Роми разфасоват вагони на гарата на Симеоновград

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 12, 2005 09:38

Роми разфасоват вагони на гарата на Симеоновград

Акценти

  • Два коловоза вече не могат да се използват, защото в продължение на десетки метри са извадени болтовете, които закрепват релсите към траверсите

Свързани публикации

Вдигнали сме ръце, банди непрекъсното крадат желязо от района на гарата, оплакват се железничарите от Симеоновград. Релси, болтове, ресори, пружини, подземни кабели, врати и всичко, което може да се изкупи в местните вторични суровини, е предмет на всекидневни набези.

На 8-и и 9-и коловоз стоят 23 вагона, които вече никога няма да се движат. На повечето от тях са им свалени ресори, буфери, механизми за скачване, лагери и други подвижни части. При кражбата престъпниците са използвали и техника – мощни крикове. С тях те повдигат вагона, подпират го с дървета, след това изваждат всичко, което е до 50 – 100 кг и може да се пренесе от няколко човека.

Чудно е как местните пунктове за вторични суровини изкупуват такива детайли и не се обаждат на полицията, след като очевидно са крадени.

Последният пладнешки обир е от тази седмица, когато в 2 часа на обяд двама крадци с лост и кирка подкопали първия коловоз. Измъкнали изпод него железа за скрап. Когато служител от гарата се е появил наблизо и ги е забелязал, двамата изкопчии са избягали. На работното си място тружениците бяха зарязали инструментите и половин бутилка „Механджийско вино“.

Един от последните зулуми е разкопан и повреден канал за оттичане на водата от района на гарата, който е строен още по баронхиршово време. От съоръжението са откраднати метални части и сега при дъжд гарата ще потъне във вода. При разкопаването ромите са подкопали два коловоза и движението по тях е спряно. В единия край на първия стои влекач, който не може да мръдне от там заради подкопаването на релсите.

От местното полицейско управление дошли веднага на място и издирили крадците – старите им познайници Гого и Ангел от криминалния контингент. Намерени са релси в изкупвателния пункт за вторични суровини, който се намира по пътя към градския стадион. Преписката е предадена на Транспортна полиция в Димитровград.

И двата коловоза вече не могат да се използват, защото в продължение на десетки метри са извадени болтовете, които закрепват релсите към траверсите.

Около линиите е осеяно с ями, от които са изтръгнати медните жици.

През април служителите от гарата заловили няколко крадци и ги предали на полицията. Делото им е насрочено за 14 декември тази година.

Крадци са направили и дупка в стената на депото край гарата. През нея са изнесли релси и други железа, изтръгнати от халето.

През лятото на два пъти кантонер сигнализирал на началника си, че на линията Пловдив – Свиленград до квартал „Лагера“ са извадени съединения на релси. Повредите веднага са възстановени от работници и само по случайност не се е обърнал влак.

От полицията в Симеоновград са се озовавали на всички сигнали за кражби, изготвили са 5 преписки. В съда обаче наказателната отговорност е снета от извършителите и са им съставени актове – парични глоби.

Районът на гара Симеоновград трябва се охранява от Транспортна полиция Стара Загора, звено Димитровград. Те обаче са твърде далече, за да реагират навреме.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 12, 2005 09:38
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама