Рок на живо и „Кметълски истории“ с кмета на Каварна – Цонко Цонев

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 25, 2016 10:20

Рок на живо и „Кметълски истории“  с кмета на Каварна – Цонко Цонев

Рок кметът на България – Цонко Цонев събра повече от 100 почитатели на рока в Харманли. На срещата в бар „Кристал“ той представи книгата си „Кметълски истории“
„Всичко описано в нея се е случило в България, в един малък град Каварна, където стават и хубави неща. Това е една от причините да напиша тази книга.
Втората е, че в Каварна с идването на новата власт тази традиция спря, а случилото се дотогава трябва да се запомни“ каза той.
Пред събралите се кметъла разказа случки с известни музиканти, когато са били в България. Книгата има 14 глави и в тях по увлекателен начин са описани много истории, случили се извън сцената, с едни от най-великите рок музиканти. Ще видите в непозната светлина звезди като Рони Джеймс Дио, Глен Хюз, Алис Купър, Николай Расторгуев и много други.
Една от тях се е случила с „Моторхед“. Тях ги возили  трима каварненски роми. Единият след това споделил: „Оня пич с мустаците и шинела (Леми Килмистър б.р.), дето го возих през цялото време, ми даде 100 евро с автограф.“ Феновете скочили и му предложили 1 000 за банкнотата, но той вече я обменил в чейнч бюро.
При друга случка певецът Били Айдъл излязъл на сцената и показал списание „Плейбой“ с красива снимка. Извикал: „Българските жени са най-хубави!“. „Ние си го знаем това нещо, но защо трябва да дойде някой от Америка да ни го каже“, уточни гостът.
Емил Костурица е професор в Пражкия университет и владее 8 езика. Една вечер той и кметът на ромския квартал      осъмнали в задушевен разговор на цигански, споделяйки опита си в решаването на проблемите на българските и сръбските роми.
Събралите се слушаха рок на живо, изпълнен от група „Кръстопът“, със солист Матьо Джефес от Бирмингам. Цонко я оцени като много добра и каза, че тя е достойна за „Каварна фест“.
Цонко Цонев бе кмет на град Каварна от 2003 до 2015 г. През 2005-та бе избран за “Мъж на България”. Той е фен на рок музиката и инициатор на ежегодния фестивал „Каварна рок фест“.

За вечерта той донесе и експонати от неговия личен музей. Показа златния албум на Deep Purple – Burn, подарен му от Глен Хюс, палки на Аксепт, фланелки с ликове на различни групи.
По покана на „кметъла“ в страната ни пристигнаха над 100 световноизвестни групи и музикални изпълнители. Пред публика са пели Deep Purple, Accept. John Lawton, W.A.S.P., Whitesnake. Manowar. Scorpions,  Glen Hughes, Europe. Nazareth,
От българските „Ахат“, Контрол“, Сигнал, Аналгин“, Б. Т. Р.

В малката Каварна, която Цонко Цонев направи столица на рока, на фасадите на 19 блока са нарисувани рок идоли. Там санирането приключи преди да е почнало в цялата страна.

През 2012 година като кмет на Каварна, Цонко Цонев събра помощи за наводненото село Бисер. Дойде с два микробуса и ги дари на хората. От тогава е неговото приятелство с бисерчани. Личен приятел е на сегашния кмет Валентин Найденов, който организира визитата на господин Цонев в Харманли.

 

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 25, 2016 10:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.