Разболяват се, когато трябва да отидат на работа

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 19, 2016 07:46

Разболяват се, когато трябва да отидат на работа

Ден, след като трябва да се явят на работа и да чистят Харманли, част от ромите са разболяват внезапно. Такава тенденция се наблюдава в Харманли сред тези, които трябва да полагат обществено полезен труд, за да получат помощи. Явлението е от няколко години и с него не могат да се справят няколко институции, защото находчивите роми откриват и използват всяка пролука в законодателството, за да се оправдаят и да не отидат на работа.
За да получат помощи като безработни, те трябва да работят 14 дни обществено полезен труд в общината. Той е свързан с почистването на града и селата.
По списък в Социално подпомагане (СП) – Харманли, са 450 безработни, предимно роми, а всеки месец 150 от тях се включват в програмата. Тези хора трябва да се грижат за чистотата на обществените места. От тях в града по списък са 70, но едва около 30 от тях идват на работа, констатират от „Чистота“-та. Едни си вадят извинителни бележки, други просто не се появяват, макар че търпят санкции за това.
През миналия месец списъкът с избраните бе изнесен на 13 юни и същия ден в СП пристигнаха 10 протокола за освобождаване от физическа работа.
Историята се повтори и през юли, когато 9 болни още през първия ден донесоха извинителни бележки, с които се освобождават за всякакъв физически труд за месец или за 14 дни.
Първо „болните“ отиват до личния си лекар, който им дава направление за ЛКК (Лекарска консултативна комисия). Тя се състои от трима лекари – Колева, Тончева, Нанев. Диагнозите в протоколите, които те издават, са най-различни. Най-често ромите ги боли кръста и това понякога става в цели семейства. При един случай жена се е оплакала, че преди време била ударена от тухла, а сега раната я боляла. Името и е Албена, която освен това е и агресивна. Дали е истина това, никой не знае, но е факт, че миналата година нападна социален работник, след това е бе осъдена за това.
Личните лекари споделят, че техните пациенти са големи артисти и идват при тях с определени болки и даже ност със себе си различни лекарства, които твърдят, че приемат. Въз основа на това им издават направление да отидат на комисия.
„Те са много изобретателни и си споделят опита един на друг“, казва доктор, който се възмущава, че цели семейства се правят умело на болни.
„Ако ми заявиш, че те боли глава, няма да те освободя от физически труд. Но ако ми кажеш, че имаш по-сериозни оплаквания и ако идваш с епи-криза от отделението и с направление от личния лекар, не мога да откажа, защото аз нося отговорност след това,“ казва доктор Нанев.
Негови колеги твърдят, че повечето от тези роми имат хронични заболявания. В същото време при подаването на документи за участие в програмата всеки от тях се подписва, че е запознат с условията на участие и не страда от хронично или друго заболяване. Това обаче те не го спазват.
Ситуацията се повтаря всяка година и от Социалното обжалваха пред ТЕЛК няколко протокола. Решението от там дойде след 2 години, което обезмисля търсенето на отговорност.
Една от освободените е Юлия, която всеки ден може да се види пред ЛИДЛ или в центъра на Харманли и в заведенията, където проси. Обяснява, че “има брАнхиална астма“.
Друга причина за текучеството и шмекериите на изобретателните роми освен мързела е, че в момента надницата на лозята стана 25 лева на ден и повечето от тях ходят там на работа. Нямат трудови договори и за 20 дни взимат чисто 500 лева. А ако към това се добави и социалната помощ, се получава сума, за която обикновеният българин трябва да работи упорито.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 19, 2016 07:46
Напиши коментар

2 Коментара

  1. kalpazanka666 юли 19, 22:21

    Ееии,Иванее ти баш “Кралицата“ си снимал уж астма има ама ме съндърдисва като ме види да ми иска цигари!!!!!

    Отговори на този коментар
  2. ццццццццццц юли 19, 15:43

    Доктор Нанев и другите доктори в комисията не са ли длъжни да ги прегледат и поставят диагноза. Циганите могат да казват , всичко. И какво като идва с направление . Уж направленията са малко и не стигат а пък за фалшиви бележки има.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама