Рок на живо и „Кметълски истории“ с кмета на Каварна – Цонко Цонев

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 25, 2016 10:20

Рок на живо и „Кметълски истории“  с кмета на Каварна – Цонко Цонев

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, брой 22/ 21-27 октомври 2016 година

Свързани публикации

Рок кметът на България – Цонко Цонев събра повече от 100 почитатели на рока в Харманли. На срещата в бар „Кристал“ той представи книгата си „Кметълски истории“
„Всичко описано в нея се е случило в България, в един малък град Каварна, където стават и хубави неща. Това е една от причините да напиша тази книга.
Втората е, че в Каварна с идването на новата власт тази традиция спря, а случилото се дотогава трябва да се запомни“ каза той.
Пред събралите се кметъла разказа случки с известни музиканти, когато са били в България. Книгата има 14 глави и в тях по увлекателен начин са описани много истории, случили се извън сцената, с едни от най-великите рок музиканти. Ще видите в непозната светлина звезди като Рони Джеймс Дио, Глен Хюз, Алис Купър, Николай Расторгуев и много други.
Една от тях се е случила с „Моторхед“. Тях ги возили  трима каварненски роми. Единият след това споделил: „Оня пич с мустаците и шинела (Леми Килмистър б.р.), дето го возих през цялото време, ми даде 100 евро с автограф.“ Феновете скочили и му предложили 1 000 за банкнотата, но той вече я обменил в чейнч бюро.
При друга случка певецът Били Айдъл излязъл на сцената и показал списание „Плейбой“ с красива снимка. Извикал: „Българските жени са най-хубави!“. „Ние си го знаем това нещо, но защо трябва да дойде някой от Америка да ни го каже“, уточни гостът.
Емил Костурица е професор в Пражкия университет и владее 8 езика. Една вечер той и кметът на ромския квартал      осъмнали в задушевен разговор на цигански, споделяйки опита си в решаването на проблемите на българските и сръбските роми.
Събралите се слушаха рок на живо, изпълнен от група „Кръстопът“, със солист Матьо Джефес от Бирмингам. Цонко я оцени като много добра и каза, че тя е достойна за „Каварна фест“.
Цонко Цонев бе кмет на град Каварна от 2003 до 2015 г. През 2005-та бе избран за “Мъж на България”. Той е фен на рок музиката и инициатор на ежегодния фестивал „Каварна рок фест“.

За вечерта той донесе и експонати от неговия личен музей. Показа златния албум на Deep Purple – Burn, подарен му от Глен Хюс, палки на Аксепт, фланелки с ликове на различни групи.
По покана на „кметъла“ в страната ни пристигнаха над 100 световноизвестни групи и музикални изпълнители. Пред публика са пели Deep Purple, Accept. John Lawton, W.A.S.P., Whitesnake. Manowar. Scorpions,  Glen Hughes, Europe. Nazareth,
От българските „Ахат“, Контрол“, Сигнал, Аналгин“, Б. Т. Р.

В малката Каварна, която Цонко Цонев направи столица на рока, на фасадите на 19 блока са нарисувани рок идоли. Там санирането приключи преди да е почнало в цялата страна.

През 2012 година като кмет на Каварна, Цонко Цонев събра помощи за наводненото село Бисер. Дойде с два микробуса и ги дари на хората. От тогава е неговото приятелство с бисерчани. Личен приятел е на сегашния кмет Валентин Найденов, който организира визитата на господин Цонев в Харманли.

 

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 25, 2016 10:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама