Раздадоха наградите на „Кехлибарен грозд“

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 13, 2016 07:41

Раздадоха наградите на „Кехлибарен грозд“

В края на втория ден на фолклорния фестивал „Кехлибарен грозд“ в Лозен обявиха наградените сред  1 200-те фолклорни изпълнители от цялата страна. Надпяването тази година се проведе на 2 и 3 юли на открита сцена, в парка на селото.
Журито бе с ръководител проф. д-р Светла Калудова-Станилова – декан на факултета по музикален фолклор и хореография към АМТИИ – Пловдив и членове: доц. д-р Валентина Ганева-Райчева – фолклорист, представител на Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН, Йордан Терзиев – хореограф и Иван Иванов – хореограф на Представителния ансамбъл за народни песни и танци „Китна Тракия“ – Хасково.
Ето и самодейците от нашия регион, които се класираха в челните тройки.
В раздел „Автентичен фолклор“ първа награда и златен медал се присъди на Детски народен хор от Каварна, който изпълняваше песни на Петя Карабакалова.
При 2-ра възрастова група трета награда и бронзов медал се даде на група за автентичен фолклор при НЧ „Братолюбие-1884”- гр. Любимец.
При индивидуални изпълнения сребърен медал получи Вероника Бамбалова, възпитаник на Школата за народно пеене с ръководител Жеко Ангелов при НЧ „Братолюбие-1884“- гр. Любимец. Третата е Теодора Бояджиева, възпитаник същата школа.
Георги Куртев от с. Доситеево отново взе първа награда за своите изпълнения. Второ място е за Цона Канелова от с. Оряхово.
В конкурса за най-красива народна носия журито присъди трета награда на НЧ „Развитие-1903“- с. Славяново.
При раздел „Обработен фолклор“ за танцови клубове трето място е за Детска фолклорна група „Нашенче“ при НЧ „Архимандрит Доситей-1908“- с. Доситеево,
Специална награда за съхраняване и съживяване на наследени културни традиции и златната статуетка на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките се присъди на НЧ „Просвета-1928“- с. Вълче поле.
Приз за цялостно представяне на Етнографски музей Лозен и златна статуетка се даде на Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1912“- с. Малко градище.
Специални награди за високи певчески постижения бяха връчени на Натали Грозева и Виктория Танева възпитанички на Школа по народно пеене, с ръководител Виолета Карапеева, при читалище „Просвета-1870“ – Свиленград.
Фестивалът се проведе под патронажа на Министерство на културата. Организатори са Народно читалище „Просвета – 1925“ – Лозен, с подкрепата на община Любимец, Институтът за етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 13, 2016 07:41
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.