Местят туристическа пътека заради застрашени костенурки

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 15, 2008 10:18

Местят туристическа  пътека заради застрашени костенурки

След подаден сигнал от чуждестранен турист за намерени мъртви екземпляри от световно застрашените видове шипобедрена и шипоопашата сухоземни костенурки на туристическа пътека, водеща към археологическия обект „Кромлех“, село Долни Главанак, община Маджарово е извършена незабавно проверка. В резултат на нея на организацията, спечелила и реализирала проекта за изграждане на пътеката за достъп до историческия обект е дадено предписание.
В срок до началото на август трябва да се коригира туристическата пътека по начин, който не допуска застрашаването на защитени видове влечуги. Препоръчано е, по дължина на пътеката на разстояние от по 10 метра, в бетонните прагове да се направят отвори, през които свободно да преминават животните. Същите трябва да бъдат разположени шахматно по пътеката за туристи. Важно, за да не се допуска застрашаване живота на влечугите, е съоръжението да бъде насипано и с подходящ материал.
Като превантивна мярка е предписано да се следи за наличието на бедстващи видове по пътеката и при констатирането на такива да се сигнализира веднага до регионалната екоинспекция.
53 проверки на обекти са извършили експертите от регионалната екоинспекция през юли. По-голямата част от тях са текущи планови проверки от контролната дейност на експертите. Малка част са по постъпили сигнали от граждани и неправителствени организации.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 15, 2008 10:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама