-тата годишнина на неговия дойаен Атанас Николов. Съставите изпълниха христоматийните танци на юбиляра „Копаница“ и „Харманджии“, обирали преди години лаврите на наши и международни сцени по фестивали и турнета. Апотеозно прозвуча и знаменитата композиция на Кирил Харалампиев в интерпретация на Атанас Николов – „Танц на младостта“. Нейни части изпълниха младите танцьори от ивайловградския ансамбъл „Лютица“, на който хореографът от няколко години е творчески консултант. Ивайловградчани изиграха вдъхновено още няколко танца, показвайки познатия почерк на своя наставник – идеално равнение, изчистени движения и много настроение.
Блестящо се представиха и хорищенци от Харманли, под ръководството на Стефан Николов и Галина Христова. Техните „Еркечки танци“ „Празнично въведение“ „Пирински танц“ и „Из тракийска равнина“ изтръгнаха бурни овации от публиката. Зрителите посрещнаха с аплодисменти и студийния микс в изпълнението на солистките при детския народен хор към НЧ „Дружба“ с диригент Жеко Ангелов. Точна поанта на юбилейния концерт постави танцът „Сватба“ – хореография на Галина Христова и Атанас Николов, изпълнен от танцьорите на харманлийското читалище и солистите Мариела, Красимир, Маргарита и Мирослав.
След последния акорд юбилярът и ръководителите на съставите Галина Христова и Стефан Николов бяха затрупани с цветя, почетни дипломи и поздравителни адреси. Изявени през годините танцьори ветерани бяха наградени със специални плакети. Специален поздрав към всички отправиха и възпитаничките на народния певец Жеко Ангелов, самият той 60 годишен юбиляр преди няколко седмици.
Чудесният концерт гледаха народният представител Минка Русева, кметовете на Харманли и Ивайловград – Михаил Лисков и Стефан Танев, председателят на ОбС- Харманли – д-р Пламен Делчев. Сред гостите можеха да се видят и много бизнесмени, спонсорирали събитието. Присъстваха и изявени хореографи от областта и страната, осъществявали различни творчески контакти с Меката на народните танци – Харманли, в златните за това изкуство години.
След концерта, изпълнители и гости продължиха да вият кръшни хора из снек-бар „Турист“. Но не бяха пропуснати и кючеците, особено след като тон за тях даде Миро Гумата. Звездата от „Танцувай с мен“ преди това обаче направи почтителен поклон към Атанас Николов, като го поздрави за юбилея с едно от коронните си изпълнения от „Шоуто на Слави“.

Сакарнюз
От Сакарнюз май 21, 2008 17:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама