Ремонт на пътищата, не и в близката година

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 6, 2017 08:01

Ремонт на пътищата, не и в близката година

Нито един третокласен път от републиканската пътна мрежа няма да бъде рехабилитиран през следващата една година. Това става ясно от отговор на наше запитване до Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Чрез въпросите към тази институция искахме да разберем дали някои от натоварените шосета предстои да бъдат основно ремонтирани.
От отговора става ясно, че Хасковска област е с най-дългата третокласна мрежа от всичките 27 области в страната. Тя е с дължина 700 км, а от тях над 320 км са за ремонт. С разполагаемия оскъден бюджет на АПИ се отстраняват най-големите деформации на настилката, подменят се мантинели и пътни знаци, премахва се излишната растителност край пътя.
Единият от въпросите бе предвиден ли е за рехабилитация пътят III – 808 и III – 8081 – Харманли – Маджарово. Той е най-пряката връзка на града край Арда, до магистралата и останалата част на страната. Той е толкова разбит, че на места се кара с 10 км в час.
За сериозен ремонт на този път от АПИ не отварят дума. Упоменато е само, че през миналата година „са изкърпени най-големите неравности по път III-808 Харманли – Върбово и път III-8081 Долни Главанак – Маджарово. Отстранена е крайпътна растителност и е подобрено отводняването на участъци от пътя.“

Другият въпрос бе за друг път в Сакар планина. Той е с дължина 42 км и официално се води III – 559 – Разклон с. Устрем – Светлина, разклон с. Полски градец. Една отсечка от него, тази от Тополовград за село Светлина, е в изключително лошо състояние.
Там преди години започна сериозен ремонт, но спря. Има големи пропадания, дупки и по него може да се кара само с високопроходима техника. Това е връзката на общинския център за Стара Загора и ТЕЦ-овете, където работят стотици хора. Този проблем тормози тази община години наред, поставян е пред министри, депутати и кой ли не.
По път III – 761 – Радовец – Устрем, Срем, разклон село Княжево. От село Устрем до Радовец се работеше преди няколко години и някои участъци за направени, други не. Кога ще приключат довършителните работи по него?
Отговорът:
„Ежегодно се извършват частични ремонтни дейности и на път III-559 Полски Градец – Светлина – Тополовград – Устрем, за да се осигури безопасността на движението. Пътната настилка е в лошо състояние и е необходим основен ремонт. През 2016 г. е изготвен технически проект за рехабилитация и реконструкция на общо 23,5 километра от път III-559 Полски Градец – Устрем. При осигуряване на средства ще стартират предвидените в проекта ремонтни работи.“
По на изток, в свиленградска община има едно шосе, което не се различава от предишните по състояние. Това е III – 5509 – Свиленград – Щит, Сладун, Маточочина. Край последното село се намира известна крепост, която е историческа дестинация, но достъпът до него е затруднен.
От АПИ отговарят, че пътят от „Маточина – граница Турция, не е основно ремонтиран повече от 10 години. През тази и през миналата година са вложени близо 144 хил. лв. за подобряване състоянието на път III-5509 Свиленград – Райкова могила – Маточина. 36-километровата отсечка е в недобро състояние и се нуждае от рехабилитация и реконструкция.“
Път III – 7604 – Разклон за с. Овчарово – Симеоновград. Тази отсечка е предвидена за тампониране (закърпване) през зимата със студена смес. На част от нея, с дължина 6 км, от село Свирково до Симеоновград се очаква напролет да започне рехабилитация.

Друг проблем, който не само че дразни шофьорите, но и създава предпоставки за произшествия,

е растителността край шосетата. На много места може да се види как тя буквално навлиза в пътя. За това трябва да се грижи поддържаща фирма, но нейните хора нямат подходяща техника, за да премахнат това охрастяване за по-дълго. Използват резачки и триони, и след два месеца растенията отново избуяват.
Тук се появява и друга пречка с рязането на дърветата край пътя. Въпреки че те са в сервитура на пътя, не могат да се режат без разрешение на горските, което преви процедурата тромава.
Фирмата, която трябва да поддържа пътищата в областта, е „АБ“- АД. За това тя получава пари от държавата. От АПИ признават, че „хроничното недофинансиране на пътния сектор през годините доведе до влошаване на състоянието на третокласните пътища и в момента около 6000 км от тях се нуждаят от ремонт.“ Това изречение обяснява всичко и от него може да се прави заключението защо пътищата в момента са в такова състояние.
От агенцията твърдят, че решението на проблема е „колкото се може по-скоро да бъде изградена и въведена тол системата, която ще позволи в ремонта и поддържането на републиканските пътища да се инвестират много повече средства и пътният сектор да бъде устойчив и самофинансиращ се.“

Кои пътища се ремонтират?
• В момента се прави основен ремонт и рехабилитация на отсечката Тополово – Ръженово от км. 34.00 до разклона за с. Долни Главанак. Краят е село Ръженово, който, ако позволи времето, ще бъде завършен до няколко седмици.
• Ремонт по Е80 до този момент е извършен само на детелината до Хасково, по пътя за Димитровград
• В началото на годината стартира ремонт на път III – 663 – Меричлери, Димитровград, Симеоновград, с дължина 54 км.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 6, 2017 08:01
Напиши коментар

3 Коментара

 1. Kalin Biserov декември 8, 16:24

  АПИ си прави с нас майтапи! Оядени свине!

  Отговори на този коментар
 2. одупен декември 6, 14:10

  Значи догодина ще караме без винетка по тези пътища ! Иначе я вдигнаха с 30 лева – никакъв резултат. Алчни говеда са тея от апи ..

  Отговори на този коментар
 3. надупчен декември 6, 11:24

  Ами да си платя и данъка на колата след една година тогава, а ? апи – крадливи угоени свине , нямало финансиране , е как да има като ви отива в джоба , нали сВинетката поскъпна с 30 лв ?Какво се промени ??? Кой нормален ще си купи винетка за да иде до Маджарово примерно ?Хората на 6 месеца дават грешни пари по майстори и части да си правят окачването на автомобилите.. Овчи народ сме в страна от третия свят и сме яко наведени да ни тъпчат…Събуди се ,Българино !

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама